Nederland, Friesland1 december 2017, door Maartje

Icoon Afsluitdijk

Nederland, Friesland, 1 december 2017, door Maartje

Icoon Afsluitdijk

Amsterdam Light Festival move over! Nou ja, niet echt natuurlijk. Want hoe meer “kerstverlichting” in de stad, hoe gezelliger. Maar – net als Glow Eindhoven – is er een nieuwe lichtshow om wat licht in de donkere dagen te brengen. De vernieuwde Afsluitdijk heeft een drietal exposities - Icoon Afsluitdijk - die een ritje richting het Noorden ineens een stuk aantrekkelijker maken. Glowing Nature, Windvogel en Lichtpoort zijn vanaf nu te zien als je over de dijk rijdt.

Je zag wellicht al wat spectaculaire filmpjes van een verlichte roadtrip in Nederland voorbij komen. Wat speurwerk leerde dat ze van het project Icoon Afsluitdijk zijn. Van de huidige drie lichtinstallaties die Studio Roosegaarde voor het project maakte, is Lichtpoort de permanente van het stel. De 60 monumentale heftorens uit 1932 aan het begin van de dijk zijn bekleed met een retro-reflecterende laag. Rijd je langs de torens dan licht je de torens op met het licht van de koplampen van jouw auto. Compleet back to the future richting Friesland. Of Noord Holland als je van de andere kant komt.

Barts Boekje - afsluitdijk

De andere twee showstoppers - Lichtvogel en Glowing Nature - zijn te zien tot 21 januari. Windvogel is een eerbetoon aan Wubbo Ockels, die droomde van slimme vliegers die zelf stroom op konden wekken. De vliegers van Windvogel zijn – behalve een mooi lichtspel – opwekkers van stroom voor 200 huishoudens. Glowing Nature moet je even de auto voor langs de kant zetten. In een van de bunkers langs de Afsluitdijk is een installatie gemaakt met lichtgevende algen. Waar je overheen kunt lopen en die je aan kunt raken voor een mysterieus effect.

Al met al een origineel staaltje lichtkunst die je ritje richting Friesland - bijvoorbeeld voor een logeerpartij in Leeuwarden of deze Friese boerderij – een stuk spannender zal maken.

X,
Nina