Nederland, Tilburg30 augustus 2019, door Maartje

Op safari voor beginners: logeren bij de Beekse Bergen is bijna on-Nederlands leuk

Nederland, Tilburg, 30 augustus 2019, door Maartje

Op safari voor beginners: logeren bij de Beekse Bergen is bijna on-Nederlands leuk

Oke, oke, die titel 'on-Nederlands leuk' klinkt misschien wat denigrerend. Alsof we in Nederland geen leuke logeeradressen zouden hebben. Dat is natuurlijk allerminst zo, scroll maar eens door deze website (Barts Boekje in Nederland), maar toch... Toen we vorig weekend in de savanne lodges van het one and only safaripark plus bijbehoren Safari Resort Beekse Bergen van Nederland, de Beekse Bergen in het Brabantse Hilvarenbeek, op 10 minuten afstand van Tilburg, verbleven (en het écht zomer in Nederland was), hadden we oprecht het gevoel in het buitenland te zijn. Zuid-Afrika voor dummies, een land dat we bij dezen in het leven roepen. In ons geval zeker ook met dank de Afrikaanse temperaturen die het plaatje compleet maakten, dus die denken we er de volgende keer gewoon bij. Aangezien het een kwestie van tijd is dat we weer naar het safaripark gaan, en logeren in de heerlijke lodges waar je de dieren vanaf je eigen terras bijna aan kunt raken.

Beekse Bergen Safari Lodges, Hilvarenbeek (Tilburg)

Beekse Bergen Safari Lodges, Hilvarenbeek (Tilburg)

Of het echt zo leuk was, ons verblijf bij de Beekse Bergen, als dat het op instagram overkwam? Een nogal veel gehoorde vraag, the day after toen we werkweek weer begonnen was. Het antwoord is eenvoudig: ja!

Maar echt, en dat – eerlijk is eerlijk – verbaasde ons. Niet omdat we dachten dat het niet leuk zou zijn, maar we, manlief en ik, kennen de streek allebei, het park en de omgeving goed, heel goed zelfs, vandaar dat de verrassing ‘m meer zat in ontdekken van een plek die – zo dachten we – niet meer te ontdekken viel (de man roeide in zijn studententijd bij Vidar, een studentenvereniging op hetzelfde terrein als de Beekse Bergen, en wij gingen er met ons gezin ieder jaar kamperen zodat mijn vader ‘s avonds en ‘s morgen de koeien thuis kon gaan melken… Jeugdsentiment much!).

Mis! Want geslapen bij de nieuwe Savanne Lodges van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, op 10 minuten rijden van de binnenstad van Tilburg, hadden we allebei nog nooit. Dat kon ook niet want het logeer-park is op het moment van schrijven slechts een jaar oud. Dat ‘jonge’ zie je aan alles, en merk je toch totaal niet: het lijkt alsof de huisjes er al jaren staan, zo opgenomen in de omgeving zijn ze. Ook de horeca loopt op rolletjes en zowel de rangers van het safaripark, de guestservice en de rest van de staf zijn lekker op elkaar ingespeeld. Los daarvan is alles smaakvol en van nu. Geen plastic stoelen of tenenkrommende (vaak lelijke) interieurgrapjes maar duurzame materialen, het personeel in kekke Afrikaanse prints en zelfs de leukste groene safarihoeden voor de heb aan de kapstok. Mooi, we kunnen niet anders zeggen, gewoon heel erg mooi.

Vanaf het moment dat je boekt bij de Beekse Bergen merk je: hier is over nagedacht. Je reserveert via een behoorlijk idiot proof website waar je zelf je lodge, safaritent of zelfs boomhut (daar zijn er slechts twee van en ze zijn te gek!) kunt kiezen. Er zijn drie verschillende savannes met verschillende dieren waaraan je kunt logeren, al rouleren de dieren ook, en is het  afhankelijk van welke kant je lodge op kijkt, wat je ziet. Zo kun je bijvoorbeeld voor baharo beach kiezen en zeehonden zien (en horen) als je wakker wordt, of je huisje zit daar aan de overkant en je kijkt uit op het hoofdpark (waar overdag de personen-auto’s door rijden die alleen het park bezoeken). Links daarvan zijn ook de enorme (luxe) safaritenten: vanaf daar loop je meteen het safaripark in via een aparte ingang voor alleen de logés van de lodges. Wij zaten daar weer tegenover, pal aan Massai Mahara, en zagen vanaf een uurtje of 8, zodra de dieren ut hun nachtverblijf kwamen, giraffes, struisvogels en zebra’s grazen: een droom, en dat terwijl wel toch echt wakker waren (al lang ook, lang leve een dreumes).

Over dreumesen gesproken: het zal geen verrassing zijn dat het park zich richt op families. Er zijn lodges en tenten voor 6, 8 of zelfs 14 personen, al voel je je, met dank aan de indeling van de huisjes, ook met zijn tweeen niet verloren. Maar het verblijf is wel echt het allerleukst met een kleintje. Of twee. Of meer. De lodges zijn van alle gemakken voorzien en via eerder genoemde website kun je al je additionele wensen toevoegen (superslim gedaan!). Een kinderbedje, het kenteken van je auto én het kenteken van eventuele visite die langs wil komen (dat deden wij – echt mega gezellig) zodat de poort vanzelf open gaat als je aankomt (nogmaals: zo slim, stressloos en comfortabel), een restaurantreservering, een game drive (privé) én of je ontbijt dan wel pizza aan je huisje bezorgd wil krijgen. Kan namelijk allemaal.

De lodges zijn beter ingericht dan ons eigen huis en ook over de kwaliteit van de service-winkel in het hoofddorp, Karibu Town, waar je ook het (hele leuke) restaurant, de (knusse) bowlingbaan (voor als het weer even wat minder Afrikaans is), het kleine maar fijne binnenzwembad en de speeltuin vindt, raakten we niet uitgepraat: alles wat we lekker vinden was er, van de juiste (duurzame) merken. Boodschappen doen (of pizza laten bezorgen: dan komt er een ranger op de fiets voor je deur met een warme en hele goede pizza) en thuisblijven in je lodge was nog nooit zo’n aanrader: beetje ballen voor de deur met de buren terwijl even verder een giraffe voorbij hobbelt. Klink surreeel maar op de Beekse Bergen is het normaal.

Echter, een avond of middag, of twee, ‘uit’ eten in het restaurant is wel een must hoor: vooral de wijnen zijn opvallend goed, en ook de rest van het menu is puik, zowel voor de lunch als het diner. Een prima burger, een lekkere pizza, saté en ‘zebra’-pasta met truffelsaus, onze favoriet. Je mini krijgt een eigen menu, waarvan de achterkant meteen een kleurplaat is; het doosje met kleurpotloden komt meteen op tafel. Ook alweer zo slim. Al was onze mini niet geïnteresseerd: die wilde alleen maar op het grote klimrek, naar de mini-disco en naar het theater. Okeisgoed, wij doen nog wel een drankje.

Perfecte leeftijd? Ik denk van een jaar of drie (als ze echt begrijpen hoe bijzonder is om zo tussen deze bijzonder dieren te verkeren – in Zuid-Afrika mogen kinderen over het algemeen pas vanaf 8 jaar mee op game drive) tot een jaar of honderdtien. Minstens. Al vermaakten wij ons met die van ons (1,5) opperbest, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Dus: ga! En vergeet niet een reservering te maken voor de game drive: je ranger (dank ranger Floor!) weet opvallend veel te vertellen over alle bijzondere dieren in het park, een onvergetelijk ritje voor groot en klein.

Beekse Bergen