Griekenland, Athene5 november 2012, door Maartje

Restaurant top 25, Rotterdam

Griekenland, Athene, 5 november 2012, door Maartje

Restaurant top 25, Rotterdam

In de keuken van Floris – Echt goedkoop is het er niet en Floris bepaalt. C’est tout. Maar man, wat weet deze kok je een avond met een gouden randje voor te schotelen. Honingerdijk 259, In de keuken van Floris.

Angelo Betti – Zonder overdrijven de lekkerste Italiaan van de stad. Niet voor niks een begrip in Rotterdam. Schiekade 6B, Angelo Betti.

Westerkaatje Noord – Gezellige naam, gezellige stek. De keuken is er eveneens Italiaans en de drukte standaard. Geen plek? Geen nood: lekkers gaat in een houten kratje zo mee naar huis. Benthuizerstraat 60-D, Wester Kaatje.

Destino – Een Spanjaard tussen alle Italianen in deze lijst. En wat voor één! In een strak maar fris interieur serveren ze hier de bovenste beste tapas. Zaagmolenkade 37 /38, Destino.

Toko94 – Zelf noemen ze het ‘tokologisch eten’. Moeilijk denken wij. Vertaald naar ‘eten van de toko’, een zonnig Jamaicaans decor en goedlachse bediening vinden wij bij deze tropische verrassing alles prima. Witte de Withstraat 94-B, Toko 94.

De Matroos en ’t Meisje – Ook op het happening Katendrecht. Vielen we niet voor de naam van dit restaurant, dan was het wel voor het heerlijke sfeertje en dito eten. Delistraat 52, De Matroos en het Meisje. (Het restaurant heeft onlangs een doorstart gemaakt en heette voorheen De Jonge de Jong. Vandaar).

Zeezout – Voor het lekkerste vers gevangen visje van Neerlands havenstad ga je naar Zeezout. Zo is het nu eenmaal. En het ietwat gedateerde, zakelijke interieur neem je gewoon voor lief. Westerkade 11, Zeezout.

La Pizza
 – Van dezelfde Italiaanse eigenaren als restaurant Lux, eigenlijk ook een Top 25-er (u merkt, we smokkelen een beetje). Pizza en pasta zoals pizza en pasta bedoeld zijn. Scheepstimmermanslaan 21, La Pizza. En ‘s-Gravendijkwal 133, Lux.

Olivia & Gusto
 – Weer een twee-vliegen-in-een-klap want als het in Rotterdam goed is, pakken ze door. En goed zijn zowel restaurant Olivia als Trattoria Gusto, al heeft vooral Olivia ons hart gestolen. Witte de Withstraat 15a (Olivia) en Schiedamse Vest 40 (Gusto), Gust Oliva.

Wijn of Water
 – Niet nieuw, wel een lievelings in het prachtige Lloydkwartier waar zowel wijn als water rijkelijk klotsen en we de container nog lang niet verlaten. Loods Celebes 101, Wijn of Water.

Little V.
 – Van goed gelukt in Den Haag wokken de koks van dit Aziatische restaurant door naar een tweede vestiging in Rotterdam. Gezond, lekker en op een toplocatie. Grotekerkplein 109-111, Little V.

Eetlokaal van de Boer
 – Omdat biologisch toch altijd net wat lekkerder is en je bij de boer de liefde proeft. Mathenesserweg 2-4, Van de Boer.

Mangiare – Nòg een Italiaan in deze lijst, alsof we niks anders lusten. Maar als dat betekent dat we vanaf nu altijd bij Mangiare mogen eten, dan teken we ervoor. Een kaart hebben ze er niet maar ach, alles is lekker en de prijzen vallen, ook met een wijntje op, reuze mee. Van Oldenbarneveltstraat 150, Mangiare.

Vief Van Vuig – Die tweede, Vuig, is dé zelfbenoemde viezige dansstek van de Rotterdamse binnenstad, en Vief het frisse eet-zusje. Hip is het toverwoord en goedkope gerechten de truc. De inrichting en het publiek mogen wat ons betreft wat volwassener maar de potentie is daar. Kruiskade 26, Vief.

De Machinist – Een echt Rotterdams manusje-van-alles: café, restaurant, bar, zaalverhuur, filmhuis en ontmoetingsplaats met flexibele werkplekken. En dat alles gevestigd in het karakteristieke oude Scheepvaart- en Transportcollege. Willem Buytewechstraat 45, De Machinist.

BIRD is the word – Onderdeel van het o-zo leuke Mini Mall en naast bar/restaurant ook jazzfoyer/podium. Een verdomd fijne combi. Raampoortstraat 26, Bird.

Stockholm
 – Scandinavië aan de Spaanse kade met een Frans menu in de Rotterdamse Oude Haven. Dat kan natuurlijk ook! Spaansekade 12, Stockholmbar.

Burgertrut 
– Midden in het centrum eet je hier biologische, vegetarische burgers in een tikkie misplaatst hippie-sfeertje. Skip de zaterdagen, maar verder is het hier goed toeven. Meent 131 (geen website).

Blender
 – Een mix van restaurant Level en wat vroeger De Loft was, twee hotspots samengesmolten tot een nog beter resultaat. En als je je bordje helemaal leeg hebt, blijf je hangen om te dansen en te sjansen. Schiedamse Vest 91, Blender.

Ivy
 – Supermooi. Buitengewoon lekker. Een toplocatie. Maar ook superduur en met een lange, lange wachtlijst. Je moet er dus wel wat voor over hebben. Lloydstraat 204, Ivy.

Deli Bird – Op Katendrecht (een schiereilandje tussen de Rijnhaven en de Maashaven) gebeurt het en bij Deli Bird moet je zijn. Simpelweg een top-Thai. Delistraat 46-C, Deli Bird. (Of ga naar De Kleine Ondeugd! Een piepklein tentje aan de Oostzeedijk, nummer 348, waar je als Thai-liefhebber eigenlijk ook niet aan voorbij mag gaan).

Warung Mini – By far de beste tent voor roti en saoto-soep. Voor de snelle maar lekkere hap. Witte de Withstraat 47, Warung Mini.

Fred – Culinaire hoogstandjes voor een avond officieel uiteten. Het interieur is wat… posh (marmer, marmer en nog meer marmer. Begrijp ons niet verkeerd: we like), de bediening… keurig (strak in het pak) en de kaaskar aan het eind van de avond: ongeëvenaard. Honingerdijk 263, Fred.

Pierre – Het is er Frans, het is er gezellig, het is er lekker en het lijkt wel of de zon er altijd schijnt. Pannekoekenstraat 38-A, Pierre.