Marokko, Essaouira8 november 2019, door bloemelaarman

Op de Marokkaanse tour: roadtrip door Marokko

Marokko, Essaouira, 8 november 2019, door bloemelaarman

Op de Marokkaanse tour: roadtrip door Marokko

Wie Barts Boekje volgt, al is het sporadisch, zal weten dat Team Barts Boekje groot fan is van Marrakech. Maar naast Marrakech heeft Marokko nog zoveel meer te bieden en een roadtrip door het land is een absolute aanrader. Hoogste tijd om er eentje van dat soort uit te werken. Onderstaande roadtrip is bovendien helemaal geen bizarre onderneming en je kunt er ook nog eens voor kiezen om je rond te laten rijden door een chauffeur: daar gaat de bank niet van breken. Wat let je? On y va.

We beginnen de reis op het vliegveld van Marrakech. Je landt, je haalt je koffers op en stapt in de auto, met of zonder chauffeur, en je gaat onderweg. De reis leidt je naar Essaouira. Essaouira is nog net geen 3 uur rijden vanaf het vliegveld en je kunt Essaouira een beetje zien als ‘Marrakech-light’. 

De Marokkaanse strandstad heeft een mooi en pittoresk centrum waar je uitgebreid kunt shoppen (de souk is beduidend rustiger dan de souk van Marrakech die vaak als heftig wordt ervaren). De stad is aanzienlijk kleiner en er zijn als gevolg daarvan ook minder toeristen en dus is de kans op goed onderhandelen, de mooiste spullen scoren en een mega zware koffer mee naar huis zeulen ook behoorlijk groot.

Als je in Essaouira bent en je hebt maar tijd voor één restaurantbezoek (we zouden niet weten waarom, maar stel dat) kies dan voor Adwak. In tijden hebben we niet zo lekker gegeten. Adwak voelt alsof je bent belandt in een Marokkaanse woonkamer. Klein en knus. Er is slechts plek voor (hebben we goed geteld?) 12 gasten en er staat steevast een rij hongerige mensen voor de deur. En terecht. De keuken is, verassing: Marokkaans met volop tajines en couscousgerechten op het menu. Tip: kies een tajine en een couscous met eenzelfde hoofdingrediënt. Wij gingen voor kip. Zo kun je de twee combineren. Werkelijk. Te. Lekker. Een driegangenmenu kost je zo’n 10 euro, er is geen wijn dus een fles water uit een goed jaar, en je hebt een topavond. Niet overslaan!

Meer lekker eten in Essaouira? Voila: 5 x het lekkerste eten van Essaouira

Slapen doe je bij Les Jardins de Villa Maroc. De afstand Essaouira – Villa Maroc is om en nabij de afstand Haarlem – Zandvoort. Een stukje dus en ook hier staat een chauffeur ieder moment van de dag klaar om jou heen en weer te pendelen. Het oord dat Les Jardins de Villa Maroc is, beslaat aardig wat grond en biedt een bescheiden vier kamers: van patio tot suite. Zo is er voor ieder type gezelschap een plek. Van stel tot gezin. Als romantisch stelletje heb je absoluut geen last van een gezin met eventueel huilende baby (of een lachende zoals ons aller Vito, die zien we dan weer wel graag) want over het hele terrein kun je op meerdere plekken neerstrijken. Zoals gezegd zijn er twee ruime zwembaden, uiteraard met bijbehorende o zo relaxte ligbedden inclusief vederzachte kussens én donzige handdoeken klaarliggen. Luxe. Hier lees je ons volledige verslag over Villa Maroc 

Mocht je echt even wat rust willen nemen dan kun je natuurlijk zo lang mogelijk blijven in Essaouira. Om een beetje bij te komen en om Essaouira te ontdekken raden we 3 dagen aan met de volgende indeling: dag nummer één Essaouira ontdekken, dag nummer twee een lekkere tan dag bij het zwembad/strand en dag drie om nog het een en ander te ontdekken/ her te beleven. 

Na Essouira is het tijd om weer door te reizen. Op naar het Atlasgebergte. Een reis die je met de auto ongeveer 3,5 duurt. Het Atlasgebergte is een aanrader vanwege de prachtige natuur voor een wandeling (of hike zoals hippe mensen dit noemen), de off the beaten track restaurants en winkeltjes en de mega lieve mensen die hier wonen. Genoeg redenen om af te reizen naar dit gedeelte van Marokko. Ga op ontdekkingstocht of boek een dagtrip bij je hotel.

Kasbah Bab Ourika

Kasbah Bab Ourika

Verblijven doe je dan bij Kasbah Bab Ourika. Dat is geen keuze, dat is een must en iedere mogelijkheid om Kasbah Bab Ourika aan te prijzen pakken we want Kasbah Bab Ourika is en blijft het meest oogverblindende hotel waar we, of in ieder geval ik, Bloeme, ooit ben geweest. Ik kan er niet genoeg op hameren: hier moet je naar toe! Meteen bij aankomst zijn de oe’s en de aah’s niet van de lucht. Zo mooi. Die omgeving! De bergen! Het uitzicht! Het hotel! Het gevoel van ‘ontdekjeplekje’. Het ‘een beetje alleen op de wereld zijn’, maar toch weer ook niet want de mensen van Kasbah Bab Ourika staan je al op te wachten om je koffers aan te nemen, je een drankje in te schenken en om je, als je wilt, te begeleiden tijdens een ontdekkingsrondje over hun oord. Het grote geheel lijkt in een zonnige, terracottakleurige pot verf gedoopt te zijn, met uitzondering van de stralende groene bomen. Hoewel het hotel aan de ene kant doodstil is, valt het ruisen van de wilde rivier in het dal meteen op. En nee, beste stadsmensen, dat is niet het geluid van een snelweg… (wat wij ook een split-second dachten).

Dan het hotel. Pracht en praal. Er zijn slecht 26 kamers en die zijn allemaal even mooi. Ingetogen luxe en van alle gemakken voorzien. Wij sliepen in de ‘deluxe kamer’, net niet de voordeligste van het stel, en daar is op zijn zachtst gezegd niks mis mee: een ontzettend ruime kamer, fantastische bedden, een groot bad en een aparte stortdouche, een balkonnetje en een open haard. Grade je jezelf nog een slagje up, dan kun je je eigen privézwembad hebben. We kunnen hier nog uren en uren over doorgaan en dat hebben we ook gedaan. Lees verder over het droomhotel.

Bij Kasbah Bab Ourika hebben wij twee nachten geslapen en zijn er drie dagen gebleven. Met pijn in ons hart gingen we door en route.

Er zijn natuurlijk heel veel opties om verder te reizen en Marokko heeft zo vreselijk veel moois te bieden maar in deze roadtrip stippen wij nog twee stops aan voordat de terugkeer en final stop gemaakt wordt in Marrakech.

Het betere ontpluggen kun je doen met één of twee nachten in de prachtige Stone Desert glamping van Scarabeo Camp. Je rijdt vanaf het Atlasgebergte in ongeveer 1,5 uur de Agafay’s Stone Desert in tot er uit het niets een wit tentenkamp opdoemt. Een filmset: zo chique en tijdloos ingericht dat je ieder moment een jonge in het wit gehulde Ingrid Bergman verwacht. Serene Scandinavische klasse in de mix met het traditionele Marokko van de rondreizende Berbers en het oude Afrika van David Livingstone. Neutrale kleuren en Beni Ouarain kleden, Marokkaanse accessoires en vintage vondsten zoals atlassen, wereldbollen, verrekijkers en bordspellen in reisformaat. Boek mee en nestel je in één van de vele comfortabele zithoeken, klapperend tentdoek op de achtergrond. Tot het tijd is om je door een met kaarsen verlicht pad naar de sprookjesachtige restauranttent te begeven. Verblijven bij het Stone Desert Camp van Camp Scarabeo kan van half september tot en met half juni, daarna wordt het te warm.

The Beldi Country Club

The Beldi Country Club

Om een kleine overgang te bieden van de rust van het kalme Essaouira, de bedwelmende pracht van het Atlasgebergte en de totale ontplugging bij Scarabeo raden we je aan om eerst één of twee nachten te boeken bij The Beldi Country Club. The Beldi Country Club net buiten Marrakech IS een bruiloft. IS een feest. IS alles. Iedere hoek is prachtig, de staf behandeld je als royalty en de ruim twintig minuten rijden vanaf de medina, wat je ongeveer tien euro kost met een taxi, is totaal geen moeite. Boek er een nachtje of 2 en je wil nooit meer anders. Of ga er in elk geval heen voor een uitgebreide lunch, uitbuiken aan het zwembad en sluit de dag af met een schaamteloos langdurig spabezoek.

Wil je alles, maar dan ook écht alles, weten over waar je moet zijn in Marokko? We hebben het

En dan last but not least: Marrakech. Zoals gezegd is Team Bart helemaal op Marokko en komen we dan ook regelmatig in Marrakech. De beste reistijd voor Marrakech? NU! (of je moet dit artikel ergens in de zomermaanden lezen, juli of augustus, dan zouden we het niet doen maar verder: GA!) Vooral in het voor- en in het najaar. Mei en november bijvoorbeeld, dan is de Marokkaanse stad op zijn best.

De riads van Marrakech doen ons iedere keer weer schuimbekken van enthousiasme. Onze laatste op de wensenlijst is Riad Kitula maar check ook vooral ons lijstje aan hotels in Marrakech en riads: riad top 7 Marrakech en vergeet ook Riad Kasbah niet.

We know, we hebben veel in de aanbieding en daarom zou het je zomaar kunnen overkomen dat je in plaats van een paar dagen Marrakech er ineens twee weken blijft. Waar je dan gaat eten? Hier: Waar te eten in Marrakech? Check de foodguide


Liefs, Bloeme