Ardennen26 maart 2024, door Barts Boekje

De (kampeer)tips voor een weekendje Ardennen

Ardennen, 26 maart 2024, door Barts Boekje

De (kampeer)tips voor een weekendje Ardennen

Wil je er even lekker tussenuit en het ultieme gevoel van vrijheid ervaren? Dan is een weekendje kamperen in de Ardennen natuurlijk de perfecte manier om dit te doen en daar weten we bij Barts boekje natuurlijk alles van af. Daarom willen we je graag meenemen in onze bevindingen en een aantal handige tips en trucs delen, zodat ook jij geheel op je eigen manier kunt kamperen. Want waar we bij kamperen vaak denken aan een tentje in het bos, heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om naar een camping te gaan, waar je wel voorzien bent van bijvoorbeeld een douche, toilet en eventueel eigen keuken.

Waarom kiezen we voor de Ardennen?

Waarom kiezen we voor de Ardennen?

Voor we verdergaan met onze kampeergids, is het misschien goed om eerst nog even wat toelichting te geven bij de keuze voor de Ardennen. De voornaamste reden is dat het lekker dichtbij is, iets wat voor een weekendje weg natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk is, maar het ook geschikt is voor jong en oud. Zo kun je er wandelen met het hele gezin of hiken met een paar vrienden die al de nodige jaren ervaring hebben. Ook voor de echte fietsers onder ons is het er heerlijk vertoeven. Kortom, de prachtige natuur in combinatie met de vele activiteiten maakt dit gebied enorm populair.

De accommodatie

De accommodatie

Je wilt tijdens je weekendje in de Ardennen natuurlijk wel wat gemak; het is tenslotte vakantie. Wat voor de één gemak is, is voor de ander de hel, dus overleg van tevoren zeker waar de groep behoefte aan heeft. Waar de een volledig back to basics wil en kiest voor een tentje ergens in de natuur, kiest de ander het liefst voor een luxe chalet of lodge op een mooi park of in de stad.

Als je op zoek bent naar een cabin, is Nutchel Cosy Cabins een aanrader: een ultieme getaway voor met het gezin, vrienden of je geliefde! Van mountainbiken, wandelen, boomhutten bouwen, ravotten tot een bezoek brengen aan bijzondere bezienswaardigheden. Op twintig tot veertig minuten rijden zijn er unieke uitkijkpunten, kastelen en kleine intieme dorpjes te vinden.

Een andere fantastische plek is Camping La Douane, aan de oevers van de Semois.

Omgeving

Omgeving

Afhankelijk van wat je doel is waar je gaat zitten in de Ardennen natuurlijk heel belangrijk. De natuur is overal, maar vanuit het ene huisje of ene camping loop je toch net makkelijker het wandel- of fietsgebied in. En als je meer op zoekt bent naar een terrashopvakantie, dan is dat knusse hutje in de middle-of-nowhere niet de juiste keuze. Wil je ook wat van België zelf zien en dan met name van de geschiedenis, dan is het aan te raden om te kiezen voor een camping of huisje wat dichter bij een stad.

Je gaat niet naar de Ardennen om de hele dag thuis te blijven zitten; je wilt de hort op! Handig dat je wat leuke uitjes plant van tevoren. Wandelen door het bos, een uitdagende hike, een middagje de grot in of juist de kastelen van de Ardennen bezoeken. Als je de website van Visit Ardenne in de gaten houdt, dan ben je ook meteen op de hoogste van alle lokale evenementen. Bijvoorbeeld het ontzettend leuke Cabaret Vert in Charleville-Mézières van 15 t/m 18 augustus 2024.

Reserveer op tijd

Reserveer op tijd

Het geldt voor elke vakantie, en dus ook voor de Ardennen: reserveer op tijd! Vooral in het hoogseizoen zijn de Ardennen enorm populair, dus is de kans groot dat alle mooie plekjes al zijn volgeboekt. Als je toch al weet wanneer je richting de Ardennen wilt, boek dan zo vroeg mogelijk voor de meeste keuze.

Heb jij je accommodatie geboekt, dan is het ook handig om voor jezelf even helder te hebben wat je allemaal mee moet nemen. Stel dat je helemaal back to basics gaat, dan ziet je koffer er net even wat anders uit, dan wanneer je kiest voor een vakantiehuisje waarbij je van alle gemakken bent voorzien.

De juiste tent

De juiste tent

Als je voor je eigen onderdak zorgt, moet je natuurlijk wel de juiste tent meenemen. Kijk allereerst naar een tent die groot (of juist klein) genoeg is. Extra ruimte voor je spullen is handig, maar als je van plek naar plek trekt, wil je een lief, klein tentje, en niet zo’n onding. Een voortent is ook geen overbodige luxe, klein of groot: ook in de Ardennen kan in flink hozen. Ga je in de herfst- of wintermaanden? Schaf dan ook een petroleumkachel aan, zodat je het lekker warm hebt in je tent. Ook al kleed je jezelf warm aan, de kans dat je het alsnog koud hebt, is zonder kachel vrij groot. Het voordeel van een petroleumkachel, is dat deze draagbaar zijn en niet aangesloten hoeven te worden op stroom of gas. Omdat er bij een petroleumkachel koolstofmonoxide vrijkomt, is het dan wel echt zaak dat je ook een koolstofmonoxidedetector meeneemt.

Andere benodigdheden voor kamperen

Andere benodigdheden voor kamperen

Met alleen een goede tent ben je er natuurlijk nog niet. Zo is het ook belangrijk om over de rest na te denken. Slaapzakken, kussens en luchtbedden natuurlijk, maar denk ook na over hoeveel comfort je wilt. Tafeltje en stoelen mee? Een één- of vierpitsfornuis? Je badmintonset? Je vouwfiets? Ook altijd handig is een extra touw of sjorband. Voor als het waait bijna een must, maar ook om je was op te hangen voor als het moet drogen. Aanmaakblokken voor je kampvuur (als je geen pro bent) zijn ook van die dingen waar we al een aantal keer naar misgrepen, en dus welke iedere keer weer wordt gemist.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kamperen in de Ardennen is natuurlijk een iets andere vakantie dan wanneer je kiest voor een week all inclusive in Spanje, en dat komt dus ook met een andere voorbereiding. Wanneer je rustig de tijd neemt voor het vinden van een goede accommodatie, een checklist maakt voor al je spullen en een planning maakt voor alle activiteiten  je een stuk relaxter vertrekt. Aan de andere kant zijn de Ardennen zó dichtbij, dat het juist ook een ideale bestemming is voor een last minute weekendje weg. Whatever flows your boat!