Nederland, Overijssel17 maart 2022, door Barts Boekje

Os & Peper (by Ard), Zwolle (Overijssel)

Nederland, Overijssel, 17 maart 2022, door Barts Boekje

Os & Peper (by Ard), Zwolle (Overijssel)

‘Onder de Peperbus is ’t leven altijd knus….’ (Ik, Marije talking, ben een Zwollenaar, vandaar dat ik het Zwolse Volkslied voor in de mond heb). En daar is geen woord aan gelogen. Want onderaan de voet van deze Zwolse eyecatcher, op de Ossenmarkt, vind je, een beetje verscholen, het restaurant. (En de nieuwe horecazaak Beautanica - meer info daarover volgt snel, beloofd.) Een klein restaurant is Os & Peper, dat hier al sinds 2013 gevestigd is. Echter maakte chef-kok Ard het zich, najaar 2019, eigen door er een dikke BY ARD onder te plakken. Os en Peper BY ARD was geboren.

Os & Peper (by Ard), Zwolle (Overijssel)

Os & Peper (by Ard), Zwolle (Overijssel)

En ‘van Ard’ dat is het, want in deze kleine en warme huiskamer met fijne interieurdetails en een dikke drankkar die je linea recta naar huis wilt rollen, zwaait hij de scepter 4 dagen per week op geheel eigen wijze (of misschien beter: eigenwijs).

Reserveren op je eigen tijd? Mooi niet! Bij Os en Peper (ja ja… by Ard) komt iedereen tegelijk om 18.30 uur binnen. En ‘iedereen’ is hier een wat ruim begrip, want elke avond zijn er maximaal maar 20 gelukkigen.

En geluk dat heb je als je hier aan tafel plaats neemt. Lisette (Gastvrouw en Sommelier) heet je welkom met een fijne bubbel, Ard doet zijn klassikale praatje en voor je het weet schiet er de daaropvolgende uren een culinaire wereld aan je voorbij, waarvan iedereen de handjes gegarandeerd op elkaar krijgt. Altijd een 5 gangenmenu, niks te kiezen (want we kennen Ard inmiddels, die doet het op zijn manier). Maar god, wie klaagt er nog als je kreeft, rogvleugel en eend op je bord vindt? Amuses, tussen gerechtjes en zoetigheden om de avond af te sluiten. Niks is te dol en alles is met liefde en aandacht gemaakt. En iedereen eet hetzelfde dus hallo ‘duurzaam en no- foodwaste’.

Alles wordt beneden in de open keuken voor je bereid en door Lisette en Ard (en soms een kleine beetje hulp) zelf uitgeserveerd. Met de informelere praatjes aan tafel, een dikke dot humor en een wijnarrangement (altijd doen, want een dikke aanwinst!) achter de kiezen wil je het liefst bij Ard en Lisette wonen.

Is dit alles aan de prijs? Ja… Maar wil je een topavond, met geweldig eten (zeker!), dan is het onder Peperbus dus écht altijd knus.

(Rumor has it, dat de originele tekst van het Zwolse volkslied – onder de Peperbus is ’t leven GLAD en knus – is, na een avondje Os en Peper kunnen wij dit ons levendig voorstellen.)

Os & Peper (BY ARD)