6 december 2019, door Maartje

Je Allerhande Kerst Bewaarexemplaar is hier!

6 december 2019, door Maartje

Je Allerhande Kerst Bewaarexemplaar is hier!

Euh... Tsja. Ik heb (ik moet hier even over 'ik' spreken) begin steevast ergens in oktober, als de eerste pepernoten alláng in de schappen van de supermarkten liggen, reik- (maar dan ook echt REIK) halzend uit te kijken naar 'de paarse collectie' van de Albert Heijn. Dikke kans dat jij nu precíes weet wat ik bedoel. Precies, die heerlijke net een beetje meer producten waar Albert Heijn rond de feestdagen mee komt.

Allerhande & kerst

Allerhande & kerst

Ineens las er een paar jaar geleden dragon fruit in de schappen, met zo’n paars label eraan. Inmiddels een veel vaker gespot stuk fruit maar destijds geloofde ik nog heilig dat we écht naar Aruba moesten om dragon fruit te eten (mijn man denkt dat nog steeds, en dat laten we zo, niet omdat hij hier in Nederland geen dragon fruit mag, maar omdat we dan vaker naar Aruba gaan, misschien). De AH had ‘t al, in het paars, in december. Mijn feestmaand kon niet meer stuk. En zo zijn er nog wat voorbeelden. Een echt goed stuk varkenshaas van het soort dat je normaal alleen bij de slager haalt. Hop, in het paars. Kruidenbotertorentjes in klokvorm. Jaaaa. Aardappelkroketjes vermomd als kerstboom. Romige pepersaus waarvan je alleen het deksel open hoeft te maken en tadaaa. Hallo Kerst! Hallo most wonderful time of the year.

In het verlengde daarvan: hallo meer dan heerlijk Allerhande kerst-bewaarexemplaar met de bovenste beste tips en recepten zodat je die hele ‘paarse collectie’ ook nog eens op tafel krijgt.

Even, heel even, was ik bang dat mijn geliefde, verrukkelijke en o zo vertrouwde Paarse Periode zou vervallen in een ingewikkeld vega(n) relaas. Immers, dat is nu eenmaal de food trend. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor die ‘trend’ (die geen trend mag heten omdat minder vlees eten van alle tijden zou moeten zijn, en niet trendgevoelig). Maar hé, ik ben ook maar een mens. Een boerendochter bovendien. En als het buiten koud is en binnen de ballen in de boom hangen, dan wil ik gewoon rode wijn op tafel en de kruidige warme geur van sudderend vlees. Schiet mij maar lek.

Wat blijkt? Ik ben de enige niet. Allerminst. Nederland, want wat zijn we toch een heerlijk kuddegroepje, wil voor een overgroot percentage een garnalencocktail met ijsbergsla en whiskeysaus en boontjes met een stuk spek erom heen met kerst. En een pasteitje. En varkenshaas. En chocolademousse toe. Ha! Voel ik me even een TN-er (en trots daarop).

(artikel gaat onder de foto verder)

Het is er allemaal dit jaar, al die kerstklassiekers waar we met zijn allen zo verzot op zijn. Maar AH zou AH niet zijn, als ze niet óók naar de trends zouden kijken. Dus kwam er op elke klassieker óók een avontuurlijke variatie. En het moet gezegd: die zijn stiekem al even lekker. Ik mocht namelijk alvast voorproeven. Zo is de vega-rollade echt om te smullen, en kwam er zelfs jack fruit voorbij, de 2020-variant van mijn geliefde dragon fruit zeg maar (al hebben de twee geen bal met elkaar te maken natuurlijk). Albert Heijn is er weer als de kippen bij. Nu moet je vooral dus niet vergeten om die Allerhande Kerstspecial te scoren want daar staan alle gerechten in beschreven, in verschillende gradaties en voor verschillende chefs-kunsten. Recepten, ingredienten, how-to’s: alles. Niet alleen leuk voor kerst overigens.

Wat wij gaan doen? Ik ga dit jaar – bare with me – enigszins uit mijn comfort zone: in plaats van de kant en klare Paarse Periode ga ik de Beef Wellington maken. Geproefd en besloten: kerst in niet compleet zonder. Je kunt ook online precies lezen wat je nodig hebt en hoe je hem maakt! Er is – het houdt maar niet op – zelfs een app in het leven geroepen. Hoe gemakkelijk én 2020 wil je het hebben. Dank u Albert Heijntje.