Een stedentrip naar Istanbul: 10 hotspots voor op je lijstje
Betoverd waren we van al het moois dat er te zien is in de Aziatisch-Europese stad Istanbul. Enne, dan hebben we het niet alleen over de vele historische moskeeën en paleizen die de stad heeft verzameld, ook de bazaar vol Turkse kruiden, de hippe wijk Balat, en talloze restaurants die de stad rijk is. Istanbul barst van de cultuur en historie, terwijl de wijken (écht onderschat hoe hip en bruisend) barsten de gezelligheid. Kortom, de ideale citytrip voor liefhebbers van geschiedenis maar die ook houden van écht lekker eten, een terrasje op z'n tijd en urenlang slenteren door de straten. Om daarna voldaan neer te strijken met verse baklava bij een (ietwat westerse) koffietent.
Where to start? Wij helpen je op weg! Samen met de reisrexperts van GoTurkiye gingen we op pad om dé hotspots van de stad te vinden en delen ze graag. Tickets geboekt bij Turkish Airlines, tassie gepakt, comfortabel vliegen en binnen vier uur sta je in hartje Istanbul.
Oftewel: de blauwe moskee. Werkelijk waar een plaatje en definitely een must-visit wanneer je in Istanbul bent. Van buiten is deze moskee grijs maar bij binnenkomst beland je in een sprookjeswereld van blauwe Izniktegels en roodbruine details. Het liefst ga je hier op de grond liggen, turend naar het plafond.
Met maar liefst zes minaretten en een binnenplaats vol pracht en praal kijk je hier je ogen uit. Good to know: je kunt deze moskee buiten gebedstijden gratis bezoeken.
Héél veel kleuren van gedroogd fruit, héél veel geuren van de Turkse specerijen, verse groentes en fruit, gedroogde rozen, zeepjes en zo veel meer. Hier kun je je specerijeninboedel wel verzamelen! Inkopen maar en zo mee in de koffer naar huis. De Spice Bazaar (kruidenbazaar), ook wel Egyptische bazaar genoemd, bevindt zich in de Eminönü-wijk aan de haven waar je ook de bekende Galatabrug vindt.
Een waar plaatje is de Hagia Sophia, één van de bekendste gebouwen van de stad. Van oorsprong een moskee voor het islamitische geloof en de Ottomaanse cultuur. Nu is de Hagia Sophia meer een trekpleister voor toeristen from all over the world.
Natuurlijk is het heerlijk kijken naar al het mooie mozaïek en de grote koepel, maar nog leuker als je er nog wat van opsteekt. Leuk voor jou, leuk voor de kids is het DEM Museum. Een “experience museum” waarin je een virtuele rondleiding krijgt door de historie van de Hagia Sophia. Net een educatieve bioscoop, écht leuk!
Oftewel: İstiklal Caddesi. Het hart van de stad en onmisbaar in het lijstje hotspots van metropool Istanbul. Een classic (3km lange) hoofdstraat vol cafés en restaurants, boutiques, kunstgaleries en boekenwinkels. Hier vind je alles wat je nodig hebt, maar het is er ook erg druk. Eén van de oude zijstraatjes induiken is een beter idee: drink een borrel bij het hippe Urban Café en eindig op een bankje in het Gezi park. Best of both worlds: bruisende winkelstraat en rustige zijstraat.
Leuk om te doen is een ritje in de karakteristieke rode tram, alleen al een aanrader voor het uitzicht vanuit het raam; lekker observeren vanuit luie stoel.
Een stukje historie tussen alle lekkere restaurants en mooie wijken is altijd mooi meegenomen. De Basilica Cisterne is van oorsprong een ondergrondse wateropslagplaats, het is een donker hol (maar dan mooi) waar je via een trap binnenloopt. Het werd door een Byzantijnse keizer gebruikt als wateropslagplaats voor zijn paleis. Tegenwoordig bekend als het mooiste ‘onderwaterpaleis’ ter wereld, in iedere hoek van licht is wel iets moois te zien.
Ook biedt het ondergrondse decor een ruimte voor exposities, ja er is kunst te zien. Geen classic paleis vol pracht en praal, maar een donkere tunnel vol kunst, licht, water en historie. Worth visiting!
En waar in Istanbul kun je dan het beste overnachten? Bij hotel Radisson Blu in het hart van de wijk Pera. Dit is een nou zo’n alles-wat-je-nodig-hebt cityhotel en ideaal voor een stedentrip. Je loopt je hotel uit en staat in no-time in het meest levendige gedeelte van de stad.
Met uitzicht op de skyline van de oude stad (vooral ‘s avonds een genot voor de ogen), gewoon écht lekkere cloudy hotelbedden (zo één waar je op neerploft), een zwembad en Turkse spa, ontbijtbuffet waar je u tegen zegt en een all-day loungebar. Oh en, maar liefst 5 (!) sterren.
Stiekem een favoriet (mag dat?) is de kleurrijke wijk Balat. Istanbuls absolute parel en verrassend rustig! Hier vind je géén massa’s toeristen, geen grote winkelketens en geen lawaai. Ja het is hier reuze fijn. Her en der vind je wat locals relaxed voor een koffiezaakje of antiekwinkel, waar je heerlijk rond kunt neuzen (en hoogstwaarschijnlijk wat souvenirs scoort).
Regenboogtrappen, pastelkleurige huizen en flitsende terrassen; deze wijk ademt vrolijkheid (en wil je doorheen huppelen). Een dikke vette aanrader!
Galataport is dé plek waar oud en nieuw Istanbul samenkomen. Gelegen in Karaköy – een wijk die barst van de creatieve energie – vind je hier een leuke mix van luxe boetieks en hippe restaurants. Je kunt er langs het water wandelen, gezelllig winkelen, een hapje eten of gewoon genieten van het uitzicht op de Bosporus.
Regenachtige dag? Wandel dan gewoon even het Modern Art Museum binnen (zie artikel ‘5 kunstzinnige hotspots in Istanbul‘).
Koffer al gevuld met kruiden in de Spice Bazaar? Dan rest je enkel nog de tapijten, sieraden en andere souvenirs. De Grand Bazaar wil je gewoon gezien hebben als je in Istanbul bent.
Dit is niet zomaar een markt, maar een gigantisch doolhof van meer dan 4.000 winkels waar je echt alles kunt vinden. Het is druk, kleurrijk en bruisend, en je loopt er sowieso verloren. Perfect om de sfeer in Istanbul op te snuiven en wat unieke items te scoren voor het thuisfront.
Vlakbij de Grand Bazaar ligt de Universiteit van Istanbul in de wijk Beyazıt. Het is een historische plek, maar het bruisende studentenleven zorgt voor instant sfeer. De campus zelf is al indrukwekkend op zich, maar ook in de omgeving wil je gewoon blijven rondslenteren. Rondom de campus liggen smalle straatjes vol gezellige cafés (Is het niet alweer tijd voor een Turkse koffie?) en authentieke winkels. Van tweedehands boeken tot lokale producten, laat het snuisteren maar beginnen.
Of je nu into geschiedenis bent of gewoon lekker wilt rondwandelen, in deze wijk zit je sowieso goed.