Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
23 July 2019
  • 31-12-2017
  • Barts Groene Hoekje, Nederland

GROENE VOORNEMENS 2018

GROENE VOORNEMENS 2018

De schone lei. Hij staat weer voor de deur. Een nieuw jaar is een mooie aangelegenheid om je goede voornemens – wellicht opnieuw - leven in te blazen. En aangezien we voorspellen – ahum – dat de duurzame, gezonde en bewuste "hype” nog wel even door gaat, geven we graag wat extra ideeën en hulpmiddelen voor je groene goede voornemens van 2018. Zonder daarbij aan ecorexia te hoeven lijden, vooral af en toe – of een beetje vaker - te zondigen en sowieso lekker te doen waar je jezelf prettig bij voelt.

Minder vlees, meer vegan
Vega(n) ballen opgooien doen we graag. Omdat het minstens zo lekker kan zijn dan die gehaktbal. En de koetjes, de planeet en je gezondheid er ook erg lekker op gaan. Onze allesbehalve geitenwollensokkerige vegan vriendinnen vertelden ons onlangs de tips en tricks van een plantaardige levensstijl. Een levensstijl die – in deze gevallen – damn sexy is en vaak genoeg plate envy oproept. Ons plan is dus om – zonder vlees helemaal opzij te zetten – de koelkast zo plantaardig mogelijk te houden en nog vaker een vega(n) bordje eten te bestellen. Waar je dat laatste doet? Dit zijn de places to be in Amsterdam en Rotterdam.

Barts-Boekje - gymify

Meer bewegen, gebalanceerder eten
Sure, de fitgirls van deze wereld hebben deze al onder de knie. Maar niet iedereen – yours truly included – behoort tot dit genre. Of - ik in ieder geval - zal er nooit tot behoren. Helemaal prima. Maar op 1 januari toch weer de heerlijke hoop hebben dat je dit jaar toch echt fitter gaat leven, is een positieve start van het jaar. Niet? Afgelopen jaar was het jaar van de work-outs PLTS, barre, HIIT en crossfit. Oja, ook was er goat yoga, bier yoga, wine yoga en kattenyoga. In 2018 komen technologie en sporten nog meer bij elkaar. Wearables als smart watches, smart zwembrillen en smart hardloopschoenen nemen het sporten over. In Amsterdam gaat begin januari de overdekte gaming gym Gymify open. In eerste instantie kunnen fietsliefhebbers - voor wie de donkere, natte maanden de sfeer wat bederven - hier droog en veilig virtueel racen. Voor wie een extra steuntje kan gebruiken met het vinden van balans tussen bewegen en eten – met als motto ‘het moet wel leuk blijven’ – is een coaching sessie bij Helden Health wellicht iets.

Barts-Boekje - bees wrap

Minder plastic en waste
Deze staat bij mij bovenaan. In 2017 zijn we collectief meer gaan recyclen. Hoera! Toch schrik ik me iedere keer weer een ongeluk als er na een paar dagen wéér een wandeling naar de papier- en plasticbak gelopen moet worden. Nu zijn de plastic tassen van de supermarkt vrij goed uit gefaseerd door het meebrengen van onze eigen tassen. Er valt nog een slag te slaan bij het vaker onverpakt eten kopen. Die appels en bananen hoeven niet in een plastic verpakking. Als je supermarkt niet genoeg plasticvrij aanbod heeft, is de markt een goede en betaalbare vervanging. Schaf verder een mooie reusable waterfles aan, zeg bij het bestellen van je – kids’ – drankje dat je geen rietje wilt, koop eventueel herbruikbare wasbare groente- en fruitzakjes en een bee’s wrap voor het meenemen van je brood of snacks. En verder is het recyclen geblazen natuurlijk. Wil je dat in een interior-proof jasje doen, kijk dan eens naar de BinBang. Die helpt je bij het verzamelen van diverse soorten afval zonder daarbij naar lelijke hoopjes en tasjes aan te hoeven kijken. Oude spaarlampen, kapotte elektronica, matrassen, metaal, enzovoort kunnen vaak worden gerecycled. Waar je die inlevert kun je easy peasy bij de Recyclemanager opzoeken.

Barts-Boekje - goat

Minder spullen, meer organic
Nog zo’n veel gevallen woord in 2017; ontspullen. Het leegruimen van je huis zorgt voor meer rust in je leven. Er zijn genoeg boeken te vinden over hoe en waarom je minstens de helft van je spullen uit het raam moet gooien. Oh nee, dat niet. Weggeven, recyclen of upcyclen natuurlijk. En tja, we weten dat een nieuw boek ook weer een extra ding in huis is, maar dan wel voor het goede doel. En die geef je wanneer je missie geslaagd is gewoon weer door. Flow magazine schreef een mooi lijstje met boeken – inclusief Marie Kondo en De Verborgen Impact - die je kunnen helpen je leven cleaner en opgeruimder te maken. Soms moet er toch iets gekocht worden. Nieuwe sokken of nieuw beddengoed. In sommige gevallen kun je tweedehands of vintage kopen. Voor nieuwe spullen is de markt met duurzame merken, winkels en webshops booming. We schreven eerder al over de mooiste organic basics, guilt free tassen, hartverwarmende sieraden en duurzaam ondergoed. En we beloven meer mens- en planeetvriendelijke merken te blijven delen in 2018.

Barts-Boekje - relax

Meer relaxen, beter ademen
Als dat huis dan lekker leeg is en je energie pompend door de juiste balans van bewegen en voeding, is voldoende ontspanning nog het advies van dokter Bart. Nu kun je gewoon de stekker overal even uit trekken of een wandeling door het bos doen. Soms wil zelfs dat nog niet lukken om echt te ontladen. Yoga Nidra is de laatste yoga hit die je he-le-maal laat relaxen. Het volgen van een lesje slaapyoga is een easy fix voor de stressvolle momenten. De basis van yoga is ademhaling. Het lijkt zo onnozel maar je ademhaling is een krachtig – of zelfs noodzakelijk – middel om spanning te verminderen. Bij Breathbliss leer je ademhaling op de juiste manier in te zetten voor meer energie en ontspanning. Heel veel makkelijker kan relaxen niet worden, toch? Je hoeft er alleen maar voor te ademhalen.

Barts-Boekje - little escapes

Meer (lokaal op) avontuur
Tussen het sporten, recyclen, yoga’en en ontspullen door, willen we zo nu en dan ook avontuur. Of het nu het ontdekken van een nieuw koffiezaakje om de hoek, een spannend klinkende semi-spiri workshop of een snoepreisje is. Een belevenis is het. En daar gaat je bloed voor een moment sneller van stromen. Ook in het nieuwe jaar is Bart’s Boekje er met de allerleukste tips. Welk restaurant je kunt uitproberen, welke gezonde workshops er bij je in de buurt zijn en waar je kunt slapen op je volgende trip. Nu is reizen dichtbij minder schadelijk voor het milieu dan de oceaan over. Little Escapes – van Mrs. Bart aka ‘ons’ Maartje – geeft je 52 logeeradressen in Nederland en België. Genoeg opties voor een ontspannen avontuur waar je jezelf en de planeet een plezier mee doet. Een paar maandjes het nieuwe jaar in – in maart 2018 om precies te zijn – ligt boek nummer 2 in de winkels voor nog meer redelijk lokale reisinspiratie. Voor wie in de buurt van Amsterdam op zoek is naar meer verdieping, houd de agenda’s van deze kanjers in de gaten: De Bewustzijn School, De Nieuwe Yogaschool, The School of Life, The Conscious Club en Mahara Holistic Lifestyle. We noemen wat workshops en lessen: mindfulness, ijsbadzitten, zelfliefde, filosofie voor het dagelijkse leven, klankschalen, natuurlijke anticonceptie, tarotkaarten en meer dan een dozijn verschillende yoga- en meditatielessen. Als je daarmee niet een stukje (ver)lichter het jaar uit gaat komen…

Bring it on 2018! Wij zijn klaar voor je.

Happy 2018,
Nina ( & Maartje :))