2 juni 2021, door Anne Abendroth

Niets zo volwassen als een koelkast die op orde is… Dit zijn de beste koelkast hacks

2 juni 2021, door Anne Abendroth

Niets zo volwassen als een koelkast die op orde is… Dit zijn de beste koelkast hacks

Je kent het wel... Van die momenten dat je 's avonds een serie kijkt op de bank en zin hebt om te snacken. Maartsja... Zodra de koelkast open gaat, valt het vies tegen. Een rommel. Leeg. Niks om van te watertanden. O en hij moet ook nodig eens schoongemaakt. Klaar zijn we ermee. Een goedgevulde koelkast is een pré en voelt o zo volwassen (of is dat just us?). Tijd om onze tips en tricks voor de koelkast te delen. Komt ie:versch

First things first: de koelkast zelf

First things first: de koelkast zelf

Klaar met dat ding dat we jaren geleden vanuit het studentenhuis meesleepten… Een échte volwassen koelkast willen we, maar dan wel zonder gedoe. Wij zijn hier sinds kort helemaal om wat betreft de BlueMovement-deal: via BlueMovement huur je apparatuur in plaats van dat je het aanschaft met als groot persoonlijk voordeel het gemak: als iets stuk is, of je gaat verhuizen, dan zorgt BlueMovement dat alle gehuurde apparatuur vervangen wordt of netjes met je mee verhuist. Maar ook het sociale voordeel vinden we allerminst onbelangrijk: door je huishoudelijke apparatuur te huren, help je mee de witgoed-afvalberg te verkleinen. En dat is op zijn zachtst gezegd nogal goed voor het milieu.

Bij BlueMovement kun je verschillende soorten apparatuur huren in de categorieën nieuw, premium en gebruikt. Ook in dat laatste geval heeft alles – uiteraard – een grondige keuring ondergaan. Lees hier meer over onze crush op BlueMovement. 

Enne, wat staat er dan in je koelkast?

Enne, wat staat er dan in je koelkast?

Om ervoor te zorgen dat je altijd iets lekkers in huis hebt, is het handig om te weten welke producten je massaal moet inslaan. Eerlijk is eerlijk, we rennen zo nu en dan ‘s avonds laat naar de supermarkt op zoek naar dat ene product waar we zin in hebben. Been there, done that. En dus is het handig om standaard producten in de koelkast te hebben, waar je eigenlijk altijd wel een gerecht mee kunt opwippen. We horen je al denken… Wat moet ik in godsnaam in huis halen dan? Well let us tell you. Eieren zouden eigenlijk standaard bovenaan op het boodschappenlijstje moeten staan. Want je kunt er werkelijk waar zoveel mee doen. Lekker bij het ontbijt, de lunch maar je kunt er ook yummy pasta van maken.

Je koelkast is pas goedgevuld als je een zee aan verschillende kleuren kunt zien. Want groente en fruit is the way to go. En het ziet er ook nog eens picture perfect uit. Win-win vinden we. Enne… Het is altijd goed om verse kruiden achter de hand te hebben. Echt. Of wat dacht je van olijfolie, zout en peper, ui en een citroen/limoen? Maak je een dressing of soep mee in no time. En melk en boter mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Klinkt simpel maar toch doe je het vast niet: kook aan het begin van de week groots en sla het op in een aantal kekke tupperwarebakjes (ziet er ook al zo gezellig uit) dan zit je gebakken voor de rest van de week. Niet slechts als kant en klare maaltijd, nee joh: het is vooral super fijn en makkelijk om overblijfselen in andere gerechten te verwerken. Pastasaus kan op een wrap, de pasta zelf voor de salade, bami als ontbijt is top (doen ze op Bali ook, het is net vakantie). Afijn, U snapt. Het is ook top om wat anders dan anders sauzen ready to go te hebben. Dit zijn de musthaves volgens ons. En een no brainer: je favo drank in de koelkast is een must (joh). En als je dan ‘s avonds toch wilt snacken, zorg dan dat je wat hummus, wortels, yoghurt met wat fruit in je stash hebt.

Al is de beste tip deze: hang met een koordje een uitwisbare stift aan je koelkastdeur. Als er dan iets op is, of je mist iets essentieels in je koelkast, dan krabbel je dat op de deur van je koelkast en kun je later in één keer die grote supermarktbestelling plaatsen (en dat die dan nog compleet is ook).

Zorg dat je overzicht hebt

Zorg dat je overzicht hebt

Leg op de bovenste plank producten zoals kaas, boter, yoghurt en druiven. Op de tweede plank de leftovers en op de derde plank het vlees. In de deur kun je goed dranken en sauzen bewaren. Onderin de koelkast heb je genoeg plek om de bakken te vullen met fruit en groente.

Hacks:

* De temperatuur in de deur schommelt meer dan in de koelkast zelf (logisch): bewaar daarom je melk en andere producten die sneller bederven niet in de deur maar op de planken.
* Rommelige huisgenoten? We zagen pas iemand die hele gezellige bakjes mét labels in haar koelkast had! Idiot proof netjes.
* Wist je dat je salade langer vers blijft in een glazen pot? Zoals deze. Is bewezen! Beeld via goodhousekeeping.com.
* En wist je dat je rollende (wijn)flessen kunt verhelpen met een siliconen wijnhoudertrips? Even googlen, kost bijna niets en je leven wordt er zoveel beter van! Er bestaan ook stapelbare fleshouders speciaal voor in de koelkast…

Make-up in de koelkast, feit of fabel?

Make-up in de koelkast, feit of fabel?

Oke, voor eens en voor altijd: bewaar je make-up zoals nagellak en oogcrème nu wel of niet het best in de koelkast??

We vroegen het een beauty-editor met jarenlange ervaring… Het antwoord is dat een veeg ijskoude oogcrème is voor veel mensen meteen verfrissend werkt en ja, de kou zal oogzakken wel iets minimaliseren. Kou vermindert namelijk zwelling en irritatie – zoals die rond je ogen – maar de hoeveelheid verkoeling is minimaal. Een effectievere wallenbestrijder is een herbruikbaar spa-masker van plastic gel en die bewaar je zeker in de koelkast of vriezer. En, nu we het toch over hacks hebben: een koude komkommerschijf blijft stiekem langer koud dan oogcrème (crème warmt op bij contact met de huid).

Eigenlijk is het alleen logisch om volledig natuurlijke schoonheidsproducten in de koelkast te bewaren en alleen als het een product is dat je niet vaak gebruikt. Zonder giftige conserveermiddelen zoals parabenen, hebben schone producten het potentieel om sneller te ‘bederven’ maar de meeste zijn gemaakt met natuurlijke conserveermiddelen die ze redelijk lang vers houden.

Een geweldige gezichtsolie of een fantastische shampoo die je praktisch elke dag gebruikt hoeft dus echt niet in de koelkast. Hetzelfde geldt voor natuurlijke geuren, als de fles groot is. Maar meestal is het vooral zo dat je het zelf fijn kunt vinden wanneer je product koud is: voor de houdbaarheid zou het niet echt iets uit moeten maken.

Andere producten die je zelfs beter NIET in de koelkast kunt bewaren (maar wat de meeste mensen wel doen) zijn eieren, uien, tomaten, avocado’s, brood en aardappelen. 

 

Vullen maar!

Vullen maar!

Oke, stiekem het leukst van alles: dat moment dat de hele koelkast vol ligt met je frisse boodschappen. Tuurlijk gaan we nog wel eens naar de supermarkt maar eerlijk is eerlijk: sinds we die stift aan de deur hebben hangen en we onszelf een leven met een Volwassen Koelkast hebben beloofd, zweren we bij de wekelijkse thuisbezorging. AH en Jumbo kennen we wel en dat is prima. Maar er is meer.

Picnic is door heel Nederland langzaam een begrip geworden. Terecht ook: de prijzen zijn laag, de producten vers en de bezorging prettig. Al vinden we het wel een nadeel dat je, als je je nu wilt inschrijven, in een wachtrij komt (…) en dat je best ver vooruit moet plannen.

Crisp is stiekem onze favoriet. Vrijwel altijd de volgende dag leverbaar, ontzettend lekkere verse producten, goede recepten en originele feestartikelen. En we worden gewoon heel blij van de vormgeving van de app.

Al van Gorillas gehoord? Zou zomaar kunnen van niet, aangezien de Duitse club pas nét aan het uitrollen is in Nederland. het assortiment is nog niet heel erg uitgebreid (maar groeit dagelijks en de producten zijn wél heel erg goed) maar de grote vernieuwing zit hem in de levering: 10 minuten nadat je bestelt (TIEN MINUTEN) heb je je boodschappen in huis. We herhalen: 10 minuten. Tried and tested en het klopt, het is geweldig voor wie last minute iets (niet al te specifieks) mist.