7 april 2021, door Anne Abendroth

8 x tips voor de allerleukste kitchen garden in je eigen keuken

7 april 2021, door Anne Abendroth

8 x tips voor de allerleukste kitchen garden in je eigen keuken

Oké we weten inmiddels dat een lepelplant, aloë vera, engelse klimop en gardenia fijn zijn om in de slaapkamer te hebben om beter te kunnen slapen (thank you internet). En dat een spider plant, kwartjesplant en orchidee de vochtigheid in de badkamer kunnen overleven, maar hoe zit het met planten voor in de keuken? U snapt. Het is eigenlijk best simpel. Als je planten kiest voor de keuken en ze op een veilige + correcte plek neerzet is de keuze reuze. Beloofd. Je eigen persoonlijke voorraad verse groenten, kruiden en fruit in de keuken. Dat wil je. Wij wel in elk geval. Vandaar een lijst met 8x de ultieme tips om thuis een kitchen garden te maken. Geen dank.

Tip 1: de juiste plant kiezen

Tip 1: de juiste plant kiezen

Omdat keukens nogal vochtig kunnen worden, is het handig om kamerplanten te nemen zoals varens of luchtplanten die hier goed tegen kunnen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kruidenplanten of fruitbomen in de keuken. Want wat is er leuker dan je eigen verse voorraadje in je keuken. Heerlijk de lunch upspicen met wat kruiden van je plantje of de soep voor het diner versieren. En ja lieve mensen je kunt de kruidenplantjes natuurlijk ook gewoon ophangen (daar heb je zelfs speciale verticale aarde-zakken met aarde voor) als er niet zoveel ruimte is in de keuken. No problemo. Ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Win-win vinden we.

Met een kweekset zit je gebakken. Don’t worry! De set komt natuurlijk met een instructie, waardoor ook de beginnend tuinier een heuse kitchen garden kan kweken. Beloofd.

Tip 2: het perfecte licht + plekje in de keuken

Tip 2: het perfecte licht + plekje in de keuken

We snappen retegoed dat iedereen graag die zonnige, picture perfect keukenplanten wil in huis. Want dat ziet er gewoon zo tof en gezellig uit. The key is het vinden van het perfecte licht. Planten die binnen staan, hebben vaak een zonnige en warme plek nodig die niet te droog is. Er zijn weinig groenten die groeien met minder dan een halve dag aan licht. Als je graag een tomatenplantje of paprika plant wilt laten groeien, dan moet je deze in een zonnig plekje zetten waar ze eigenlijk de hele dag zon hebben. Maar we snappen dat sommige keukens niet veel licht hebben. In zo’n gevalletje kun je dingen als peterselie, koriander, sla en mosterdgroenten kweken! De beste plek voor de planten in de keuken is voor het raam of op een hoek van het aanrecht.

De Smartgrow 6 van Bluemovement is een echte aanrader in je keuken. Er is geen zonlicht nodig, want het ‘geeft’ zichzelf licht en water, dus je hebt er geen omkijken naar, behalve dan als je je kruiden komt plukken. Lees meer. Met een grow kit ben je ook good to go. Je hebt alle middelen om planten te groeien: kweekbak, zaden en natuurlijk instructies. Handig voor degenen met toch ietwat minder groene vingers, ha!

Speciaal voor Barts Boekje werd er een actie in het leven geroepen: wanneer je een abonnement afsluit via BlueMovement dan krijg je nu tijdelijk (t/m 1 juni 2021) 3 maanden lang 50% korting. Gebruik daarvoor de code
BARTSBOEKJE-3MND-KORTING.

Tip 3: potaarde mix (voor zaadjes en kleine planten)

Tip 3: potaarde mix (voor zaadjes en kleine planten)

Het schijnt dat een potaarde mix goed is voor de groei van je planten. Je schept natuurlijk ook geen gat in je tuin en doet de aarde los in een pot, right? Voila, een potaarde mix voor je keukenplanten. En als je toch op zoek bent naar een mix, kijk dan meteen naar biologische potmixen want deze hebben meestal al wat compost toegevoegd voor de voeding. Vinden die planten lekker.

Tip 4: Voeg compost toe

Tip 4: Voeg compost toe

Een key ingredient is het toevoegen van compost aan je planten. En lucky for you bestaan er van die compostbakken, waardoor je het gemakkelijk kunt bewaren. Koop een klein doosje en zet het neer op het aanrecht of op een andere plek waar je het eten klaarmaakt, en verzamel items zoals eierschalen, fruitschillen, verzamelde groenten en meer en voeg het toe aan je plant(en). Krijgen ze een heuse groeispurt van, ha!

Tips 5: de plant zo nu en dan plukken

Tips 5: de plant zo nu en dan plukken

Groentes zoals sla zijn eigenlijk perfect om binnenshuis te laten groeien. Maar het is dus wel belangrijk dat je vaak de planten onderhoudt en hier en daar bijknipt, zodat ze weer lekker gezond blijven. Het is hierbij handig om een set met goede messen te kopen. Maar we snappen ook wel dat niet iedereen daar zin in heeft. Een keukenschaar werkt ook prima om de bladeren te knippen right? Vinden we wel.

Tip 6: kies de juiste pot

Tip 6: kies de juiste pot

Oké een van de belangrijkste dingen om ervoor te zorgen dat je plant daadwerkelijk groeit en gezond blijft, is het kiezen van de juiste pot. De plant moet natuurlijk wel genoeg ruimte hebben om te kunnen groeien, duh! Voor kruiden en groentes kun je het beste een pot kiezen met gaten aan de onderkant. Toegegeven soms vergeet je ze weer eens water te geven en probeer je het te compenseren door ze de volgende keer meer water te geven, maar dan was het eigenlijk teveel. We feel you. Been there, done that. Het kan in zo’n geval handig zijn om ze af en toe op een bord of schaaltje te zetten, zodat de wateroverload eruit kan lopen – oepsi doepsie.

 

Tip 7: Insecten bestrijden

Tip 7: Insecten bestrijden

Bah insecten. Vinden we helemaal niks. Er is namelijk niets vervelender dan die fruitvliegjes die weer rondom je verse fruitplant zoemen. We know. Je kunt een spray op je planten spuiten om die vieze beestjes weg te jagen. Of je zet gewoon een sterk kruidenplantje naast je fruitplant. Blijven die vliegen wel weg hoor. Geen dank.

Tip 8: styling 101

Tip 8: styling 101

Oké planten in je keuken zorgen ook voor een warme en cosy vibe in je huis. En zeg nou eerlijk wie wil dat nou niet? Wij zijn er in ieder geval dol op. Hangplanten met leuke rieten manden en standaards om de planten in te doen zien er gewoon très chique uit. Of zet een plantje bovenop je koelkast/plank aan de muur en klaar is kees. As you know vinden we het niet erg om onze favo’s te delen, dus hier komen nog een paar van onze favo keukenplanten – yay!

*Aloe vera plant

*Pannenkoek plantje

* Aeschynanthus Rasta hangplant (voor bovenop de koelkast/plank aan de muur)

*Lepelplant

Tips over het creëren van een eigen moestuin? Lees hier meer.

Check ook ons rondje tuinvragen met allemaal leuke tips om je eigen tuin op te pimpen!