9 januari 2022, door Dewy Brandjes

Shake it baby – geen cocktails maar eiwitten (iets met goede voornemens)

9 januari 2022, door Dewy Brandjes

Shake it baby – geen cocktails maar eiwitten (iets met goede voornemens)

Minder wijn/bier drinken, gezonder eten, jezelf vaker die fitnessapparaten op slepen, in plaats van alleen maar sponsor van de sportschool te zijn - het zijn de welbekende goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hoewel je het uiteindelijk toch echt zelf moet doen, kunnen we er wel bij helpen je dat ene zetje in de goede richting te geven. Oké, met een beetje hulp van Holland & Barrett dan. Ons werk bestaat immers voornamelijk uit het promoten van het bourgondische leven. Toch weten wij ook dat er balans moet zijn en kunnen ook wij daar best wat hulp bij gebruiken, want waar moet je nu op letten als je weer wat vaker gaat sporten? Welke voedingsstoffen zijn belangrijk? Wanneer heb je baat bij een eiwitshake en welke soort shakes kun je dan het beste nemen? Ja ja, inmiddels kunnen we al deze vragen beantwoorden! Je leest het hieronder.

Tips om je weerstand de boosten? Klik dan hier.

Vóór de workout

Vóór de workout

Verandering begint bij jezelf, bla-bla, we weten het allemaal wel, maar een steuntje in de rug is geen valsspelen, toch? Nee hoor, zeiden ze bij Holland & Barrett. Buiten dat gezond eten natuurlijk op nummer één staat (check deze recepten voor gezonde snacks), kunnen bepaalde sportsupplementen je ondersteunen bij het sporten en daarmee helpen bij het afvallen. Zo kun je bijvoorbeeld een pre-workout nemen voordat je gaat sporten. Dat is een poeder waar onder andere caffeïne, creatine, aminozuren en verschillende vitamines in zitten, die je kunnen helpen met je energieniveau, uithoudingsvermogen en kracht. Zo’n pre-workout is bijvoorbeeld handig als je na een lange werkdag nog een workout gaat doen. Caffeïne kennen we, vitamines ook, maar creatine… What’s that? Creatine is een stof dat van nature in ons lichaam voorkomt en in ons eten zit. Het stimuleert spiergroei bij explosieve krachttraining en wordt daardoor ook vaak als los supplement voor een training genomen door mensen die intensief sporten. De minder fanatieke sporter (lees: een keer per week op matig tempo fitnessen) zal minder baat hebben bij creatine.

Eiwitten: de bouwstenen

Eiwitten: de bouwstenen

Waar de minder fanatieke sporter – of laten we het ‘de wekelijkse sporter’ noemen, klinkt beter – wel baat bij kan hebben, is eiwit oftewel proteïne. Eiwit levert namelijk aminozuren, wat de bouwstenen zijn van ons lichaam en onze spieren. Iedereen heeft ze nodig, of je nu wel of niet sport. Ze zitten in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel maar zeker ook in plantaardige producten zoals peulvruchten (bonen en linzen), noten, zaden en bijvoorbeeld paddenstoelen. Een gezonde volwassene heeft dagelijks 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weeg je dus 80 kilo, dan heb je dagelijks 0,8 x 80 = 64 gram eiwit nodig. Als je sport, wordt je eiwitbehoefte hoger omdat je spieren harder moeten werken om te herstellen en nieuwe spiermassa op te bouwen. Het kan dan zijn dat je niet genoeg eiwitten uit de normale voeding haalt en dan kun je ter aanvulling een eiwitshake na het sporten nemen om het herstel en de groei van de spiermassa te ondersteunen. Zo’n shake kun je het beste binnen twee uur na je workout nemen.

Welke eiwitshake?

Welke eiwitshake?

Holland & Barrett verkoopt verschillende soorten eiwitshakes, met daarin eiwitten afkomstig uit koemelk (wei-eiwit en caseïne) maar ook eiwitten afkomstig uit niet-dierlijke bronnen. Deze plantaardige eiwitshakes, waarbij de eiwitten afkomstig zijn uit soja, erwten, rijst, hennep of een mix daarvan, worden steeds populairder. Als je wat kerstkilo’s eraf wil krijgen, is het handig om in ieder geval een eiwitshake te kiezen met zo min mogelijk koolhydraten en vetten en zoveel mogelijk eiwitten. Bijkomend voordeel van eiwitten is dat het zorgt voor een vol gevoel, waardoor je minder snel in de verleiding komt om de snacklade(s) te plunderen. Welk type eiwit voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je doel, voorkeuren en budget. Je kunt je hierover laten adviseren in een van de winkels van Holland & Barrett of online een afspraak inplannen voor een gratis telefonisch- of videoconsult, waarin je al je vragen kunt stellen.

Recept: erwteneiwitsmoothie

Recept: erwteneiwitsmoothie

Een eiwitshake maak je door het eiwitpoeder te mengen met (plantaarige) melk of water. Ook kun je het toevoegen aan je yoghurt of kwark of door een smoothie mengen. Eerlijk is eerlijk, eiwitten hebben een bepaalde smaak die niet altijd even lekker is. Het kan een beetje ‘droog’ of korrelig aanvoelen in je mond en daarom worden er vaak smaakjes aan toegevoegd. Het is vooral een kwestie van uittesten hoe je je shake het lekkerst vind. Om je wat inspiratie te geven hebben we een recept voor een eiwitshake van eiwitpoeder met fruit en spinazie.

Ingrediënten:

▪️ 1 banaan
▪️ 1 scoop plantaardige (erwten)proteïne
▪️ 2 tl chiazaad
▪️ 1 scoop rode bieten poeder
▪️ 200 ml (plantaardige) drank, bijvoorbeeld amandelmelk
▪️ handjevol spinazie

Bereidingswijze:

Voeg de ingrediënten samen in de blender, mix tot een smoothie en drink hem op na je training. Easy does it! Toch niet zo’n fan van een eiwitshake of liever een kant-en-klare eiwitshake? Dan zou een eiwitreep ook een optie kunnen zijn.

Magnesium

Magnesium

O ja, verder kan het ook nog handig zijn om te letten op voldoende magnesium. Dit is een mineraal dat voornamelijk voorkomt in brood, groenten, melkproducten en vlees en het is te koop als magnesiumsupplement. Het speelt onder andere een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren en het kan bijdragen aan minder moeheid. Een magnesiumsupplement kun je het beste rond een maaltijd innemen.

Nog even alles op een rij

Nog even alles op een rij

Heb je het allemaal nog op een rijtje? Nee? Niet erg. Hierbij nog even in het kort welke producten en voedingsstoffen je kunnen helpen als je de sportspirit weer oppakt en een steuntje in de rug wil.

  • Een pre-workout voor het sporten: voor je energieniveau, uithoudingsvermogen en kracht. Twee koppen sterke koffie voor de cafeïne kan natuurlijk ook, maar dan mis je wel de creatine, aminozuren en verschillende vitamines die aan een pre-workout zijn toegevoegd.
  • Eiwitten: voor het herstel en de opbouw van spieren. Een eiwitshake of eiwitreep na het sporten kan een goede en makkelijke manier zijn om extra eiwit binnen te krijgen en het geeft je een vol gevoel.
  • Magnesium: speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren en het kan bijdragen aan minder moeheid.

Een voedingssupplement kan gebruikt worden ter aanvulling en is geen vervanging van gezonde en gevarieerde voeding.