lunch in New York als de new yorkers: take out en parken in de stad
New Yorkers do lunch. Zoveel is zeker. Eigenlijk is het zo dat wij Nederlanders er gewoon een vreselijke lunchcultuur op nahouden (lees: niet) en gelukkig doen zelfs de hard (lees: altijd) werkende Amerikanen in New York dat een stuk beter. Duur? Dat kan zeker. En hoe. Maar het kan óók anders. Take out-stijl en vervolgens een van de vele parken in de stad opzoeken om daar, buiten, tussen de New Yorkers, de lekkerste lunch te verorberen. Aan een tafeltje, op een kleedje, drankje op links, handzame, kleurrijke speaker op rechts. Pardon? Maar jazeker! In New York zit muziek en als je het niet op straat vindt, dan neem je het zelf mee, met dank aan de Sonos Roam die er nu in drie beeldige kleuren is: Sunset (warm oranjerood), Wave (zacht grijsblauw) en Olive (olijfgroen). In je tas die speaker, op de fiets (lang leve de New York City Citibike) en op naar die lunch.
Lees meer over de Sonos Roam. Spoiler alert: hij is waterdicht, de mooiste, met het beste geluid, en luistert ook naar jouw stem!
Upper West Side: Central Park is natuurlijk een no brainer. Vind een plekje rond The Pool, redelijk bovenin in het park, en haal van te voren af bij Chick Chick (618 Amsterdam Ave) waar je de bekende hete kip uit Nashville scoort, maar dan met een Oost-Aziatische draai. Een van de beste lunches in de buurt.
Vier blokken verder tref je Grieks restaurant Elea.
Upper East Side: Arabisch-Latijnse smaken in Central Park New York: wij zouden er een flesje wijn to go bij bestellen! Bij Migrant Kitchen scoor je een te lekker broodje in Mexicaanse stijl geserveerd met een geroosterd vlees gekruid met sumak en Oaxaca-kaas. Maar ook mollige salades – een perfecte snelle optie voor overdag.
Een klassieker in Central Park en na al die jaren echt nog altijd waanzinnig leuk (hoewel best toeristisch geworden), is The Loeb Boathouse. Wel reserveren en je Sonos Roam wordt hier ook niet per se gewaardeerd.
Eerlijk is eerlijk: persoonlijk vind ik dat er geen leuker park is om te lunchen dan Bryant Park. Op een steenworp van Times Square een altijd gezellige oase midden in de stad waar je tal van stoeltjes vind, waar alles perfect onder houden is, waar in de zomer films in de open lucht worden vertoond en waar je overal wel wat af te halen kunt scoren. Al mag ik graag opteren voor een ommetje naar MáLà Project, verrukkelijk Chinees to go.
Rockefeller Center-hotspot Lodi (1 Rockefeller Plaza) is niet goedkoop maar wel echt waanzinnig goed. De sandwich met porchetta, een boerenkool-en-eiertaart en een Dune-achtige geribbelde croissant zorgen dat er altijd een rij staat. Niet voor niets.
De nieuwste foodhal in Midtown is The Hugh en is open van 07.00 uur tot 21.00 uur. Mah Ze Dahr staat er (beste gebak van de stad, zeggen ze), Kazunori (sushi-handrolls) en Greenpoint Fish & Lobster (een oude favoriet uit Brooklyn) en meer.
Tussen 1820 en 1892 arriveerden miljoenen immigranten in het Land van de Vrijheid via Castle Garden, waar nu Battery Park ligt. Dit was het eerste immigratiecentrum in Amerika en meer dan 100 miljoen Amerikanen kunnen hun voorouderlijke wortels terugvinden in Castle Garden. Het originele Ellis Island, zo je wilt. History, ja, maar het park zelf is ook erg mooi. Parkeer jezelf op een bankje en merk hoe rustig New York ook kan zijn.
De schilderachtige waterkant is een geweldige plek om mensen te kijken, terwijl de beroemde torenhoge wolkenkrabbers van Wall Street op de achtergrond opdoemen. Je hebt een geweldig uitzicht op het Vrijheidsbeeld en een handvol belangrijke gedenktekens, zoals het WO II-monument aan de oostkust, het Koreaanse oorlogsmonument en het American Merchant Mariner’s Memorial.
Waar Battery Park eindigt, begint Hudson River Park en dat strekt zich uit tot aan 59th Street. Dit levendige NYC-park beslaat niet alleen 550 hectare, maar het omhelst de Hudson River en biedt een spectaculair uitzicht op het water: 400 hectare Hudson River Park op pieren die zich uitstrekken over het water.
Dit vinden we toch een te gekke plek: Little Island, een eiland boven het water hartje Manhattan. Weet je het niet, dan kun je het zomaar gemist hebben maar het is een oase in de stad. Zorg dat je eerst even naar de Chelsea Market bent geweest: een all year long markt dat grenst aan het Meatpacking District en waar je voor iedereen, en voor iedere smaak, wat to go vindt.
Boven de wijk Chelsea zit de wijk Hell’s Kitchen en die buurt staat bekend om de take-out. Dit is niet op loopafstand van Little Island, maar als je een fiets hebt, dan is een bezoekje aan Three Roosters wel echt een goed idee. In een stuk van Hell’s Kitchen dat bekend staat om zijn Thaise eten, heeft Three Roosters naam gemaakt. Het restaurant is gespecialiseerd in kip met rijst, op drie manieren geserveerd: gegrild en vet met citroengras, gebakken en bedekt met zabkruiden, en bereid in de stijl van Hainanese kip. Kies vooral voor de gebraden kip!
Ook in diezelfde wij is Gotham West Market een hele goeie foodmarkt.
De Highline, het lang uitgestrekte park, is natuurlijk een no brainer when in New York maar het is en blijft een goeie!
Look je de Highline helemaal af, naar Midtown, dan is Citizens een fancy foodhal waar je o.a. bejubelde zaken als Casa Dani vindt, van de befaamde Spaanse chef-kok Dani García, en Katsuya, een favoriete sushi-plek van beroemdheden, geïmporteerd vanuit Los Angeles.
Maar we waren in Meatpacking en eerlijk is eerlijk: de allerbeste plek hier blijft de Chelsea Market (en die hadden we hierboven al genoemd). En verder is de bierhal onder het Whitney Museum een chille plek voor een vette hap.
Meteen na (of: naast) Bryant Park favoriet op Manhattan want altijd (maar echt altijd) rete gezellig en altijd vertier.
Een paar blokken van het park verwijderd, zitten een aantal hele fijne to go’s zoals de Momofuku Noodle Bar de beste tip voor, jawel, smakelijke noodles en wie van kip op zijn Koreaans houdt, mag Rowdy Rooster niet missen. Je bent hier overigens ook vlakbij het Tompkins Square Park; ook leuk.
Al jaren een favoriet met een vrolijke Jamaicaanse slag, is Miss Lily’s (ze hebben ook een eigen radiostation – zo gezellig). Let wel even op de openingstijden: alleen in het weekend in ze overdag open (en ook dat wisselt nog wel eens)
Het stuk tussen het Flatiron Building en Union Square is een druk en gezellig stuk waar iedereen door elkaar heen fietst en waar je tal van openbare terrasjes vind om neer te ploffen voor een snelle (of lange) lunch. Er is ook een grote stalling voor je Citibike fiets: fijn!
Een goed idee om hier af te halen bij Friend of a Farmer: het long time favorite brunch restaurant heeft naast de deur tegenwoordig ook take-out.
So do Fun is een nieuwkomer maar je allerbeste tip voor Chinees to go. Echt heel heel heel erg lekker. Het restaurant zelf troffen we leeg: echt een to go tip dus.
Tortaria is ook je picture perfect instagram plaatje. En helemaal prima voor Mexicaans to go.
De meeste community garden zijn, zoals het woord al zegt, voor de eigen community maar er zijn er een paar waar je heerlijk is alle rust (let op, je Sonos Roam wordt hier niet per se gewaardeerd). Ga in de wijk Nolita op zoek naar de beeldentuin en je bent er! Bij de Elizabeth Street Garden.
Scoor eerst wat bij The Butchers Daughter (zie hieronder) of bij een andere long time favoriet Café Gitane (hoewel het to stay daar eigenlijk ook te leuk is).
Liever wat meer keus? Mott Street Eatery, een food court in Chinatown, is een goeie! Binnen slingert een handvol verkopers een geweldige verscheidenheid aan gevulde rijstnoedelbroodjes, geroosterd vlees, boba-thee, dumplings en meer naar je toe.|
Iets verder maar niet minder interessant is de Essex Street Market: ooit de oudste foodhal van de stad! Hij zit niet meer op dezelfde locatie maar aan de overkant van de straat waar meer ruimte was. De iconische Shopsins maken nog steeds deel uit van de line-up, maar er zijn ook Thaise, Scandinavische, Japanse en natuurlijk de bekroonde Indiase gerechten (Dhamaka).
Als je de Williamsburg bridge over fietst, naar de waterkant gaat en ‘onhoog’ richting Greenpoint trapt, dan kom je een aantal o zo fijne parkjes tegen die allemaal een dijk van een uitzicht op Manhattan hebben (understatement). Bovendien ben je – hallo! – in Williamsburg en Greenpoint ofwel: take out heaven. Eigenlijk is het al snel goed maar OK, een paar favs in de buurt:
NYC Transmitter Park, aan het begin van Greenpoint is een absolute favoriet en een foto bij het bord ‘END’ (met Manhattan als backdrop) is een terugkerend moetje. Rijdt Greenpoint Avenue is (een kleine straat) en het kan niet missen. In het weekend of later op de dag is de pizza van Paulie Gee’s een MUST en er zit ook een vestiging van Maman in vlakbij (zie ook hieronder). Ga de straat weer uit, steek over en houdt halt bij Oxomoco – een geweldige Mexicaan. Je zit er helemaal leuk (en heel hip) in de tuin (wel reserveren) maar voor take away is het ook een hele goeie. Je koffie en want lekkers (en oke, een plantje en een magazine) haal je ook om de hoek en wel bij Homecoming.
Andere topfavoriet:
Dat mega te gekke iconische niet te missen zicht op Manhattan? Dat is dus vanaf het Brooklyn Bridge Park en is, inderdaad, echt niet te missen. Niet voor een snelle pitstop: nee joh, plan hier een avond uitgebreid picknicken omheen.
Een goed idee om dan hier even langs te gaan voor de innerlijke mens:
Dekalb Market Hall: sinds juni 2017 zit deze foodhal in downtown Brooklyn en vanaf dag 1 is-ie niet te missen met dank aan een indrukwekkende lijst van standhouders, waaronder Katz’s, Arepa Lady en Ample Hills. Het aanbod wisselt maar het blijft een topadres.
Industry City: deze zit wel nog iets verder maar is ook een fijne foodhal en foodhallen zijn top voor iedere picknick. Industry City zorgde ervoor dat Sunset Park een echte eetbestemming werd. Er zijn bijna twee dozijn voedselverkopers in de uitgestrekte ruimte. Er is ook een all-avocado-bar: Avocaderia. Japan Village heeft ook goede opties, variërend van ramen tot sushi.
Hieronder nog een paar andere fijne lunchadressen. To stay or to go. Have fun!
Aussies on tour hoeven, when in New York, niet home sick te zijn met dank aan Banter NYC in het altijd mooie Greenwich (downtown, onder Meatpacking, naast SoHo). Fatsoenlijke koffie zoals ze bijna alleen maar in Australie zetten kunnen en een brunch waar je u tegen zegt in een aantrekkelijk superlicht en zonnig (wederom: het is net Melbourne hier) lokaal. Lekker sfeertje, oprecht vriendelijk personeel en bovenal waanzinnig lekker eten.
Tacombi is een bekende naam in New York (die in Nolita is altijd een prima uitvalsbasis tijdens het shoppen) en aangezien er altijd wel ergens een nieuwe vesting van de locatie op lijkt te duiken, en omdat Mexicaans het thema van deze lijst lijkt, mogen de nieuwste locaties van de NYC taco joints toch ook niet ontbreken. Altijd helemaal prima hier, niks meer aan doen.
Euh tsja, ik hoop dat je van Mexicaans houdt want anders kom je aan de hand van dit rijtje mooi bescheten uit. Excoussie. Jajaja is er ook zo een (je mag dus jajaja zeggen, dat Plantas Mexicana hoeft er niet achter, Jajaja Mexicana mag ook) en je vind de zaak niet ver van de voet van de Williamsburg Bridge (hoewel nog dichter bij de Manhattan Bridge maar daar fiets je meestal niet overheen). Mooie afslag wanneer je vanaf Manhattan naar het leukste deel van Brooklyn cruist (of andersom natuurlijk). Verder vond ik de straat, op Jajaja naast dus, opvallend verstoken van must-go adressen (waardoor ik hoop dat ze het gaan redden in booming NYC: je komt zeg maar niet toevallig langs Jajaja). De menukaart is lekker compact (overzichtelijk – fijn) dus trek even wat tijd uit en eet gewoon alles aangezien Jajaja verrassend betaalbaar is ook nog eens. Wat wij deden? De nachos, what else, een ‘cocktail’ met komkommer en basilicum (waarom drink je in NYC zo veel beter alcoholvrij dan waar dan ook in Nederland?), de vis-taco’s (zo zo zó goed) en de raspberry cheesecake. Ook top: Jajaja heeft een – in verhouding – uitgebreide selectie vegan food!
Herinnert u zich het fantastische, je kunt er niet niet heen, The Butchers Daughter in de wijk Nolita nog? Om de hoek van zowel al het leuke van de Lower East Side en op een steenworp van Soho (sowieso vind ik Nolita een van de allerleukste NYC wijken, dat terzijde), Welnu: ga daar nog steeds heen, doe het. Maar als het toch niet schikt, dan kun je tegenwoordig ook naar de nieuwste vestiging van The Butchers Daughter, tegen het Meatpacking District aan. Toegegeven: ik vond het hier minder leuk dat die aan Kenmare Street, maar toch: het is geen feest als je niet bij The Butchers Daughter bent geweest.
ps. Om de hoek (oke, soort van om de hoek maar echt ver is het niet) zit Calliope, een waanzinnige interieur en cadeau-winkel die je niet aanzag komen en warmte regelmaat van de klok pop-ups worden gehouden. Ook even binnenwippen.
Een klassieker van een favoriet, Sullivan Street Bakery. Met baksels gebaseerd op de Italiaanse keuken werd dit pareltje in 1994 opgericht. In 2000 verhuisde Sullivan naar Hell’s Kitchen en is daar nu echt niet meer weg te denken, al zijn er vijf locaties in New York. Voor Italiaans brood, goddelijke pizza’s en… Taart.
Midden in Soho, om de hoek van tal van vintagewinkels, vind je Maman. Een überschattige koffietent en bakkerij met een combinatie van de Amerikaanse en Franse keuken. Loop via het smalle halletje naar achter, waar je tussen alle hardwerkende locals geniet van je bakkie koffie en lunch. De zoete broodjes verkopen hier als uuuh, zoete broodjes.
The Smith heeft vier locaties in New York, waarvan één middenin de wijk NoMad. Een grote, open ruimte wat in het weekend uiteraard bómvol zit. Het is het wachten op een plekje waard want je vindt hier alleen maar lekkers op de kaart. En er loopt bijna meer personeel rond dan dat er mensen aan het eten zijn, dus lang wachten op je eten hoef je dan gelukkig weer niet.
Van álle pizzeria’s uit New York, moet dit toch wel de beste zijn. Te vinden in NoMad en Astor Place, waar ze o.a. samenwerken met lokale kunstenaars (zoals voor het maken van deze foto, nog veel meer op hun Instagram hier) en muzikanten om zo de uniekheid van de buurt te laten zien. Terwijl je van links naar recht meeloopt langs de balie, wordt je pizza ter plekke bereidt. Kies de ingrediënten die je wilt, toppings en de saus. Vijf minuutjes in de oven en voilà; verser kan het bijna niet.
Geen toeters en bellen, gewoon een hele fijne plek waar je visgerechten op z’n Mexicaans kunt eten. Het restaurant zit op een hoek en met mooi weer kan je urenlang buiten vertoeven met een Rosarito Margarita in de hand. Rollend naar huis!