Rondje Noordwest-Friesland – tussen Harlingen en (rondom) Leeuwarden

2 augustus 2023, door Manon (Hey Frits)
Rondje Noordwest-Friesland – tussen Harlingen en (rondom) Leeuwarden

Zin in Friesland? Dan is de omgeving tussen Harlingen en Leeuwarden leuk om te ontdekken! Dit stukje Noordwest-Friesland heeft fijne hotspots, mooie natuur en gezellige steden. Ga een dag roadtrippen, maak er een weekendje weg van of combineer met een bezoek aan het altijd leuke Leeuwarden. Hey Frits ging op pad in deze regio en verzamelde de leukste hotspots op de route. Kom en ûntdek Fryslân!

 

"

Noardwest Fryslân is land op de bodem van een oude zee. Lees hier meer tips om te doen en beleven in de regio. Op deze website staan bijvoorbeeld wandelroutes en je vindt er foodroutes langs bedrijven en winkels met streekproducten. Leuk om extra toe te voegen aan je lijstje met hotspots als je deze kant op gaat.

 

"

Noordwest-Friesland

Noordwest-Friesland

Friesland ontdekken is altijd leuk. Zuidwest-Friesland ken je misschien al wel? Daar shinen de elfstedenplekken als Sloten, Hindeloopen en IJlst en wordt flink gewatersport op de meren. Iets noordelijker liggen de mooie steden Harlingen, Franeker en Leeuwarden en daar omheen liggen plekken met gezellige hotspots. Kneuterige theetuinen waar je de lekkerste taart eet, hippe horeca, verstopte pareltjes en ook een beetje cultuur snuiven kan hier allemaal. En het leuke is: ze liggen allemaal zodanig bij elkaar in de buurt dat je hier lekker een dagje kunt toeren langs (een selectie van) je favoriete plekken.

 

Huisje in het Wild

Huisje in het Wild

Als je er een weekendje Friesland van wil maken (altijd een aanrader, meer dagen = leuker!) dan is Huisje in het Wild een erg leuk plekje om te overnachten. Dit vroegere strandhuisje staat op een vakantiepark bij het dorpje Menaam, precies tussen Franeker en Leeuwarden in. Het tiny house is helemaal opgeknapt en leuk ingericht (toch nog een beetje beach vibes door de kleuren en materialen) en het is geschikt voor twee personen. Huisje in het Wild heeft een fijne uitvalsbasis om Noordwest-Friesland te ontdekken en is van alle gemakken voorzien. Meaning: fijne douche, keukentje om te koken, praktische opbergruimte voor je bagage, goede wifi, grote tuin en eigen parkeerplaats bij het huisje. Om zo maar een paar dingen op te noemen.

Farsk Britswert

Farsk Britswert

Zet koers naar het prachtige Farsk in Britswert als je toe bent aan koffie, lunch of als je kinderen even de benen moeten strekken. Aan de rand van het dorp is een grote boerderij omgebouwd tot hotspot en het decor voor een plek waar beleving, natuur en gezonde voeding centraal staan. Klinkt wat zweverig misschien, maar het komt erop neer dat Farsk (Fries voor vers en vernieuwend) een hele leuke plek is voor dus die koffie of lunch en om even rond te neuzen in de lifestylewinkel vol met duurzame producten, mooie merken en leuke hebbedingetjes. Het pronkstuk is de oude boerderij, waar een prachtige horecaplek is neergezet met gezellige hoekjes en sfeervol interieur.

Farsk Friesland Hey Frits

 

Farsk Friesland Hey Frits

 

Farsk Friesland Hey Frits

De Koken Akkrum

De Koken Akkrum

In de haven van het plaatsje Akkrum ligt het leuke en kleurrijke De Koken. Vooral op zonnige zomerse dagen een heerlijke plek om te zijn: op het gezellige terras aan het water zit je hier fantastisch. Binnen is het knus en leuk ingericht en zit je ook fijn bij wat slechter weer. De Koken is een plek waar je de hele dag kunt zijn: start met een kop koffie, neem een goed boek mee en plof neer op de loungebanken om later lekker te lunchen en uiteindelijk aan te schuiven voor het diner of lekker te borrelen.

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug

Zeg je Friesland dan zeg je natuurlijk Elfstedentocht. Een stukje geschiedenis die belangrijk is voor de provincie, dus het is leuk om daar tijdens een roadtrip even wat meer van te zien. Bij het dorp Gytsjerk hebben ze een brug omgetoverd tot ‘het Elfstedenmonument’. Deze brug is ontworpen door een kunstenaar en betegeld met kleine portretfoto’s van allerlei mensen die ooit hebben meegedaan aan de tocht – die kleine foto’s tonen van veraf het beeld van een groep schaatsers. De brug is mooi gelegen in het Friese groene en waterrijke landschap dus als je geïnteresseerd bent in een stukje geschiedenis dan is dit een leuke stop om toe te voegen aan je route.

Brasserij Wad Noflik

Brasserij Wad Noflik

Het leuke aan Friesland is dat er nog plekjes als Brasserij Wad Noflik zijn. Gewoon op het erf bij een huis, is een ruime schuur omgebouwd tot gezellig lunchtentje en is de tuin omgetoverd tot sfeervolle theetuin. Hier krijg je nog die extraatjes bij je kopje koffie en hier schuif je graag aan voor een huisgemaakte soep of ‘wad’n lekker broodje’ (gotta love het woordgrapje) Kattenliefhebber? Als je geluk hebt ontmoet je een van de drie slijmballen die op het erf rondlopen voor een goede knuffelsessie. Kortom: lekker plekkie voor koffie met taart of een lekkere lunch.

Brasserij Wad Noflik Friesland Hey Frits

Franeker en Harlingen

Franeker en Harlingen

Leuke stadjes hier in de regio zijn Franeker en Harlingen. Klein en compact dus prima om even kort te bezoeken. Rij je via de Afsluitdijk dan kom je praktisch langs deze plekken, dus op de heen-of terugweg kun je hier een stop maken. In Franeker kun je een korte wandeling van 30 minuten door het centrum van de stad doen. Verder zijn een paar leuke hotspots hier delicatessenzaak De Smaakmaker, interieurwinkel Wander Wonen, het Eise Eisinga Planetarium en Banketbakkerij Schaafsma met het bijbehorende Bakkerscafé. In Harlingen zijn Eetcafé Nooitgedagt en brouwerij Het Brouwdok leuke tips voor een pauze.

Ook nog leuk hier!

Ook nog leuk hier!

Nog eentje die echt op het lijstje moet, maar die wij tijdens ons rondje helaas niet konden bezoeken omdat ze gesloten waren, is Foodbar Picknickers. Een leuke plek aan het water met kleurrijk en groot terras met hangmatten en strandstoelen en lekker eten en drinken. En natuurlijk is Leeuwarden altijd een leuke stad om te zijn, met fijne plekken als Stek, Lazy Lemon, Proefverlof, Banhs and Boba en het Fries Museum.

Meer Leeuwarden tips