13 november 2020, door Nina van Hilst

Duurzame schoenen

13 november 2020, door Nina van Hilst

Duurzame schoenen

Natúúrlijk - wishful thinking - hebben we over een paar jaar alleen nog maar duurzame kleding aan, produceert dan iedereen ethisch verantwoord en gaan we veel bewuster met ons koopgedrag om. En natúúrlijk hoeven we tegen die tijd niet meer - soms met veel moeite - de groene pareltjes uit de pap te vissen als we gaan shoppen. Momenteel is de realiteit toch nog wel dat het niet altijd even makkelijk is om de verantwoorde krenten te vinden. Op schoenengebied bijvoorbeeld. Waar koop je duurzame en ethisch verantwoorde schoenen? Deze duurzame schoenenmerken vinden wij erg geslaagd.

VEJA

VEJA

Dit mooie Franse sneakermerk laat zien dat produceren ook echt groen kan zijn op vele vlakken. Van de boeren die eerlijke prijzen voor de geleverde grondstoffen krijgen. Tot goede werk- en leefomstandigheden voor de medewerkers van de producent in Brazilië. Verder heeft VEJA volledig vegan sneakers. Gemaakt van materialen als vegan nubuck, gerecycled mesh en wilde rubber die bijdragen aan het tegengaan van het ontbossen van de Amazone. En waar wel leer gebruikt wordt, werken ze alleen met low impact leer welke plantaardig gelooid wordt. En nu klinkt dat allemaal erg braaf en geitenwollensokkerig. Maar de looks van VEJA zijn het tegenovergestelde. I kid you not als ik zeg dat ik iedere keer wanneer ik mijn VEJA’s aan heb complimenten krijg.

"

Heb je altijd een zwak voor sneakers? Check dan zeker deze lijst met duurzame sneakermerken.

"

TOMS

TOMS

Een merk wat iedereen al wel kent door het in 2006 gelanceerde “one for one” principe. Je koopt een paar schoenen – of een bril – en ergens in de wereld krijgt iemand in nood ook een nieuw paar schoenen of bril cadeau. Zo heeft TOMS sindsdien al 96,5 miljoen schoenen aan kinderen uitgedeeld en is voor 780.000 mensen het gezichtsvermogen hersteld. Lees je één keer een interview met founder Blake Mycoskie dan ben je instantly verliefd. De beste – en mooie – man zijn visie en daadkracht maken de wereld echt wel een beetje mooier. En daar willen we dan meteen met liefde aan bijdragen, niet?

Nu kennen de meeste mensen TOMS vooral van de classic instappers. De collectie is – net als de impact – hard gegroeid. Van waterdichte laarzen tot booties met hakken. En van ballerina’s tot sneakers. Voor vrouwen, mannen en kinderen dus heel het gezin kan aan het duurzaam schoeisel.

Matt & Nat

Matt & Nat

Behalve dat we niet wisten dat het prachtige vegan leren tassenmerk Matt & Nat een mooie schoenencollectie heeft. Wisten we ook niet dat de naam komen van Mat(t)erial en Nature. Zo leer je nog eens iets. Schone schoenen hebben ze dus ook. En dan hebben we het over schoenen in alle kleuren en maten. Sandalen, sneakers, muiltjes, pumps, wedges. You name it. En die voldoen dan allen aan het duurzame en ethische eisenpakket van Matt & Nat. Met gebruikte materialen als vegan leer, kurk, rubber, gerecyclede plastic flessen en gebruikte autobanden en een hele lijst aan planet-first ethics is het merk zonder twijfel een groen pareltje.

Alohas

Alohas

Het Spaanse merk Alohas maakt schoenen en laarzen die alleszins saai zijn. De laarzen, sandalen, loafers en espadrilles zijn een combi tussen klassiek en statement. Mooie fijne sandaaltjes maar dan wel in velours. Of laarzen in aardetinten met een kek hakje. Of gewoon helemaal knallend in patchwork leer of lila. Het duurzame bij Aloha zit hem in dat ze on demand produceren. Hierdoor is er geen overproductie meer en belandt er dus niets in de shredder. Ook produceren ze met een goede standaard voor de medewerkers lokaal in Spanje. En compenseren ze de CO2 uitstoot. En als jij dan nog lekker lang van je Alohas doet, dan is iedereen gelukkig.

Alohas

Collection & Co

Collection & Co

Een beetje hetzelfde als bovenstaande is Collection & Co. Laarzen, laarsjes, sneakers en sandalen zitten er in de collectie van dit Engelse merk. Waar Collection & Co zijn duurzame stempel vandaan haalt is dat de schoenen van vegan leer of suede gemaakt zijn. Soms zelfs van upcycled vegan leer. De modellen willen we toch wel wat klassieker noemen. Een mooi zwart laarsje, hoge laklaarzen, croco en snake prints en de classic derby. Maar dan natuurlijk wel allemaal eco-ok.

Collection & Co is onder andere bij de Nederlandse webshop The Green Labels te koop.

Good Guys Don't Wear Leather

Good Guys Don't Wear Leather

Tja, aan die naam hoef je eigenlijk al weinig toe te voegen. Good Guys Don’t Wear Leather is helemaal 100% cruelty en sweatshop vrij. De gebruikte materialen als vegan leer en suede, natuurlijk rubber of hout zijn eco-vriendelijk en duurzaam. Daarnaast ligt de focus op het maken van tijdloze modellen zodat je schoenen niet na één seizoen in het verdomhoekje raken. Naast dat ze tot de braafste jongetjes van de groene klas behoren, zijn de schoenen nog sexy ook. Good Guys heeft veel goede basics en ook leuk vinden we de unisex modellen in kleinere en grote maten.