15 oktober 2018, door Maartje

Een Dagje Utrecht doe je zo (het leukste van Utrecht stad)

15 oktober 2018, door Maartje

Een Dagje Utrecht doe je zo (het leukste van Utrecht stad)

Bij ons gaat iedereen altijd vanuit zijn eigen stadsie de trein in (don't drink and drive en bovendien lekker de tijd om na te praten) en dan drommen we samen bij een aantal van de leukste (nieuwe) zaken (want we houden van nieuws testen) van Utrecht stad. Beetje shoppen, beetje wandelen, veel ouwehoeren en op gezette tijden wat te eten en te drinken. En daarna blij en gelukkig de trein weer in terug naar huis, met z'n allen heel hard roepend dat de volgende keer écht sneller moet gebeuren. Dat is overigens misschien nog wel het leukst... Die rit terug. Amsterdammers bij elkaar in de trein, Brabanders bij elkaar, Twentenaar in haar eentje (tsja), en dan in de trein uitgebreid los op de groepsapp. Want we hebben elkaar zojuist natuurlijk totaal niet gesproken (wat is dat toch?)

En Route naar Utrecht CS

En Route naar Utrecht CS

Als het even kan, dan spreken we met (een deel van) de crew al af op Amsterdam Centraal: samen in de trein is namelijk al de helft van de pret en het geouwehoer begint al op het perron. Al vinden we het natuurlijk allemaal niet te doen als andere mensen zo hard in ‘onze’ trein zitten te praten. U snapt. Dit keer vertrok ik met Kalinka naar Utrecht waar we een dagje gingen doen. Omdat het kan en omdat Kalinka hier járen geleden woonde, dus leuk voor de weemoedige terugblikken. Op het programma? Shoppen! Want dat kunnen we. Hoog Catharijne uiteraard op het programma, wat kleine boetieks en dat dan allemaal aftoppen met een wijntje of twee. Of drie.

Wonderwoud

Wonderwoud

Al bekend in Maastricht, is Wonderwoud. Een winkel vol planten en groen (aha vandaar de naam). Zit nu ook in het leuke Utrecht. Rondneuzen tussen hun leuke spulletjes voor in huis met daarna een kop goede koffie en zoete koek. Het is knap (bijna onmogelijk) om zonder wat groens de deur uit te lopen.

Uncle Jim

Uncle Jim

Spiksplinternieuw in de stad, en pal achter station Utrecht Centraal, nog geen 5 minuten lopen (je gaat er ‘aan de andere kant’ uit, dus niet aan de kant van Hoog Catharijne), is Uncle Jim. Topnaam en die naam doet vermoeden wat Uncle Jim is: een donkere, naar whiskey riekende (niet letterlijk natuurlijk) bar voor de hele dag. Alsof je bij je Amerikaanse oudoom naar binnenstapt, mocht je die hebben. Man met een snor, heeft altijd een polo en een kaki chino aan, liefst een pijp in de mond en een biertje in de hand. Hoewel ome Jim niet helemaal in een hokje te plaatsen is: op iedere vrijdag slurpt ‘ie oesters en Aziatische mosselen is zijn lievelingsgerecht. Aanschuiven mag je de hele dag, al is het eind van de dag eigenlijk de grootste aanrader (want dan hoef je ook niet zo ver naar het station – dit was dan ook ons eindpunt).

"

Als het even kan, dan spreken we met (een deel van) de crew al af op Amsterdam Centraal: samen in de trein is namelijk al de helft van de pret en het geouwehoer begint al op het perron

"

Atelier Ohlala

Atelier Ohlala

In een stil straatje in het centrum van Utrecht vind je een van de leukste conceptstores van het land: Atelier Ohlala. Het beste adres voor smaakvol spul voor in huis, voor om je nek, voor op de post en aan je arm. Spul waarvoor je, zeker als je met vriendinnen/ een vriendin gaat shoppen zéker even bij Ohlala naar binnen moet! Knappe jongen die er met lege handen weer naar buiten gaat. De zaak wordt gerund door styliste Marjolein die haar vondsten (en creatieve uitspattingen) ook deelt op haar blog Stylenoot.nl. Samen met ‘onze’ Emma (die voor Barts Boekje verslaat vanuit Antwerpen – ook een topbestemming met de trein!) lanceerde ze onlangs te gekke eigen lijn: WOLK. Kraakheldere witte kussenslopen (onder andere) met mooie geborduurde quotes.

Daen's

Daen's

Daen’s Room One in het centrum van Utrecht-Stad is de enige hotelkamer van conceptstore Daen’s en een van de weinige adressen waar je in Utrecht met een hond mag verblijven (perfect natuurlijk, want je hebt maar één kamer nodig… Maar toch is het zonde!). Het eenkamerhotel heeft een eigen ingang, is op de begane grond en heeft geen receptie: stukje thuiskomen. Ontbijten doe je uiteraard in het Daen’s Café.

Hoog Catharijne

Hoog Catharijne

We zijn dus stiekem allemaal hartstikke dol op het nieuwe Hoog Catharijne. Wat ons betreft is het ‘t eerste en enige overdekte winkelcentrum dat écht de moeite waard is in Nederland. En waar we bij een aantal grote zaken liever shoppen dan in Amsterdam. Zo is de ZARA Home in Hoog Catharijne véél leuker dan in Amsterdam en eerlijk gezegd kan geen Sissy Boy vestiging de locatie in Utrecht overtreffen. Sowieso is Sissy Boy de beste aanrader voor spul in huis en voor het kroost ook: ze hebben as we speak té leuke rugzakjes (maar echt, waanzinnig leuk) en ze hebben een goede smaak wat betreft boekverkoop ;-).

"

Utrecht. Waarom? Simpel: omdat het de beste plek is om met vrienden af te spreken die na de studie over het hele land zijn uitgewaaid. Voor een avond maar liever nog voor de hele dag.

"

The Streetfood Club

The Streetfood Club

Dé Utrechtse opening van het afgelopen jaar moet de opening van The Streetfood Club zijn. Een groot en extreem kleurrijk lokaal waar iedere hoek ‘instagrammable’ is. Op het menu in Utrecht staat het populaire street food. En ook hier maakt de hype alle verwachtingen waar: alle hoeken zoals gezegd woest aantrekkelijk, een fikse bar, goede stevige en zeer zeker smakelijke happen, meer dan vriendelijke service en een o zo gezellig totaalplaatje.

Rood en Bloem

Rood en Bloem

Een beetje bloemen- en plantenwinkel is tegenwoordig véél meer dan dat alleen. Zo ook het te leuke Rood en Bloem, een winkel niet groot in formaat, wel in aanbod én in tips. Eigenaresse Carolien van stadstuinwinkel Rood en Bloem heeft liefde voor alle flora en fauna en legt je bevlogen uit hoe je ook thuis zo’n goddelijke groenheid kunt creëren. In de winkel of tijdens een van haar leuke workshops.

Bar Cava (+ de Oude Gracht)

Bar Cava (+ de Oude Gracht)

Als we de hort op zijn, dan slenteren we rond, ontdekken we wat en wandelen we van de ene bar naar de andere. Het liefst zijn die barretjes te vinden in en rond puike slenter-zones en in Utrecht gaat dat steengoed! De Oude Gracht is favoriet. Aan het einde kom je vanzelf aan bij de Ganzenmarkt, en dus ook bij Bar Cava, want die zit daar tegenwoordig. Een xampanyeria waar je ook wat happen kunt. Bij ons zat het weer mee, dus konden we aanschuiven onder de slinger lampjes, al zijn de tafels (grote tonnen) die half binnen, half buiten staan net zo leuk. Het beste is echter nog de service: vriendelijke jongeheren en -dames die weten waar ze het over hebben. Een glas cava drink je al voor 3 euro. Champagne voor 5,50. De avond (toch) zo duur maken als je wil, kost geen moeite dankzij de oesters en de goed gevulde borrelplateau’s. Olé.

Verde Marrone

Verde Marrone

Van de ene bar slenteren we het liefst over de grachten naar de andere. In dit geval op naar het splinternieuwe Verde Marrone, een wijnbar en brusschetaria van het knapste soort. De kleine zaak is van de eigenaren van een andere Utrechtse wijnbar, Talud 9. Ook een tip. Connaisseurs zijn het, en dat proef je. Omdat wijn nog lekkerder smaakt als er iets bij te knagen valt, serveert de olijfgroene, naar Italië riekende zaak ook de heerlijkste zomerse bruschetta’s. De keus aan bruschetta’s is ruim, en dat is fijn want wie met vrienden op stap gaat, borrelt en snackt meestal het liefst (wij wel). Onze favoriet? Vijg met geitenkaas.

"

Als we de hort op zijn, dan slenteren we het liefst wat rond, ontdekken hier en daar want en wandelen we van de ene bar naar de andere. Het liefst zijn die barretjes te vinden rond de beste slenter-zones en in Utrecht gaat dat steengoed!

"

Mother Goose Hotel

Mother Goose Hotel

Oké, we gingen een dagje en pakten aan het eind van de dag (laat in de avond) moe en voldaan de trein weer terug naar huis. Maar als het even kan, plakken we er een overnachting aan vast. Het Mother Goose Hotel is in dat geval al een paar keer het adres geweest waar we tukken gingen… Want: Moeder de Gans, een uitnodigend, nostalgisch beeld. Precies het huiselijke plaatje dat de eigenaren (die verderop ook het Eye Hotel runnen) voor ogen hadden. Met de locatie, een gezellig plein hartje stad, was meteen al niks mis maar aan het gebouw zelf moest op zijn zachtst gezegd nog wat gebeuren. Gaf niks, de allure van het vroegere stadskasteel sijpelt nog steeds door de muren heen en wat de eigenaren al meteen zagen, kan inmiddels iedereen zien. Het hotel heeft 23 kamers en iedere verdieping heeft zijn eigen kleur: zwart, bruin, wit en grijs. Het adres is de Ganzenmarkt. Ontbijten – met croissants en scones – kan niet ter plaatse: dat doe je bij Daen’s, een gezellig conceptcafé met eveneens de mogelijkheid om er te overnachten op vijftig meter loopafstand (zie ook hierboven). Dat doen we de volgende keer weer, nu is het – zoals gezegd – napraat en na-app gedrag in de trein terug naar huis. Duty calls! Tot snel leuk Utrecht, we’ll be back.

 

Dat doen we de volgende keer weer, nu is het – zoals gezegd – napraat en na-app gedrag in de trein terug naar huis. Duty calls! Tot snel leuk Utrecht, we’ll be back.