Nederland10 oktober 2018, door Maartje

Tips voor easy groen: Dag van de Duurzaamheid

Nederland, 10 oktober 2018, door Maartje

Tips voor easy groen: Dag van de Duurzaamheid

Op de Dag van de Duurzaamheid worden er door heel het land duurzame activiteiten georganiseerd. In het kader van deze dag stuurden onze vriendinnen van W.Green deze fijne tips en tricks voor een duurzamere levensstijl. Een top 5 van pijnloze stappen die je kunt nemen om bij te dragen aan een schoner klimaat.

Stap over naar een duurzame bank

Stap over naar een duurzame bank

Waar jij je geld bewaart heeft impact op welke investeringen gemaakt kunnen worden. Doe je dat bij een groene bank dan betekent dat concreet dat het rendement van jouw geld geïnvesteerd kan worden in duurzame initiatieven. Triodos Bank en ASN Bank zijn bijvoorbeeld twee goede opties. En overstappen kost minder tijd dan je denkt. Een nieuwe rekening is in een aantal online stappen zo geopend en als je een uurtje uittrekt om de automatische incasso’s om te zetten ben je er al. Easy peasy.

Ga voor 100% duurzame energie

Ga voor 100% duurzame energie

Niet alle groene stroom is daadwerkelijk groen. Veel energieleveranciers lijken op papier groen maar zijn in de werkelijkheid niet veel duurzamer dan grijze stroom. Maar hoe weet je nou waar je de real deal kan krijgen? Stroom uit eigen hernieuwbare bronnen is daarop het antwoord. De meeste mensen denken hierbij aan zonnepanelen, een mooie optie maar niet voor iedereen haalbaar. Een alternatief is windenergie van een molen die op coöperatieve wijze gekocht wordt. Zo kan je bijvoorbeeld bij de Windcentrale Winddelen kopen en groene stroom opwekken met je eigen stukje molen.

Laat de auto wat vaker staan

Laat de auto wat vaker staan

En ga lekker lopen. De perfecte manier om te onthaasten zonder enige CO2 uitstoot. Door te lopen ben je meer in het moment, heb je tijd om om je heen te kijken en ben je in beweging. Mocht je toch grotere afstanden willen afleggen dan is fietsen de next best optie. Daarnaast zijn er steeds meer initiatieven voor gedeelde elektrische vervoersmiddelen zoals de kleine auto’s van Car2Go of de scooters van Felyx.

Eet vaker plantaardig

Eet vaker plantaardig

Plantaardig eten is een van de meest smaakvolle manieren om je leven duurzamer in te richten. All the way vegan hoeft echt niet voor iedereen maar ga eens experimenteren met vleesloze recepten of probeer je koffie eens met een plantaardige melk te drinken. De havermelk van Oatly is bijvoorbeeld een lekker alternatief. Kan je wat inspiratie gebruiken? Op de blog Lisa goes Vegan zie je hoe makkelijk, smaakvol en gevarieerd een plantaardige maaltijd kan zijn.

Probeer plastic te vermijden

Probeer plastic te vermijden

Plastic is overal en het is bijna onmogelijk om dit totaal uit te bannen. Maar elke verandering begint bij bewustwording. Zodra je je bewust bent van de hoeveelheid plastic dat gepaard gaat met je koopgedrag wordt het makkelijker om keuzes te maken. Kies voor de losse appels in plaats van die in een verpakte tray, investeer in een kwalitatieve hervulbare waterfles zoals die van 24h Bottles en bestel je cocktail zonder rietje. De Ekoplaza maakt het al wat makkelijker. Zij openden als eerste ter wereld een plasticvrije supermarkt, en sinds kort zijn er duidelijke labels voor plasticvrije opties in al haar winkels.

 

Meer groene tips vind je uiteraard in ons Groene Boekje:

https://www.bartsboekje.com/groene-voornemens-2018/ 

https://www.bartsboekje.com/4-x-duurzame-schoenen/ 

https://www.bartsboekje.com/10-x-groene-tassen-2/