20 december 2019, door Maartje

Kerst in Londen doe je zo! De meest kerst-ige restaurant, markten en schaatsbanen – dit zijn ze

20 december 2019, door Maartje

Kerst in Londen doe je zo! De meest kerst-ige restaurant, markten en schaatsbanen – dit zijn ze

Kerst in Londen, het lijkt een easy win... En dat is het ook! Alle clichés en dat is, eerlijk gezegd, heerlijk. Lampjes overal, een koortsachtige drukte in de winkels (ga in plaats van naar Harrods - hoewel ook leuk! - vooral inkopen doen bij foodafdeling van warenhuis Liberty London. Een klassieker en dat is het niet voor niets Alles is hier even mooi verpakt en het is, verhoudingsgewijs, het meest voordelige, typische Engelse en meest dankbare souvernir dat je voor kerst mee naar het thuisfront kunt nemen), een keur aan schaatsbanen en kerstmarkten. Londen met kerst, ja graag!

Schaatsbanen

Schaatsbanen

Een inkoppertje maar ga je naar Londen tijdens of net voor de kerst, dan is de schaatsbaan bij het befaamde (en prachtige!) Sommerset House echt niet te missen. Wandel door de poorten van het majestueuze witte gebouw en in het midden tref je een feeërieke witte ijsplaats omrand door hoge muren én een tres gezellige bar. Meestal gesponsord (door Baileys dit jaar) maar hé, die giga-boom, dat perfect onderhouden ijs, de toiletten… Het moet ergens van betaald worden. Minder leuk wordt het er bovendien heus niet van.

Een ander één-twee-tje maar evengoed niet minder te gek, is het bekende Winter Wonderland in Hyde Park. Hier de grootste schaatsbaan van de UK (zeggen ze, dus dat zal dan wel), maar het leukst (zeker met kids) zijn de shows die er op gezette tijden worden gehouden. Van (kerst)films in de buitenlucht (o de romantiek) tot speelse theatershows voor het kroost. Het hele programma lees je hier

Deze ijsbaan van het Natural History Museum in South Kensington is altijd de eerste die het seizoen opent, en de baan die het langs open is: nog tot 22 januari. Je skate er rond de kerstboom op de binnenplaats van het museum, omringd door met lampjes behangen bomen. Geen schaatser? Geen probleem: de café-bar en het balkon bieden uitzicht op de ijsbaan en met warme chocolademelk of glühwein zit je daar prrrima.

De spannendste? Skylight at Tobacco Dock ice rink. Boven op een dak van Oost-Londen. Echt ijs, iglo’s, bars en live entertainment, met een prachtig uitzicht op de skyline Londen! Hier lees je hoe en wat en waar precies.

Die foto’s op instagram? Dat is bij de mini-ijsbaan in Covent Garden. Semi-leuk, want erg commercieel gesponsord door Tiffany’s (van het turquoise doosje). Wel erg insta-proof. En ach, Londen zonder Covent Garden is geen Londen toch?

Mini but cute but mini is die bij Camden Market. En ook hier geldt: Londen zonder Campden Market aantikken, is eigenlijk geen Londen. Dus spaar ze allemaal!

Chiltern Firehouse

Chiltern Firehouse

Misschien wel de grootste favoriet van allemaal. Omdat je er om 10 uur ’s ochtend Ruinart kan drinken in de beeldige cocktailbar en aangrenzende ‘suite’ en dat is doodnormaal. Op het terras zit je zomer en winter fantastisch, de poort van het Chiltern Firehouse huist aan één van de knapste straatje van de staat (met in die straat o.a. het Monocle Café), en het restaurant is precies dat klassieke dineren (of lunchen) zoals je dat in een stad als Londen verwacht. Met kerst is het er, zoals het een klassieker betaamd, beeldschoon en optimaal versierd. En dan hebben we het nog niet eens over de slaapkamers gehad.

Lees meer: Chiltern Firehouse

"

Meer Londen? Zekers! Een lekker Londenlijstje stelden we samen en hier lees je ‘m

"

Carnaby Street & Sketch

Carnaby Street & Sketch

Restaurant Sketch is stiekem gewoon een speeltuin voor volwassenen dankzij de Alice in Wonderland-eske lokalen in een fancy Mayfair herenhuis (in de upscale wijk Mayfair zelf, uiteraard), om de hoek van Carnaby Street, een absolute (shop)must, zeker tijdens kerst als de hele straat behangen is met wat jaarlijks de meest creatieve versiering van de stad blijkt. Over ‘creatief’ en ‘op en top versierd’ gesproken: Sketch! Natúúrlijk is er altijd de beeldschone Pink Room, en vlak ook  de futuristische toiletten niet uit, maar eigenlijk is De Sketch Aternoon Tea Extravaganza (met champagne, uiteraard) in de ‘voorkamer’ waar de kerstversiering zege viert, het hoogtepunt van de dag. Sketch

Kerstmarkten

Kerstmarkten

Winter Market at the Southbank Centre: onder de brug die de Southbank (waar je ook het nieuw The Hoxton Southwark vind, daarover snel nog wat meer) verbind met hartje Londen, vind je wat wij de leukste en meest veelzijdige  kerstmarkt vonden. Nostalgische draaimolens, foodtrucks voor fish and chips, lampjes in de bomen, The Thames aan je zij en The London Eye voor je neus. Hoe kerst in Londen wil je het hebben?

Borough Market at Christmas: 24 uur in Londen en een liefhebber van lekker eten? Skip de rest en zet koers naar Borough Market, eveneens aan de zuidkant van de Thames. Deze markt, met kerst optimaal ver-kerst-mist (ofzo) is het hele jaar door een feest, en in december nog net een beetje meer als de kaasboeren (die kazen!!) en patissiers uitpakken als nooit te voren.

 

We blijven nog even ten zuiden van de rivier voor Winterville in Clapham Common. Verrassende wijk? Klopt! En toch vind je er een van de leuke kerstmarkten in Londen. Er zijn  heuse rollerparty’s op All I want for Christmas, Mexicaans worstelen, een ‘Backyard Cinema’ en er zijn honderden kraampjes. Winterville is geopend tot 23 december.

Precies tussen London Bridge en Tower Bridge (aan de kant van het stadhuis pal aan de rivier) is de jaarlijkse kerstmarkt die hoort bij het stadhuis. Niet zo groot, wel een klassieker. Ga op  zoek naar de City Hall Christmas Market en je bent er.

De kerstmarkt bij het Tate Modern museum is de meest traditionele ‘Duitse’ kerstmarkt die je in Londen gaat vinden. Er zijn tientallen houten chalets versierd met lampjes en de traditionele muziek staat aan. Glühwein, cider, geroosterde noten, braadworst en pannenkoeken – aller erop en eraan.

Restaurants

Restaurants

Bar Douro was stiekem onze favoriet van het jaar. In Southwark, op wandelafstand van de Borough Market en The Hoxton Southwark en een heuse ontdekking. Bar Douro is een Portugese restaurant maar huist aan Flat Iron Square en laat daar nu de buitenplaats ingericht zijn als een winterse apres ski bar. Heel erg Christmas is all around. Kun je daarna (of ervoor) mooi naar Douro. Je eet er 12 verschillende gerechten, alles om te delen, zoals petiscos (snacks in tapas-stijl) van kabeljauw en krokante polenta, of hartige gerechten zoals gestoofde varkenswangetjes met kastanjes en octopus met zoete aardappel. Een heel menu eet je voor  £ 35 per persoon, een grijpstuiver in Londen

35B, Arch 85B Southwark Bridge Road, SE1 0NQ, bardouro.co.uk

"

Deze vijf in Londen tipten we in 2018, en dat is nog steeds een goed idee: 5 x Londen in kerstsferen

"

Had je dat vorige lijstje er al bij gepakt? Onze 15 x Londen lijst? Daarop prijkte St. John Restaurant en dat is nog steeds een favoriet. Je gaat er heen voor stevige porties vlees en de no nonsense zaak schreeuwt kerst (want 1, als we vlees eten dan doen we het goed en 2, dat hoort toch wel een beetje bij kerst). Het restaurant met Michelin-ster serveert porties speenvarken voor maximaal 22 personen, of een driegangenfestijn met wild, vis, rundvlees of gans. Vegetariërs zitten hier niet op hun plek: voor een vleesvrije dag sturen de lui je graag naar zusterrestaurant Bread & Wine in Shoreditch – ook leuk. En een stuk goedkoper ook.

26 St John Street, EC1M 4AY, stjohnrestaurant.com

Chillen met kerst? Op naar Notting Hill, sowieso de droom natuurlijk dankzij alle gekleurde deuren en de algehele filmachtige chic-heid van de buurt. Eenmaal daar mogen we graag easy going lunchen of dineren bij Granger & Co, of de Notting Hill locatie van Ottolengi, en dan hop, naar de film (het is toch kerst in Notting Hill) bij Electric Cinema. Picture perfect.