1 oktober 2022, door Romy Weevers

10 x de beste spots in de Amsterdamse Houthavens (and counting)

1 oktober 2022, door Romy Weevers

10 x de beste spots in de Amsterdamse Houthavens (and counting)

De Amsterdamse Houthavens, zo'n lekker plekkie (vooral in de zomer) aan het water. Maar toch lijkt 'men' (Amsterdammers noch toeristen) er niet snel te komen... Maar wist je dan wel dat er tussen alle nieuwbouw ook nog eens ontzettend lekker te brunchen, borrelen en dineren valt? Is zo. Waar dan? We've got you (we bieden alvast onze excuses aan voor de hoeveelheid spots aan het water, maar nemen het ook weer terug. Wie houdt er nou niet van borrelen aan het IJ?). Hier ons (groeiende, want ze komen als paddenstoelen uit de grond) lijstje met favoriete spots in de Houthavens.

Vessel

Vessel

Overdag is het een fijne werkplek of studeerplek. En klein geheimpje: Vessel is misschien wel de allerfijnste plek in de zomer vanwege het enorme terras aan het IJ. Vessel serveert gerechten die makkelijk te delen, én heel eerlijk en duurzaam zijn! Zo zijn de meeste ingrediënten afkomstig van lokale leveranciers en werken ze aan een low waste keuken. Wanneer kun je aanschuiven? Nou, dat is het allerlekkerst: al vanaf 7 uur ‘s ochtends voor een lekker bakkie pleur in de ochtendzon.

Vessel

Karaat

Karaat

Karaat is ook zo’n lekker tentje waar je al in de vroege uurtjes kan binnenhuppelen. Geen zorgen: ben je geen vroege vogel of te laat voor werk? Dan haal je gewoon een koffie en broodje to go in de Bakery. Maareh, mocht je nou wel een keer met het goede been uit bed stappen en de dag vroeg willen beginnen, doe dat dan hier. Met een heerlijk uitzicht over het IJ zit je hier al vanaf 8 uur ‘s ochtends op de ideale plek om wat werk weg te werken. Stopcontacten zijn hier in overvloed en daarnaast zijn de Houthavens de perfecte plek voor een wandelingen tussendoor. Klaar met werk en zin in een cocktail? Menukaartje weer open en simpelweg een keuze maken uit de enorme lijst (serieus, de keuze is reuze). Oh, bijna vergeten: bij Karaat eet je ook verrukkelijke sushi en de keuken is dan ook gekenmerkt door Aziatische invloeden. Zit je al?

Karaat

Pont 13

Pont 13

Pont 13 is een stoer ding in dit rijtje. Deze hidden gem is gered van de sloop (ja, echt) en wat zijn we daar blij mee. Je komt hier helemaal tot rust aan (ben je het al zat?) het IJ. Buiten puf je uit op een loungebank, binnen neem je plaats aan de bar en geniet je van de sfeer. Voor de lunch eet je hier bijvoorbeeld de Kapiteinslunch. We horen je denken: ‘de Kapiteinslunch?’, geloof ons die wil je. Een lunch bestaande uit een kommetje soep, een (vega) kroket, spiegelei, kaas en brood. ‘s Avonds staat er onder andere kipsaté op het menu, maar ook een vegaburger en lekker likeurtje na. See for yourself!

Pont 13

Bar Hout

Bar Hout

Bar Hout is een beetje het pareltje van de buurtbewoners. Gelegen aan het schoolplein van de plaatselijke basisschool kun je hier de echte Houthavenaars (is geen woord, weten wij best) vinden. Geen kind? Geen probleem! Je kunt hier namelijk prima terecht voor een brunch op je brakke zondag. En ja, we spreken uit betrouwbare bronnen (neem de tosti, de saus hierbij is echt de bom). Verder heeft Bar Hout een verrukkelijk terras met genoeg plek voor jou en al je vrienden (of collega’s, leuk plekkie voor de Vrijmibo).

 

Bar Hout

Gary Loen

Gary Loen

Dit restaurant is gelijknamig aan de chef. Gary Loen gaat geïnspireerd door de Franse keuken en met een Indonesische twist te werk. Misschien ken je hem van Master Chef Nederland, waar hij er in 2015 met de titel vandoor ging. Ook wel heel bijzonder: Gary runt dit pareltje met zijn partner Henck. Je zit hier ook nog eens errug schattig tussen de bloemetjes en plantjes.

Gary Loen

BAK

BAK

BAK is toch wel een van de pareltjes van de Amsterdamse Houthavens. Oké oké, eigenlijk aan de rand van de Houthavens maar we pikken ‘m gewoon lekker mee. Je eet hier van een gastronomisch a la carte menu. De ingrediënten zijn daarin lokaal en seizoensgebonden. BAK is de grote broer van Bambino (dat schattige tentje op de Vijzelgracht). Bij BAK kunnen ze met bijna alle dieetwensen rekening houden, alleen voor mensen met glutenallergie is dit helaas niet de spot.

BAK

Pikoteo

Pikoteo

En als we dan BAK noemen, dan moeten we ook Pikoteo meenemen, verstopt aan de andere kant van de straat. Pikoteo dus, aan de rand van de Puertos Madereros (Spaans voor houthavens, in ons beste Spaans, si si). Zodra je bij deze taberna gaat zitten waan je je in een zonnig paradijs. In hun ruime en kleurrijke serre zit je altijd droog en warm (lees: altijd zomer!). En de kaart liegt er ook niet om. Je eet hier klassieke Spaanse tapas, zoals Jamon Ibericó en manchego. Maar ze serveren ook een hoop tapas met een twist, ga zelf maar even langs om die te ontdekken. Ook voor cocktails en wijn ben je hier aan het juiste adres. Thank us later. 

Pikoteo

Anne & Max

Anne & Max

Anne & Max is niet alleen in de Houthavens te vinden. Ze zijn al best een aantal locaties rijk en een lekker stekkie in de Houthavens mag natuurlijk niet ontbreken. Bij Anne & Max sluiten om 17 uur de deuren, maar er zijn er genoeg in het lijstje waar je dan plaats kunt nemen. Dit betekent trouwens niet dat je hier geen wijn kan drinken, dat kan wel. Vegan wijn (en bier) zelfs! Waar je tevens echt voor bij Anne & Max moet zijn is voor hun brunch menu. Lees: ontbijtplank met alles waar je van droomt (en een mimosa on the side voor de liefhebber).

Anne & Max

Borisov

Borisov

Borisov is een klein stukje Noord in de Houthavens. Lees: natuurwijn, hip interieur en fijne menukaart. Bij Borisov kun je dineren, borrelen en (op vrijdag en zaterdag) een dansje wagen! Hier zit je heerlijk te borrelen op het terras of in hun clean en moderne interieur (het is echt een prachtplaatje hierbinnen). Op het menu: coq au vin in rose met bimi & bospeen, maar ook gewoon een solide (vega)burger. Altijd goed!

Borisov

Yellow House

Yellow House

Op een koprol afstand van Borisov zit Yellow House. Het is toch zo lekker soms om van die plekken te hebben waar je ‘m helemaal kunt doortrekken? Yellow House is dus zo’n plek. Hier heb je overdag een heerlijke werkplek (en lunchplek), zowel binnen als buiten. ’s Middags zet je hier de borrel in met een goede borrelhap of diner en zélfs voor een dansje ben je hier aan het goede adres. Het is een beetje een geklooi om er te komen, maar thank god voor Google Maps. En het mooie is, als je de route eenmaal een keer hebt gefietst onthoud je ‘m zo!

Yellow House