Nederland, Amsterdam22 maart 2022, door Barts Boekje

Hommage aan hummus

Nederland, Amsterdam, 22 maart 2022, door Barts Boekje

Hommage aan hummus

Iedereen kent het wel: een van je beste vrienden belt en vraagt of je langs wil komen op zijn/haar/het verjaardag. Of zomaar. Ook goed. In principe ben je enthousiast, want je hebt elkaar iets te lang niet gezien en knaldrang. Maaaarrr: de vriend in kwestie haalt het altijd in z'n hoofd om tijdens de borrel de raarste dingen op tafel te toveren. Handige tip om in zulke nare verrassingen te voorkomen: neem het heft in handen. "Zal ik anders iets te eten voor de borrel meenemen?". Ja! Doe!

Geef mij dan maar sjips

Geef mij dan maar sjips

Meestal is de gastheer dolblij met zo veel initiatief, maar niet altijd: “Nee ik heb al allemaal lekkere dingetjes gehaald, zoals hummus enzo”. Van teveel verkleinwoorden en het droppen van de term hummus draait mijn maag om. We krijgen namelijk te maken met beige gekleurd pre-fab beton geserveerd in kleurrijke schaaltjes als zijnde hummus. Daar staat – vrijwel op elke Hollandsche feestelijkheid – een cocktailglas met rauwe stengels paprika, komkommer en cocktailprikkers vol onrijpe zure cherrytomaatjes naast om “lekker mee te dippen” (opnieuw een kippenvelmoment bij het woord dippen en sowieso oppassen als iemand de term ‘lekker’ te vaak dropt).

Verder op tafel de obligate en overbekende combinatie van “extreem lekkere” kaasjes (van de supermarkt), onaangeroerde wasabinoten en andere narigheid, alles om de boevige chips maar te vermijden. Geef mij dan maar sjips.

Terug naar de hummus

Terug naar de hummus

Anyhow. Terug naar de hummus. Als je nog nooit warme verse hummus hebt gegeten zou je denken dat je op een verjaardag best wegkomt met prefab, maar na the real deal te hebben gegeten wil je nooit meer terug. Dat is de culinaire vakantie-wet: bij terugkomt smaakt alles minder of je kunt het niet namaken. Nu is dat bij hummus gelukkig niet zo´n probleem, want met het juiste recept kom je een heel eind (key voor de fluffiness: weken in soda). Dus probeer het de volgende keer bij je borrel vooral lekker zelf. Nog beter: serveer het “zoals het is bedoeld“. Als warm openingsgerecht bij een etentje. Puur, met veel tahina en losse kikkererwten eroverheen, of met warme lams-of kipkebab en verse pita’s (niet van die afbakkers, engnek) en Israelisch ingelegd zuur (Hamutzim – ook heel makkelijk te maken of bij delicatessen te krijgen).
Omdat je soms natuurlijk geen zin hebt om het zelf te doen (of het lukt niet) én het aanbod aan hummus inmiddels heel behoorlijk is, hierbij Barts aanraders:

Hier met je Hummus!

Hier met je Hummus!

Deze adressen mag je, trust us, op je short list zetten voor De Betere Hummus. Graag gedaan!

Ze serveren hier niet alleen hummus met kikkererwten en paprikapoeder zoals het hoort, nee de shaksuka is hier ook een aanrader net zoals de zelfgemaakte tahini koekjes die je bij de thee krijgt, yum!

* Hummus van de foodtruck van Sjachar op de Noordermarkt.

Het best bewaarde geheim van Amsterdam. De foodstand van Sjachar met het lekkerste Sabich (broodje met gefrituurde aubergine, amba, ei, hummus en nog meer lekkers).  Voor de kenners: Koop hier een los bakje hummus, die verborgen op een plankje op de kar staat en je wil nooit meer anders.

* Neni 

De Neni hummus met pickled chilli is er eentje om over naar huis te schrijven. Alle andere mezze overigens ook. Yalla, op naar Neni!
Straight up de beste hummus fix, ook lekker om te bestellen voor thuis.