17 november 2019, door Maartje

Eerlijk eten en shoppen in Amsterdam: The Impact Days en Social Saturday (23 november 2019)

17 november 2019, door Maartje

Eerlijk eten en shoppen in Amsterdam: The Impact Days en Social Saturday (23 november 2019)

Sociaal ondernemerschap, wie nog steeds denkt dat dit een 'stoffige' hoek is, heeft duidelijk onder een steen geleefd. Niks stoffig: de mooiste merken ondernemen anno 2019/2020 duurzaam en sociaal. Nog mooier: de (kleine) ondernemingen die onder een dergelijke vlag opereren, poppen als paddenstoelen uit de grond. Daar moeten we wat mee, vinden niet alleen wij. Merken of plekken waar de nadruk ligt op maatschappelijke of duurzame verbetering creëren, maken onze stad, en de rest van het land, namelijk echt stukken mooier. Zowel de maker als de koper wordt er blij van, en de stad leuker. Win-win.

Vandaar dat we op de barricade staan, en met onze staarten kwispelen, toen we The Impact Days in de smiezen kregen. En initiatief van een heel aantal gemeenten in het land die sociale ondernemingen uitlichten. Hoe? Door onder de noemer The Impact Days een paar dagen per jaar sociale, duurzame kleine ondernemers in de aandacht te geven die zij verdienen. In het verlengde daarvan is Social Saturday, 23 november 2019, de dag die in je agenda mag: deze zaterdag kun je met een knappe en rete-informatieve gids op pad en word je ge-guide naar die plekken in de stad je waar je eerlijk kunt eten en shoppen. Wij lichten Amsterdam uit, maar je kunt ook in de rest van Nederland terecht.

The Impact Days

The Impact Days

Een restaurant waar ze jongeren opleiden die met school zijn gestopt. Een merk dat in een sociaal atelier baby goodies maakt. Horeca waar jongeren met een verstandelijke beperking aan je tafel staan en (vintage)kledingzaken-plus (met een koffiebar bijvoorbeeld) waar avonden voor de buurt worden georganiseerd. Een platform (met museumgalerie aan het Rokin in Amsterdam) dat aandacht geeft aan duurzame mode. Stuk voor stuk ondernemingen die ruimte creëren om een sociaal of ecologisch probleem op te lossen. En waar dan ook nog wat mee verdient wordt.

Meerdere lokale én landelijke sociale ondernemers en partners en verschillende steden vonden dat deze ondernemingen extra aandacht verdienen. Want uiteindelijk zouden álle bedrijven zo moeten werken, toch? Tijdens The Impact Days worden meerdere evenementen, workshops en meer gezelligs georganiseerd om heel veel aandacht naar deze do-ers voor een mooiere maatschappij te schieten.

Zoals? Hoor ik je denken. Ah! Nou, bijvoorbeeld het kindermerk Boro*Atelier. Deze kleine club geeft in Amsterdam Nieuw-West een demonstratie natuurlijk verven: je hydrofiele doek was dus echt nog nooit zo mooi. Lees hier meer over Boro Mini. 

In dezelfde hoek, Nieuw-West dus, is de Fruittuin van West eigenlijk ook echt een must, al dan niet met de mini. Boerderij, bio-winkel en tuincafé in één waar het alle seizoenen leuk is. Fruittuin van West

En laten we vooral Instock noemen: ons favoriete food-rescue-restaurant in Amsterdam Oost serveert de 23ste een rescued lunch voor een schamele €10.

Of zet koers naar het té leuke Purmer in Amsterdam Noord, waar we het hier heel toevallig op deze website al over wilden gaan hebben (we kwamen er toen we langs het nieuwe en heerlijke restaurant Lazuur gingen). Purmer, aan het Purmerplein, is namelijk een koffiebar-plus. De plus zit ‘m in de speelhoek voor de kleintjes (hoera) én de second hand shop-in-shop Woody and the Blowfish. Bovendien worden er wekelijks workshops georganiseerd voor de mensen in de buurt. Gotta love Purmer.

theimpactdays.nl

Social Saturday

Social Saturday

Dat je met iedere euro die je uitgeeft meestemt hoe je de wereld graag ziet, is natuurlijk een mooie kans. We mogen meer plekken kennen waar we sociaal ondernemerschap en duurzaamheid kunnen stimuleren. Tijdens Social Saturday heeft de Gemeente Amsterdam samen met verschillende partners een shoppingroute langs deze ondernemingen samengesteld. Op de website én in een speciaal boekje welke je bij de deelnemers kunt krijgen, staan maar liefst 7 routes door de Amsterdamse stadsdelen.

De route neemt je bijvoorbeeld mee langs Klabu op de Zeedijk, die hele toffe sport tenues maken en zo sportprojecten in Griekse vluchtelingenkampen supporten. Drink je bier bij Kleiburg en De Prael, bier gebrouwen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kleding met een sociale én duurzame impact koop je op meer dan tien plekken. Onder andere bij LENA waar je kleding leent (net als in de bieb) in plaats van dat je het koopt. LENA zit op de Westerstraat. Dan ben je meteen niet ver van Buurtboerderij Ons Genoegen en Tuinen van West, beide plekken waar Amsterdammers samen groene dromen creëren. Met Plastic Whale vis je de Amsterdamse Grachten weer schoon. En de I Amsterdam Store verkoopt veel producten van Amsterdamse sociale en duurzame merkjes. Zo kunnen we nog wel even door gaan… Het ook al zo te gekke Lola Luid doet bijvoorbeeld ook mee, net als de VerbroederIJ, een je-wil-het creatie van buurtbewoners (ze wonen aan het IJ in Amsterdam Noord) met pluktuinen (meervoud ja), een stadsstrand (!) en een paviljoen waar iedere dinsdag van de maand een buurtdiner plaatsvindt (hoe leuk).

In totaal kun je langs een kleine 80 ondernemers met een sociaal hart. Die natuurlijk het hele jaar door te bezoeken zijn en ieder voor zich absoluut je euro waard zijn.

Mocht je nu denken “hey wat leuk maar ik woon in …”. The Impact Days zijn een landelijk initiatief.

theimpactdays.nl