9x de leukste zomer foodfestivals in Amsterdam

Nederland, Amsterdam Centrum, 17 april 2024, door Anouk Ardesch

9x de leukste zomer foodfestivals in Amsterdam

Hallo zomer! En hallo foodfestivals! Foodtruckje hier, hangtafel daar, barbecue op links en de bar op rechts... Wij blij, zij blij, iedereen blij. De leukste van Amsterdam van het komende seizoen op een rijtje, 9 x zomer foodfestivals, voor het gemak en op willekeurige volgorde. Genieten tot de max, dat staat vast.

Tijdens de zomer niet in Nederland en nog tips nodig? Alle zomervakantie tips voor 2024

 

De Rollende Keukens | 8 t/m 12 mei

De Rollende Keukens | 8 t/m 12 mei

Zeg je Amsterdams zomer foodfestivals, zeg je de Rollende Keukens. Want in 2024 zal in het Amsterdamse Westerpark de zestiende editie al zijn, tijdens het lange Hemelvaartsweekend (woensdag 8 t/m zondag 12 mei). Afgelopen edities waren een groot succes en vaak trekken ze de mooiste mobiele keukenkarren uit eigen land én van over de grens. De toegang van de Rollende Keukens is gratis en ze zijn iedere dag geopend van 13.00 tot 23.00. Count us in!

De Rollende Keukens

 

BITE of Amsterdam | 31 mei t/m 2 juni

BITE of Amsterdam | 31 mei t/m 2 juni

Love at first bite bij BITE of Amsterdam. Dit is de allereerste editie van dit unieke foodfestival. Zo’n 25 toprestaurants staan klaar hun signature dishes te serveren in hun eigen pop up restaurant vanuit het Amstelpark. Wel kleine porties natuurlijk, zodat je verschillende gerechten kunt proeven. Extra uitpakken? Reserveer een plekje aan de Chef’s Tables voor een driegangen lunch of diner. Zo kun je op op vrijdag 31 mei lunchen met Soenil Bahadoer om 14:00-15:00 en zaterdag 1 juni 13:00-14:00 bij Jermain de Rozario.

Goed om te weten: hier geen hamburgers en friet, maar culinaire hoogstandjes van top- en sterrenchefs, in een gezellige festival setting! Wanneer? Van vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni kun je drie dagen genieten van al dit lekkers.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook wijn- en bierproeverijen, kookdemonstraties en workshops om aan mee te doen. Mis ook de culinaire markt niet voor lekkers thuis en geniet van livemuziek op de vele borrelterrassen tot zonsondergang. Vibes!

Een reguliere ticket bij BITE of Amsterdam is 22,50.

BITE of Amsterdam

 

Aprilfeesten op de nieuwmarkt | 17 t/m 23 april + Koningsdag

Aprilfeesten op de nieuwmarkt | 17 t/m 23 april + Koningsdag

Al sinds 1988 worden de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt gevierd en georganiseerd door bewoners van en vóór de Nieuwmarktbuurt. Het is voor jong en oud, en iedereen daartussen. Een echt écht foodfestival zoals de Rollende Keukens is het niet, maar Cantina Mobile staat er ieder jaar: altijd net even anders, altijd lekker en als iedereen aan de lange tafels zit te kletsen en eten, is het net wel een festival. Gewoon gezellig borrelen, avondeten, drankjes en dansjes. Reuze gezellig. De toegang is gratis en dat is altijd mooi meegenomen.

Aprilfeesten

Baccuswijnfestival | 7-8-9 & 14-15-16 juni

Baccuswijnfestival | 7-8-9 & 14-15-16 juni

Het tweede en derde weekend van juni vieren we feest met wijn, heel veel wijn. Proosten, flaneren, dansen en sjansen tijdens het Baccuswijnfestival. Het geliefde Amsterdamse Bos is dé plek om te zijn in de maand juni, met ruim 300+ verschillende wijnen vanover de hele wereld. Dat wordt gecombineerd met de lekkerste gerechten en de mooiste verhalen over de wijnen en de wijnboeren. De je-kent-het-wel wijnen, maar ook nieuwe wereld wijnen dus genoeg om te leren (en vooral te proosten, duh….)

Een entreekaartje voor Baccuswijnfestival is 22,50 inclusief Bacchus wijnglas. Baccuswijnfestival 

Festival Trek | 5 t/m 7 juli

Festival Trek | 5 t/m 7 juli

Jahooooor, weer zo’n eentje die al even meedoet. Dit jaar is het feest, want Festival Trek bestaat tien jaar! In het Amsterdamse Amstelpark, heten ze (de mensen van Festival Trek, dus) je welkom op vrijdag 5 t/m zondag 7 juli voor een speciaal weekend met een ruim aanbod aan streetfood. Van Japanse sushi tot Surinaams, van falafel tot vleesburgers: de smaakpupillen worden een weekend lang getrakteerd. Buiten al dit heerlijke eten om hebben ze bijzondere acts van jonge theatermakers die het bezoek naar Trek helemaal compleet maken.

Het festival trek is gratis te bezoeken. Bij het eerste drankje betaal je wel een vergoeding voor het Festival Trek glas dat je ontvangt, maar die kun je mooi meenemen naar huis als souvenir.

Festival Trek

Tapt festival | 10 & 11 mei

Tapt festival | 10 & 11 mei

Tapt bierfestival, bij het Flevopark in Amsterdam-Oost, is van oorsprong een kleinschalig bierfestival. Ondertussen is het veel meer, veel groter, en ook door het hele land (dit jaar zijn er maar liefst 12 TAPT festivals!). De naam ‘Tapt’ dekt de lading niet volledig, want het is inmiddels veel meer dan alleen een bier. Ja natuurlijk is er bier (en de keuze is reuze), maar er is ook een wijnbar, cocktails, lekker eten (niet geheel onbelangrijk), spelletjes en tot slot muziek om de voetjes te bewegen. Of terwijl, een heel groot gezellig feest. De koters laat je lekker thuis, want het is 18+ en daarnaast verdienen papa en mama ook een avondje rust (of je die rust nu hier zult krijgen, laten we even in het midden…) maar genieten, dat wordt het wel. Een entreekaartje kost 20,90 per stuk.

Tapt festival 

Lepeltje Lepeltje | 17 t/m 20 mei

Lepeltje Lepeltje | 17 t/m 20 mei

Of is Lepeltje Lepeltje misschien het bekendste foodfestival? Ach, wat maakt het ook allemaal uit. Het is allemaal leuk (en we zijn zo gek op eten). Lepeltje Lepeltje is calling for you, want ook zij vieren  hun tiende verjaardag op de NDSM-werf, in Noord. Altijd een top locatie: industriële vibes, en veel ruimte: dus ook leuk met de kids. En een gunstige datum, want het is tijdens het Pinksterweekend. Dus geen smoesjes hier dat je niet kunt komen! Het heeft alles: goed eten, lekkere dranken, live muziek, voor de koters is er een speciaal vertier op de werf, en toegang is geheel gratis.

Lepeltje Lepeltje is niet gebonden aan een locatie en is op meerdere plekken tegelijk. Je zult het ook vinden in Eindhoven, Dordrecht, Amersfoort, Zwolle en Utrecht. Dus dat afreizen naar Amsterdam, dat hoeft helemaal niet!

Lepeltje Lepeltje

De Parade | 16 augustus t/m 1 september

De Parade | 16 augustus t/m 1 september

Op de Parade bij het Martin Luther Kingpark in Zuid (tegen de Amstel aan) spelen zo’n 80 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen in de circustenten. Veel van deze voorstellingen zijn speciaal ontworpen voor het festival én alleen hier te zien. Gemiddeld duren deze voorstellingen 30 minuten, waardoor je er makkelijk drie of vier kunt kijken op een avond. Ook voor de kids is er nagedacht met een KinderParade en hun eigen voorstellingen. Met honger vertrek je zeker niet, want ook hier kun je lekker eten, met uiteenlopende gerechten van Aziatisch naar pittige Indiase curry’s.

De Parade is het enige rondreizende theaterfestival ter wereld en in Nederlands gaan ze ook langs verschillende steden. Buiten Amsterdam staan ze ook in Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De Parade is het goedkoopste van allemaal om naar toe te gaan (op de gratis festivals na dan). Iedere dag start het om 14.00 en het eerste uur kost een kaartje 4,50 . Na 15.00 kost een ticket 9,00. De Parade

Fete Du Champagne | 16 t/m 20 mei

Fete Du Champagne | 16 t/m 20 mei

De vierde editie van Fête Du Champagne & Vins komt eraan, op 16 t/m 20 mei wordt iedereen met open armen en met gratis glas bubbels ontvangen. In het Rembrandtpark zijn er dit jaar meer bubbels, meer wijn, meer muziek, hoog niveau Franse gerechten en proeverijen. Tijd om het Franse gevoel naar Nederland te halen, met een variatie van bekende champagnehuizen tot kleine boutique wijnboeren. Vorig jaar waren we al van de partij met Team Bart, en dit jaar natuurlijk weer. Een kaartje kost 20 euro per stuk. We can’t wait. 

Fete Du Champagne