6 januari 2017, door Maartje

Vrijdag vijf Amsterdam

6 januari 2017, door Maartje

Vrijdag vijf Amsterdam

Omdat je je op vrijdag al-tijd te laat bedenkt dat je eigenlijk toch nog wel wat wil gaan eten in de stad, maar nóóit op tijd gereserveerd hebt. Toch? Vandaar zo af en toe een rijtje van die restaurants waar vast nog een plekje is. Zelfs met een reserveermeteenknop, o zo reuzehandig.

Blue Boy
Nog een paar plekjes vanavond bij het nieuwe Blue Boy. Kun je gewoon pakken. De nieuwe van Casper Reijnders heeft twee ingangen en je komt altijd uit in het restaurant met een menu dat is samengesteld uit vaste favorieten, maar dan net even anders: burrata, ceviche van zeebaars, gebakken schol en gegrilde diamanthaas, om er een paar te noemen. Polenta erbij, creme van artisjok en yummie stoofvleesbitterballen.

reserveer-online-copy

barts-boekje-adam-en-siam

Adam & Siam
1) Hartje Amsterdam = praktisch. 2) Groot en toch gezellig. 3) Lekker. Pretentieloos lekker zeg maar. De Adam-kant van het menu staat voor Amsterdam en Siam voor, duh, Thailand. En zo is dus ook het menu: rechts is het Thais, links Hollands. Hartstikke simpel. En lekker, hadden we dat al gezegd? De gerechten zijn niet al te experimenteel: ribeye, zeebaars, een ADAM Burger, Tom Ga Kai, curry’s, biefstuk met oestersaus, sticky rice met mango en goddelijke giga-garnalen. O. En spekkoek om een en ander af te sluiten. Nom. Bonus? Ja, is er ook: om de 2-3 maanden zijn er wisselende exposities van jonge kunstenaars.

reserveer-online-copy

barts-boekje-cafe-in-the-city

Café in the City
Café in the City Amsterdam werd geopend door de broers Youri en Mick de Jong, zonen van John de Jong. Hoezo relevant? Omdat vaders bekend is van The Harbour Club. Iets met paplepels en appels dichtbij bomen. Het concept van de boys? Heerlijk Aziatisch eten, zowel Japans als Thais. De sushi wil je niet missen.

reserveer-online-copy

Extra, want nieuw: Bar Sue in Amsterdam Oost. 

Groot en nog hartstikke on-ontdekt dus hop, naar Oost voor good Azian streetfood.
Lees meer: Bar Sue

barts-boekje-johannes

Restaurant Johannes
Ja, het is waar, veel (lees: bijna alle) uit-eten-uit-eten restaurants zitten vol op de vrijdagavond. Want weinig couverts meestal en geliefd, meestel. Niet vol = meestal geen goed tekenen, in deze categorie. Enter Restaurant Johannes. Een parel aan de Herengracht en onverdiend te vaak vergeten. Het restaurant is licht en ruim en een tikkie keurig misschien (anders dan je van Barts Boekje gewent bent wellicht) maar/en (want waarom een 'maar' eigenlijk?) het eten is verrukkelijk, de bediening om door een ringetje te halen. De Franse kaart wordt bereidt door de chef die o.a. bij Rons Gastrobar en La Rive (toen nog met ster) stond, just saying. En ja, ze hebben nog plek:

reserveer-online-copy

barts-boekje-de-gouden-hoek

Viscafé de Gouden Hoek
Voordelig, gezellig en zó lekker! Aan het Limburg van Stirumplein zit-ie. In een notendop is het er van de lekkere en bovendien rete-betaalbare vis en dito wijnen in een gezellig ongecompliceerd lokaal met een hippigmaarnietteveel-sausje. Even terug: Viscafe de Gouden Hoek vind je vrijwel naast favo-eetcafe voor elk moment Piet de Gruyter. De luitjes achter dat favo-eetcafe, die van Piet dus, zorgden voor deze tweede favo-stek aan hetzelfde plein; Viscafe de Gouden Hoek dus. Van binnen is het net als Piet maar dan anders: stoer, intiem, lange banken, een beetje 70’s maar dankzij koper, hout, witte tegels, visplaatjes en schubmotieven wat… vissiger. Tot slot, die vis. Simpel en voor alleman, wat ook de bedoeling was, maar dan wel heel goed gedaan, zonder vettige fish & chips in kranten associaties of gebruik van de goedkoopste, waterige visjes.

reserveer-online-copy