23 april 2019, door Barts Boekje

Niet te missen terrassen, stadsstranden, parken en meer in en rond Amsterdam

23 april 2019, door Barts Boekje

Niet te missen terrassen, stadsstranden, parken en meer in en rond Amsterdam

Sun is out! En dus weer ven een overzicht van de leukste zomerse hotspots in (en een beetje rond) Amsterdam. Terrassen, stadsstranden, parken en een hangmat in een weiland. Zodat je weet waar je wezen moet als ie schijnt. Graag gedaan.

Rijk van de Keizer, Amsterdam-West

Rijk van de Keizer, Amsterdam-West

Superverweg in Amsterdam West, midden tussen de weilanden, ligt landgoed het Rijk van de Keizer. Hier kun je trouwen, feesten, vergaderen en bovenal verdomd lekker eten. Op het menu een sterke lijst heerlijke en originele hapjes, zoals tapas, mezzes, amuses en pintxos. Verwacht bij Het Rijk verder seizoensgerechten van biologische ingrediënten die rechtstreeks vanuit de naastgelegen moes- en kruidentuin op je bord belanden, of afkomstig zijn van lokale (hele lokale, de buren bijvoorbeeld) leveranciers. Overdag is het deels overdekte terras aan het water absoluut de fikse fietstocht waard (maar Uber en Abel komen er ook, just saying).

AMSTERDAM ROEST TIJDELIJK OPEN (APRIL 2019)

AMSTERDAM ROEST TIJDELIJK OPEN (APRIL 2019)

Check voordat je daadwerkelijk gaat hollen wel even of het weekend is. Is dat het geval? Rennen maar. Want team Roest mag, om de veiligheid te garanderen op het terrein waar op het moment flink gebouwd wordt aan een toekomstig woningcomplex, open als de bouw stil ligt. Van vrijdag einde middag tot zondagavond. Want de zomer lonkt.

Daar zeggen ondernemers Thijs Timmers en Nadia Duinker zelf over: ‘We hebben de afgelopen jaren een intensieve praktijkcursus flexibiliteit doorlopen, dus wij bewegen mee met de wind én de zon. Vanaf vrijdag 19 april openen wij weer op vrijdag, zaterdag en zondag onze deuren voor publiek.”  Dank Nadia. En Thijs. Dank. We zien jullie de 19e. En daarna in Noord. Ajuus & tot cheers.

Brouwerij 't IJ + Renato’s in Het Blauwe Theehuis, Amsterdam

Brouwerij 't IJ + Renato’s in Het Blauwe Theehuis, Amsterdam

Het personeel werd overgenomen door de mensen van Brouwerij het IJ en er werd besloten dat het eerste jaar zoveel mogelijk hetzelfde blijft, met een beetje extra. De buitenkant blijft blauw, het terras blijft staan waar het staat en voorlopig voelen we eigenlijk allemaal niet zo gek veel van de veranderingen. Dat wisten we vorig jaar al maar het nieuws is nog beter geworden: Ja, je hoeft om 20 uur je biezen niet meer te pakken als je net lekker in de zon zit te chillen. Holla. Sterker nog: na 20 uur kun je blijven zitten en pimpelen met een reeks van de beste Amsterdamse biertjes. EN de mensen van de beste pizzeria van de stad sloten ook aan: Brouwerij ‘t IJ ‘doet’ het samen met Renato’s!

En zo heeft het nieuwe duo, Brouwerij het IJ + Renato’s, naast de molen in Amsterdam Oost, wederom een iconisch Amsterdams pand te pakken. Eerlijk? Er had geen betere partij in kunnen komen als je het ons vraagt. Proost.

Zwier, Vinkenveen

Zwier, Vinkenveen

Zwier is 8 minuten rijden als je Ring Amsterdam verlaten hebt en ondanks deze korte afstand kom je terecht in een compleet andere wereld. Beloofd. Idyllische landweggetjes, tuffende bootjes en nieuwsgierige eendjes. Op het in 2017 geopende terrein van Zwier vind je comfortabel ingerichte bell-tenten pal aan het water. Comfortabel, ja, en woest-aantrekkelijk: de inrichting van de tenten en de gemeenschappelijke ruimtes (de keuken en douches) komen zo uit VT Wonen.

Een boxspring en warme dekens om onder te slapen, een regendouche om je te wassen en desgewenste heerlijk (vega) eten om te bestellen lijken meer te passen bij een luxeverblijf dan een weekendje kamperen. Anti-kampeerders proof dus, ons geliefde Zwier. Maar toch is het kampeergevoel er zeker. De knusheid van de lieve familie die Zwier is gestart, de vriendelijke sfeer onder de bezoekers en het tot na zonsondergang op een kleedje voor je tent picknicken geven je het heerlijke gevoel van een weekendje buiten, de stad mijlen ver weg, zijn.

Zwier, Vinkeveen

De leukste stadsstranden van Amsterdam vind je hier!

Aambeeldstraat, Amsterdam-Noord

Aambeeldstraat, Amsterdam-Noord

Gevalletje we kunnen niet kiezen. Dus zetten we deze drie adressen bij elkaar. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen maar ook alledrie heel erg de moeite waard zijn. Vooral als de zon schijnt. 

Hotel de Goudfazant: Je kent ‘m wel (of nog niet natuurlijk, maar nu dan wel) restaurant-lieveling en verbouwde autogarage Hotel de Goudfazant in Amsterdam Noord. Geen hotel, wel een restaurant in een ruige loods waarvan slechts een gedeelte in gebruik is. De rest van de ruimte staat leeg, op een motor daar gelaten (perfecte plek voor een feestje). Het niveau is er al net zoveel jaren hetzelfde en dat is goed, heel goed.

Hangareen interieur met een coole selectie marmeren tafels en groene stoelen, een lange bank van tijgerprint (steeldestijl!), industriele wandlampen, een hoek met stoffen hanglampen en rijtjes met lampen van glas. En een grote vierkante bar met de beste barkrukken van Amsterdam. Plus. Paraparapam: Hangar heeft een ge-wel-dig zonovergoten terras. Oh ja, het menu, van chefkok Ricardo van Ede. ‘Zijn’ menu, die van Van Ede dus, is zoals je gewend bent seizoensgebonden, ruig en lekker. En de wijnkaart, want daar was sowieso allerminst iets mis mee. Ja, Hangar is een keiharde favoriet dat wordt het deze zomer vast en zeker nog een beetje meer.

FC Hyena: naast Hotel de Goudfazant en dus ook bijna naast restaurant Hangar. FC Hyena? Een kleine bios, een filmhuis eigenlijk, met petit bistro, een restaurant gewoon eigenlijk. Geef het beessie een naam. Niet lang nadenken, gewoon doen.

Pompet, Amsterdam-Noord

Pompet, Amsterdam-Noord

Gelukkig hebben we nog wat maanden te gaan en kunnen we bij Pompet zowel overdag met het kroost, als ’s avonds met de borrelploeg terecht. Omdat het hele gebeuren in het park ligt, kunnen de jonkies namelijk lekker rondrazen. Ben je gezegend met een kind dat wél aan tafel wil blijven zitten om te eten, dan zijn er kinderstoelen.

De cuisine van Pompet kent een Franse slag. Geheel in stijl kun je daarbij een potje jeu de boulen terwijl je patatje boeuf bourguignon in de keuken wordt gesmeed. Alles geserveerd op het liefste bloemetjesservies. Vanuit je retro strandstoel pak je hier eens in de zoveel tijd nog wat live muziek mee en koelt het in de avond af, dan word er spontaan een vuurkorfje aangegooid. Het lijkt wel vakantie.

 

Flora, Amsterdam

Flora, Amsterdam

Jaaaa! Die steengezellige hoek in het Bilderdijkpark? Met het lampjeskoord? Flora Amsterdam serveert precies dat wat je Best Coast Taqueria gewent bent. De allerlekkerste taco’s en meer typisch L.A. Streetfood (de Los Angeles-ers doen namelijk de bovenstebeste Mexian meets California combinaties in een tortilla). Op de kleine wraps onder andere 6h slow-cooked barbacon beef, kip met chipotle chorizo saus, vegan taco’s met zwarte bonen en creme van cashewnoten, nachos natuurlijk en de Mexicaanse kapsalon, misschien wel mijn grootste favoriet. De bar is mini maar vind je in het park. Mocht je ze nog toch nog niet kunnen vinden, dan mag je gewoon mobiel bellen (het nummer vind je op de Flora Amsterdam Facebookpagina).

Sloterplas, Amsterdam

Sloterplas, Amsterdam

Waar je misschien niet aan dacht, is aan een bezoek aan de Sloterplas. Zonde! Want daar is het tegenwoordig dikke pret dankzij een aantal van Amsterdams leukste horeca-zaken.

Hotel Buiten
Een aaneenschakeling zeecontainers, ook bovenop elkaar, dat is de basis van het nieuwe Hotel Buiten (dat zich een hotel noemt maar geen hotel is, net zoals eerdergenoemd Hotel de Goudfazant). Hotel Buiten staat namelijk heerlijk rustig aan de noordzijde van de Sloterplas op een klein schiereiland, aangrenzend aan de vijver. Waar je straks als de zon weer schijnt in kunt duiken. Tot die tijd is het uitzicht op de Sloterplas om door een ringetje te halen, net als de Amsterdamse kruidenthee met huisgemaakte taart, geserveerd in een aantal naast elkaar geplaatste en gestapelde zeecontainers. Gestapeld: er zijn twee verdiepingen en vooral de bovenste is dankzij de ramen in het plafond heerlijk licht, het hele jaar door. Hotel Buiten

 

Bocador
De glazen vissenkom van een restaurant aan de rand van de Sloterplas waar je binnenzit alsof je buiten bent. En waar je eet alsof je in het buitenland bent. Bocador Amsterdam is namelijk een restaurant met een Spaanse slag waar de gerechten waar mogelijk allemaal van de welbekende (en o zo fijne) Josper Grill komen. ‘Stukje’ (ja, dat vinden wij ook een vreselijke term… Stukje dit, stukje dat…) zomer, all year long. Lees meer: Bocador Amsterdam

De School
En als je dan de hele dag aan het Sloterplas strand hebt gelegen, dan kun je de dag altijd aftobben bij De School, het hippe vanalleswat complex op een steenworp van de Sloterplas. Van plan veel te gaan eten en drinken (natuurlijk): eerst een gymklasje bij De School a.k.a. Het Gymlokaal. Even rustig een potje werken voordat je de zon in gaat? Café DS in De School waar de deuren al om 8.30 open gaan voor koffie en een betaalbaar ontbijt. Goed en uitgebreid tafelen na een dag strand? Restaurant DS. Dansen en sjansen met je zonverbrande neus? Juist, you get the point. De School

 

't Nieuwe Diep, Flevopark Amsterdam

't Nieuwe Diep, Flevopark Amsterdam

Hier nog zo eentje waar je misschien niet meteen aan denkt, net zoals de Sloterplas. Wel echt de moeite waard. Flevopark, aan de rand van Amsterdam, heerlijk rustig, waar helemaal tussen al het groen ‘t Nieuwe Diep zich verstopt. ‘t Nieuwe Diep, gebouw dat uit 1880 stamt omgeven door water, fruitbomen en een kruidentuin. Een proeflokaal met goede borrelhappen. Zo kun je allerlei verschillende eigengestookte likeuren proeven en ook meteen  een goede bodem leggen. Rollend (op de fiets) naar huis dus!