25 januari 2021, door Nina van Hilst

De lekkerste vegan kaas

25 januari 2021, door Nina van Hilst

De lekkerste vegan kaas

De zielige verhalen over koeien en impact op het milieu zullen we je besparen. We weten inmiddels wel dat een meer plantaardige levensstijl beter is voor jezelf, de dieren en de planeet. Maar kaas! Veel mensen horen we zeggen "ik zou best meer veganistisch willen eten maar kaas kan ik echt niet missen". En dat snappen we wel. Mooi dus, dat er steeds meer plant-based kaasboeren zijn. Die de lekkerste vegan kaas maken. Want voor minder doen we het niet.

Max & Bien

Max & Bien

Zoals je wellicht weet woont een deel van Barts Boekje in Haarlem. En daar heb je Broekhof, De Slagersdochter, een heerlijk delicatessenzaakje met enkel vlees van verantwoorde afkomst. Én veel vega en vegan opties! Een van die 100% plantaardige opties is de kaas van Max & Bien. Op basis van noten, haver en tarwe creëren ze kazen als blauwaderkaas, geitenkaas, vecorino (een parmezaan-achtige kaas), kaasfondue en een heerlijke zeewierboter. Max & Bien heeft steeds meer verkooppunten die je op de website vindt. Waaronder een paar online winkels. Helemaal ready voor een vegan kaasplankje.

Max & Bien

Willicroft

Willicroft

Meest bekende van het stel is toch wel Willicroft. We leerden Brad kennen op een locals marktje in de Amsterdamse De Hallen. Mega gedreven om verschil te maken verkocht hij een kleine voorraad kaas-vervangers gemaakt van noten. En wat jaartjes verder en Willicroft is een echt supermarktmerk geworden met flink wat medewerkers. Onder andere te koop bij Crisp en Albert Heijn. Nog steeds met dezelfde passie om de wereld een betere plek te maken. Cream cheeses, kaasfondue, parmezaan en kaassaus. Je vindt ze allemaal. Er is dus echt helemaal nul excuus meer om niet eens plantaardige kaas te proberen. Ben je in Amsterdam? Willicroft heeft ook een heuse vegan kaaswinkel; vol met merken vegan kaas en lekkers voor de rest van je borreluur.

Willicroft

Watson's Vegan Cheese

Watson's Vegan Cheese

Wie in Amsterdam woont en van vega(n) uit eten houdt, kent vast veganistisch restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam Oost. En de mensen van Watson hebben een eigen plant-based kaasmerk: Watson’s Vegan Cheese. We hebben zelf nog niet de eer gehad deze te proeven maar wat klinken de kazen lekker. Watson’s heeft vijf verschillende soorten camemberti, onder andere met walnoot en apricot cumin. Een aged fondue, faux goat en parme vegano. Om het af te toppen met een vegan honing. En het wordt weer smullen. Je bestelt de vegan kazen gewoon online bij Mr. & Mrs. Watson.

Watson’s Vegan Cheese

Wyngaard Kaas

Wyngaard Kaas

Oké, oké. Wyngaard Kaas is van origine geen échte vegan kaasmakerij. Voor alle niet-veganisten die deze lijst toch stiekem bekijken.. It’s a must try. Wijngaard Kaas staat bekend om heerlijke soorten kaasjes. Deze worden – zoals ze ’t mooi zeggen – geraffineerd met kruiden, zoals mosterd dille en truffel, die in de kaas trekken en daardoor een mega lekkere smaak krijgen.

Maarrr we hebben goed nieuws. Wijngaard Kaas heeft de handen ineengeslagen met familiebedrijf Boermarke, en een vegan productlijn met kwalitatief hele goede kaas-alternatieven bedacht. De smaak en zachte structuur lijken sprekend op die van ‘echte’ kaas. Helaas voor ons, kun je de kaas niet even snel bij de supermarkt halen. Het is voor de horeca en groothandel bedoeld. Dit betekent dan weer wel dat jij binnenkort op het terras een lekkere vega burger met ‘cheddar’ kunt bestellen of pizza met ‘mozzarella’.

Wyngaard Kaas