België, Gent30 oktober 2023, door Nina van Hilst

Koffie, ontbijt en lunch in Gent

België, Gent, 30 oktober 2023, door Nina van Hilst

Koffie, ontbijt en lunch in Gent

Inmiddels zijn we de tel kwijt hoe vaak we - met veel plezier - in Gent waren. De prachtige historische gebouwen, het bruisende stadse leven en de plezante horeca geven iedere keer weer een yay-gevoel. Eerder schreven we al een waslijst met heerlijke hotels en b&b's. Vulden we de Gent-tips aan met de lekkerste restaurants. En verzamelen we hier de plekken voor koffie, ontbijt en lunch. Want op een lege maag - en zonder een kop koffie - doen we helemaal niets natuurlijk. Enfin, op naar het lekkerste bakkie pleur, cinnamon buns en eggs anything van Gent.

 

Leuk hoor zo'n stad, maar kun je wat groen en wandelen ook wel waarderen, kijk dan eens in regio Scheldeland. Deze landelijke streek ligt pal naast Gent, je slaapt er in alle rust, begint er de dag met een wandeling in een natuurgebied en bezoekt wellicht nog een kasteel.

WAY Specialty Coffee Roasters

WAY Specialty Coffee Roasters

De beste koffie van Gent, zo werd ons gezegd. Specialty coffee that is. WAY heeft de branderij en flagship in het hippe Dok Noord. En een take-away koffiebar (met enkele bankjes buiten) in hartje centrum. Bij de flagship hebben ze tevens goede ontbijt- en lunchopties als een açaibowl, toast met kimchi en ander hip voer. Bij de take-away hebben ze koffie met lekkers en dat is soms precies wat je nodig hebt.

WAY Roastery Dok Noord 4E 001
WAY Take-away Voldersstraat 58

De Parkiet

De Parkiet

Geluksvogel, speelvogel of toch eerder een hoogvlieger? Bij De Parkiet sla je je vleugels uit voor een lekkere lunch en een goeie kop koffie. Sfeer en gezelligheid dragen ze hier hoog in het vaandel en honger en dorst zal je niet lijden. Bij De Parkiet is de sfeer heerlijk authentiek en een tikkeltje nostalgisch, zonder ouderwets te zijn. Moeite om het gezellige terras langs de Leie te verlaten? Kom dan ’s avonds nog eens terug voor een lekker aperitiefje of een ontspannen diner.

De Parkiet
Kraanlei 31

Amour

Amour

Een aanrader bij Dok Noord: Amour. In mei 2019 openden Johanna en Yassin Pycke, de tweelingzussen achter eetcafé Pycke Zot, er hun tweede restaurant. Bij Amour kan je elke dag terecht voor een uitgebreid buffet met salades, warme schotels en hapjes, geïnspireerd door de seizoenen en het marktaanbod. Naast de lunch kan je er ook genieten van een lekker ontbijt of diner en op zondag schuif je aan voor een overheerlijk brunchbuffet. Handig om weten: bijna alle gerechten zijn gluten- en lactosevrij en veganistisch.

Amour
Sint-Salvatorstraat 18 

Luv L'oeuf

Luv L'oeuf

Onze favoriete maaltijd van de dag all day bestellen? Bij Luv L’oeuf in Gent kan het. Bij Luv L’oeuf is het namelijk de heeule dag ontbijt-tijd. Tot 17.00 uur. Hier trotseer je je kater in stijl, brunch je in de namiddag of neem je je nieuwe vlam mee voor een early-date. Je kunt niet reserveren in dit immens populair ontbijttentje en elke dag staat er een rij, dus bereid je daar op voor. De reden? Waanzinnige en fotogenieke (het oog wil immers ook wat) opgemaakte gerechten, die ook nog eens verrukkelijk zijn. Zoals de naam al verraadt, hebben ze hier een voorliefde voor eitjes (bio-beauty’s van goedgezinde kipjes): van Shakshuka tot classics als French-toast. Met een twist. Ook voor de niet-eitjes-liefhebbers, of de vegans onder ons, is de keuze reuze. Tip van Flip: de berry white pancakes met witte chocolade parels. Om je vingers bij af te likken! Installeer je in een fluwelen stoel achter de ontbijtbar aan het grote raam, ga voor een Boozy Breakfast met een Bellini of Mimosa en laat die weekendvibes maar in kicken. Had iemand nog meer informatie nodig?

Luv L’oeuf
Nederkouter 30

Full Circle

Full Circle

Wil je lekkere koffie en hoef je die niet per se met koeienmelk (old fashion, right), dan ga je linea recta naar Full Circle Gent. Deze knappe zaak serveert alles 100% plant based. Yes, alles. Dat resulteert (ook) in veel vegan lekkernijen voor bij je koffie. Zo hebben ze donuts (!) van Bakkerij Frimout, een begrip in de stad en dus ook een extra fijne bijkomstigheid voor als je een drankje wil drinken bij Full Circle.

Full Circle
Zuidstationstraat 5

Take Five Espressobar

Take Five Espressobar

Deze heerlijke stek kun je niet missen als je door het centrum van Gent aan het wandelen bent. Het is een no bullshit gewoon hele fijne plek om je dag te beginnen en neer te ploffen om je route en must visits te categoriseren. Hij mag vooral niet in deze lijst ontbreken, omdat het een puike  combinatietip is: naast de deur vind je Kultur Bakery, zie verderop in deze lijst. We raden je met lichte dwang aan om niets lekkers bij de koffie te nemen (naast het koekje wat je hier standaard bij de koffie krijgt)… Daarvoor wil je namelijk (ook) echt een deurtje verder. De koffiebonen van Take Five Espressobar komen van De Witte Zwaan – een Gentse koffieboon. Like!

Take Five
Voldersstraat 10

Op fietse: Bar Bidon

Op fietse: Bar Bidon

Bar Bidon is zo’n bar waar bakkies koffie met bikes worden gecombineerd – al heel wat jaren een beproefd en goedgekeurd recept. En ja, ook een recept dat steevast resulteert in groepjes wielrenners die hier een bakkie doen voor ze aan de dagtour beginnen. Gezellig dus. Naast het halen van koffie met heel veel lekkers, kan je hier ook terecht voor fiets gear. Kids fietsen, wielrenbenodigdheden en meer van zulks. You name it, they have it.

Bar Bidon
Bisdomkaai 25

Kultur Bakery

Kultur Bakery

Kultur Bakery is een nieuwe en frisse en smaakvolle (op alle fronten) bakkerij in het centrum van Gent. Alles om meteen vanaf de opening enorm geliefd te zijn – snappen we! Eigenaar en bekende Gentenaar Mathieu Dierinck vond dat er genoeg lekkere deli-winkels waren in Gent, maar een echt goede bakker? Nah. Die miste nog. Dit gemis was snel opgelost toen Mathieu de deuren van zijn Kultur Bakery Gent open gooide. Al het brood dat er uit de ovens komt, is op basis van zuurdesem gebakken. De croissants en pastries zien er tot in perfectie gemaakt uit (en wat we proefden smaakte net zo) en Kultur Bakery  is op geen enkele fout te betrappen. Binnen stappen en tassen vol stoppen dus, bij deze Gentse bakkerij.

Kultur Bakery
Voldersstraat 8

Vandekerckhove Koffiebranderij & bar

Vandekerckhove Koffiebranderij & bar

Heerlijke plek, deze Vandekerckhove Koffiebranderij & bar. In de zomermaanden zit je er heel erg leuk en lekker buiten op de krukjes voor de deur, maar bij slechter weer is het ook heus prima vertoeven binnen in het zaakje. Vandekerckhove werkt met eigen bonen en die zijn lekker! Plus: eigen makerij maakt de beleving toch altijd extra leuk. Daarnaast is er een klein winkeldeel met koffie essentials voor de liefhebber: filterkoffie apparatuur, espresso handigheidjes en andere utilities.

Vandekerckhove
Brabantdam 55

Stek

Stek

Bij Stek Gent zit je tussen de planten, in een knap vintage interieur en met een heerlijke ontbijt- en brunchkaart. De gerechtjes zien eruit om door een ringetje te halen en vormen dus een heerlijk fotogeniek kiekje. Binnen is het leuk, buiten in de binnentuin is het nog leuker.

Stek
Nederkouter 129

Simon Says

Simon Says

Ken je Gentse Klassiekers: het kleurrijke Gentse pand waar sinds een aantal jaren ‘Simon Says’ gevestigd zit, is een begrip in de stad; het is er al 3 jaar standaard goed en gezellig. Niet alleen in de koffie- en lunchbar (let wel, het zijn met name quiches, geen goedgevulde boterhammen of uitpuilende salades), maar zeker ook in de bovengelegen B&B. Er zijn maar twee kamers en Simon is populair, dus weer er op tijd bij! Voor de prijs hoef je het niet te laten: 110 euro met z’n tweetjes voor een nacht. Simon Says

Knol&Kool

Knol&Kool

Op zoek naar een ontbijt- en lunchzaak die volledig vegan is? We hebben ‘m voor je gevonden in het centrum van Gent. Knol&Kool is een lunchroom en biologische supermarkt in één. Of je nou op zoek bent naar taart, een sandwich, een stoofschotel of een kopje soep: ze hebben hier alles op het gebied van comfort food. Klaar met eten? Neem dan zeker een kijkje in de winkel. De supermarkt is een gevaar op zichzelf – als boodschappen doen een hobby van je is, dan wil je het liefst uren lang naar alle potjes in de winkel kijken. Gentenaren komen zelfs speciaal naar Knol&Kool om zelf hun pindakaas te maken, die volgens zeggen het allerlekkerst blijkt te zijn.

Knol&Kool
Heilige-Geeststraat 30