4 juni 2018, door Maartje

4 x duurzame schoenen

4 juni 2018, door Maartje

4 x duurzame schoenen

Natúúrlijk - wishful thinking - hebben we over een paar jaar alleen nog maar duurzame kleding aan, produceert dan iedereen ethisch verantwoord en gaan we veel bewuster met ons koopgedrag om. En natúúrlijk hoeven we tegen die tijd niet meer - soms met veel moeite - de groene pareltjes uit de pap te vissen als we gaan shoppen. Momenteel is de realiteit toch nog wel dat het niet altijd even makkelijk is om de verantwoorde krenten te vinden. Op schoenengebied bijvoorbeeld. Waar koop je nu in hemelsnaam duurzame en ethisch verantwoorde schoenen? Deze 4 duurzame schoenenmerken vinden wij erg geslaagd.

VEJA

VEJA

Dit mooie Franse sneakermerk laat zien dat produceren ook echt groen kan zijn op vele vlakken. Van de boeren die eerlijke prijzen voor de geleverde grondstoffen krijgen. Tot goede werk- en leefomstandigheden voor de medewerkers van de producent in Brazilië. Verder heeft VEJA volledig vegan sneakers. Gemaakt van materialen als vegan nubuck, gerecycled mesh en wilde rubber die bijdragen aan het tegengaan van het ontbossen van de Amazone. En waar wel leer gebruikt wordt, werken ze alleen met low impact leer welke plantaardig gelooid wordt. En nu klinkt dat allemaal erg braaf en geitenwollensokkerig. Maar de looks van VEJA zijn het tegenovergestelde. I kid you not als ik zeg dat ik iedere keer wanneer ik mijn VEJA’s aan heb complimenten krijg en de vraag van welk merk ze zijn.

TOMS

TOMS

Een merk wat iedereen al wel kent door het in 2006 gelanceerde “one for one” principe. Je koopt een paar schoenen – of een bril – en ergens in de wereld krijgt iemand in nood ook een nieuw paar schoenen of bril cadeau. Zo heeft TOMS sindsdien in 70 landen al 60 miljoen schoenen aan kinderen uitgedeeld en is voor 400.000 mensen het gezichtsvermogen hersteld. Lees je één keer een interview met founder Blake Mycoskie dan ben je instantly verliefd. De beste – en mooie – man zijn visie en daadkracht maken de wereld echt wel een beetje mooier. En daar willen we dan meteen met liefde aan bijdragen, niet? Deze zomer hebben de originele modellen een nieuw likje gekregen. De Venice collectie heeft California-achtige kleurtjes waarbij kiezen echt wel een opgave wordt. Maar ja, voor die €45 kun je ook makkelijk twee paar nemen natuurlijk. Mits je ze echt nodig hebt, want overconsumptie enzo. De meeste TOMS schoenen zijn vegan, maar ze hebben ook enkele leren exemplaren in de collectie. En wel erg leuke espadrilles en sandalen met hak. Die we maar wat graag onder onze zomerjurkjes zien.

Matt & Nat

Matt & Nat

Behalve dat we niet wisten dat het prachtige vegan leren tassenmerk Matt & Nat een mooie schoenencollectie heeft. Wisten we ook niet dat de naam komen van Mat(t)erial en Nature. Zo leer je nog eens iets. Schone schoenen hebben ze dus ook. En dan hebben we het over schoenen in alle kleuren en maten. Sandalen, sneakers, muiltjes, pumps, wedges. You name it. En die voldoen dan allen aan het duurzame en ethische eisenpakket van Matt & Nat. Met gebruikte materialen als vegan leer, kurk, rubber, gerecyclede plastic flessen en gebruikte autobanden en een hele lijst aan planet-first ethics is het merk zonder twijfel een groen pareltje.

Good Guys Don't Wear Leather

Good Guys Don't Wear Leather

Tja, aan die naam hoef je eigenlijk al weinig toe te voegen. Good Guys Don’t Wear Leather is helemaal 100% cruelty en sweatshop vrij. De gebruikte materialen als vegan leer en suede, natuurlijk rubber of hout zijn eco-vriendelijk en duurzaam. Daarnaast ligt de focus op het maken van tijdloze modellen zodat je schoenen niet na één seizoen in het verdomhoekje raken. Naast dat ze tot de braafste jongetjes van de groene klas behoren, zijn de schoenen nog sexy ook. Good Guys heeft veel goede basics en ook leuk vinden we de unisex modellen in kleinere en grote maten.