24 december 2019, door Maartje

Pannenkoeken en cocktails: derde locatie van Moak én de eerste Bar Mokum Amsterdam!

24 december 2019, door Maartje

Pannenkoeken en cocktails: derde locatie van Moak én de eerste Bar Mokum Amsterdam!

Pannenkoeken en cocktails, is dat niet een beetje een vreemd verhaal? Zo zou je kunnen denken, maar toch... Eenmaal binnen bij Bar Mokum (hoezo was er uberhaupt nog geen zaak met deze naam eigenlijk?), in de catacomben (nouja, eigenlijk gewoon de kelder hoor) van de derde locatie van Moak (formerly known as Mook), de Amsterdamse pannenkoeken favoriet (lees hier meer over Moak) opende de donker, oer-Amsterdamse en toch o zo internationale cocktailbar. Boven pannenkoeken inderdaad (de beste van de stad), maar daar voel je beneden niks van.

Bar Mokum Amsterdam

Bar Mokum Amsterdam

Over Maok hoeven we niet te veel uit te weiden: de eigentijdse zaak serveert stapels aan stapels pannenkoeken op alle mogelijke manier, en is ook nog eens lekker fotogeniek en dus geliefd bij velen. Niet zo gek dat de mannen achter Moak (voorheen Mook maar dat mocht niet meer) alweer een derde locatie in Amsterdam openden. Dat werd De Pijp. Daar zaten ze nog niet. Wat bleek? Het pand had ook nog een puike kelder die zich vanwege het gebrek aan daglicht net iets minder leende voor een overdag-zaak (want hoe ‘all day brekkie’ we met zijn allen ook roeptoeteren, we schuiven voor pancakes toch meestal aan als de zon nog schijnt). En laten de mannen nou ook een linkje hebben Cocktailkoning Leroy Soumokil, in 2014 uitgeroepen tot Dutch World Class Bartender of the Year. Kijk, dan is 1 en 1 al snel 3. Restte er nog één probleempje: hoe gaan we ons onderscheiden van al die andere bars in de stad?

Dat antwoord bleek voor de deur te liggen. Letterlijk. Want waarom niet Amsterdam zelf als thema nemen? Bar Mokum bleek nog niet bezet, en het grapje van (favoriet!) Café Cliché in Amsterdam Oost waar alle gerechten ras-Amsterdamse namen kregen, lijkt ook met cocktails  te werken. Net als chef Sidney Schutte kozen de heren voor namen als Gleuvenrijder, Ginnegapper of Graftak op hun compacte menukaart. In dit geval geen steak tartaar, tonijn of warme hazelnoot chocolade taart maar longdrinks ‘old fashioned’-stijl (Soumokil maakt volop gebruik van Hollands gedestilleerd, zoals jenever van het onlangs naar Amsterdam teruggekeerde Bols) en gin tonic (“het absolute mokkel onder de gin tonics. Om te pimpelen op stand”). Geen gedoe bij Bar Mokum! Dat vinden we nog wel het beste aan  de hele zaak: iedereen is welkom, van yoghurtdrinkers tot maleiers. Het is een ode aan de stad, bijdehand en tolerant met klassbakken van cocktailtjes, maar dan zonder de kouwe kak. En natuurlijk een deuntje hier en daar. (Van Dre tot Dré, zeg maar.) Maar wel effe normaal blijven doen. Anders ga je maar wieberen. Aldus de site. Liefde voor Bar Mokum.

Waar?

Bar Mokum zit op de Ferdinand Bolstraat 11, op de plek waar voorheen restaurant Simpel zat. Op de begane grond van het pand is tegelijkertijd de derde vestiging van Moak Pancakes geopend (begin 2016 opende de eerste zaak in de De Clercqstraat, als onderdeel van de herbestemming van het winkelgebied en het pand daar. Naast deze locatie is Moak Pancakes ook sinds twee jaar gevestigd in de Jodenbreestraat).

Waar?