Nederland, Maastricht23 februari 2023, door Maartje

Barts Best of: Italiaanse restaurants in Maastricht

Nederland, Maastricht, 23 februari 2023, door Maartje

Barts Best of: Italiaanse restaurants in Maastricht

Liefde gaat door de maag en we denken niet dat er een liefdevoller volk bestaat dan de Italianen, niet waar? Zoek je dergelijke liefde, weet dat deze onderstaande lijst onze zeven grote liefdes zijn in het mooie Maastricht. Barts Best of: Italiaanse restaurants in Maastricht. Pasta, burrata, focaccia's en meer? Hier.

En als je er toch bent, check onze ramvolle pagina met Maastrichttips, ga je vast leuk vinden.

Vino&Friends

Vino&Friends

Italiaans eten is liefde, daar kunnen we niet om heen. Van pasta tot risotto: alles is – bij een goede Italiaan, natuurlijk – verrukkelijk.  Zo ook bij Vino&Friends downtown Maastricht, bij het oh-zo-gezellige Onze Lieve Vrouweplein. Een Italiaanse parel van een familierestaurant staat hier op je te wachten. Om la dolce vita in het zuiden van ons land te ervaren. Omringd door knappe boetieks, midden in het immer leuke Stokstraatkwartier, vind je Vino&Friends. In uiteraard een net zo authentiek pand. Het leuke? Als je er voorbijloopt, zie je in de etalage de kok al verse pasta maken (bonuspunten!). Lees meer over Vino&Friends Maastricht

RESTAURANT MEDITERRANEO, MAASTRICHT

RESTAURANT MEDITERRANEO, MAASTRICHT

In het altijd bourgondische Maastricht kan je voor de Italiaanse cravings meer dan prima terecht, zo bewijzen we met deze lijst. Al mogen de echte fijnproevers linea recta koers zetten naar restaurant Mediterraneo; het juiste adres voor een echte Italiaanse verwennerij. Alles is er verser dan vers, daar is geen twijfel over mogelijk, want de eigenaren gaan ‘s ochtends steevast zelf op pad om de inkopen te doen. Het is er warm, sfeervol en de bediening meer dan kundig en professioneel.

 

Beeld via Pinterest

TOMATO MAASTRICHT

TOMATO MAASTRICHT

Eerst even de geschiedenis van de Maastrichtse Koestraat in een allerkortst notendopje: twintig jaar geleden wilde je niet dood (óf levend) in dit middeleeuws ogende straatje gevonden worden, nu is het -vinden wij- het gezelligste straatje van Maastricht. De Koestraat is klein en in zijn totaliteit nog geen 100 meter lang, maar voelt aan als een petit avenue in Le Marais. Het oui, oui, Paris-gevoelletje dus. Met dank aan de plaatselijke horecazaken, die de transformatie hebben mogelijk gemaakt. Verstopt aan het staartje van de Koestraat vinden we Tomato. Een Italiaans zaakje, wat te midden van het straatje met Franse allure een fijne aanvulling is. Net zoals de rest van de Koe-zaakjes is Tomato klein en daarom ook snel vol: piepkleine tafeltjes tegen de lange blauwe muurbank (géén fluweel dit keer, waarvoor hulde), afgewisseld met hogere tafels. Wat direct opvalt is de grote open keuken, waardoor het zaakje immer bruist van de levendigheid. De verse gele citroenen, de anderhalve liter flessen San Pellegrino en de zelfgemaakte limoncello stralen je tegemoet. Lees meer over Tomato Maastricht

Restaurant Laus, Maastricht

Restaurant Laus, Maastricht

Groot is het onder Maastrichtenaren goed bekende Restaurant Laus heus niet, gezellig altijd wel. En zeker wanneer de zomermaanden aangebroken zijn, zit je er heerlijk in de zon op het smalle terras – de perfecte ambiance voor de al even zonnige, onmiskenbare Italiaanse gerechten. Italiaanse pasta’s en andere klassiekers, zo zeggen ze zelf. Allemaal leuk, maar wat Restaurant Laus in Maastricht nog net wat sympathieker maakt dan zijn collega Italianen in de stad, is dat je bij Laus ook heel goed zit met ‘slechts’ een (uitstekend) glas wijn (en oké, wat te snacken on the side).

Gio’s Cucina Casalinga, Maastricht

Gio’s Cucina Casalinga, Maastricht

Wie bij een restaurant aan het Vrijthof zijn neus automatisch ophaalt, want ‘dat moet wel toeristisch zijn’, kent vast Gio’s Cucina Casalinga nog niet. Een heerlijk Italiaans huiskamerrestaurant dat zijn pappenheimers (lees: veel locals hier en iedereen weet dat de gemiddelde Maastrichtenaar gezegend is met een flinke portie smaak). Uit de keuken van Gio komen dan ook alleen de lekkerste gerechten, geserveerd in een authentiek Italiaans restaurant. Een menu is er niet: je kiest voor vlees, vis of vega and then you wait. Geen paniek: dat is geen straf, want alles is steevast goed en lekker. Reserveren via de site kan niet en het is er altijd druk (dus het kan ook zomaar zo zijn dat de telefoon niet opgenomen wordt, dus ga gewoon lekker langs).

beeld via casalinga.nl

Il Bacaro Maastricht

Il Bacaro Maastricht

Blijven we nog even op het Vrijthof (goed plan), dan is restaurant Il Bacaro Maastricht ‘die andere Italiaan’. Iets hipper, iets toegankelijker, ook een aanrader. Hier schuif je juist aan voor de Italiaanse klassiekers die we zo goed weten te waarderen: een romige bol buratta, een volle carbonara (die je zo op je heupen plakt, maar het is het waard) en een frisse Spaghetti prosciutto e limone. Lekker? Heel!

 

beelden via @ilbacaro.maastricht