2 oktober 2016, door Maartje

THE LION KING, CIRCUSTHEATER SCHEVENINGEN

2 oktober 2016, door Maartje

THE LION KING, CIRCUSTHEATER SCHEVENINGEN

Aááhhhwwhhieieiie wiehomambahjee…. The Lion King is back! Wellicht was het je al opgevallen met dank aan de megabillboards her en der maar het is dus zover, The Lion King is er weer. Bijna dan. Niet als film, neen, als musical. Het musicalspektakel over Simba en Nala is na heel wat jaren afwezigheid terug in het theater – twaalf jaar afwezigheid om precies te zijn. Eind oktober – 30 oktober om nogmaals precies te zijn – is het pas zo ver maar wij kregen, fans dus, alvast een preview. Voorpret noemt men dat. Achter de schermen wordt er as we speak hard gewerkt aan de musical en sinds een week of drie is de cast volop aan het repeteren voor de drie (!) uur durende show. En daar gingen we kijken.

lionking3

Drie uur The Lion King. Zoals te verwachten valt is het decor wederom prachtig (indrukwekkend zelfs), de zang geweldig (net zo indrukwekkend: do try this at home, vinden de buren leuk) en uiteraard zijn de gedetailleerde kostuums om door een ringetje te halen, zo mooi. Het verhaal hoeven we wellicht niet niet uit de doeken te doen (leeuwenjong Simba wordt als prins geboren in Afrika. Oom Scar wil zelf koning worden, laat de hyena’s zijn vader Koning Mufasa doden en doet Simba geloven dat het zijn schuld is. Simba vlucht, groeit op en keert terug. In een notendop), dus even over die waanzinnige kostuums: een aantal leden van de cast heeft zelfs special trainingen moeten volgen om om te kunnen gaan met de kleding. Just saying.

Hoe het is om een dier te spelen (WILLEN WIJ OOK), en dan vooral hoe het bevalt, dat gegoochel met kostuums en maskers? Awkward, aldus Simba a.k.a. Naidjim Severina. Langzaam aan wendt het wel, maar om het onder de knie te krijgen… Zo ver is het nog niet helemaal. Gelukkig heeft Naidjim nog ruim een maand om te oefenen. Dan bepalen wij daarna wel of het er awkward uitziet of niet (vast niet).

lionking2

Leuk weetje nog: Nala a.k.a. Gaia Aikman speelde twaalf jaar geleden de kleine Nala. Net als kleine Nala werd ook kleine Gaia groot en kruipt ze met de terugkeer van The Lion King in de Nederlandse theaters, wederom in de huid van Nala, grote Nala dit keer. Vinden we zoet. Wat er verder belangrijk is om te weten over de musical? Volgens Albert Verlinde, Managing Director van de club, wordt deze versie van The Lion King nóg beter dan vorige aangezien alle acteurs zich ontwikkeld hebben, de vocals nog sterker zijn en het welbekende verhaal alleen maar in waarde toeneemt. Denk overigens maar niet dat het een kindermusical is. Zeker niet. Zoals Maarten Smeele, a.k.a. Hyena Ed, aangeeft: er zijn meerdere lagen in de musical en het gaat er uiteindelijk om dat Simba zijn eigen ik ontdekt en zichzelf in steeds andere dingen herkent. Een reis die iedereen meemaakt en die juist voor volwassenen het best te begrijpen en het herkennen is. Voor Maarten persoonlijk, bijvoorbeeld, geeft de musical verdieping omdat zijn familie uit Senegal komt en hij op deze manier zijn Afrika deelt met het Afrika van de Lion King. Afijn, een groots en meeslepend theater, om het maar even in theatertaal te verkondigen, dat is het, en je wil het meemaken. Trust us, we tried.

Vanaf 30 oktober in het AFAS Circus Theater in Scheveningen (overigens een uitje op zich). Kaarten reserveren en meer lezen doe je hier: The Lion King.