Spanje20 maart 2024, door Teun Tielen

Zon, zee en vitamine D: op deze Spaanse eilanden moet je wezen in 2024

Spanje, 20 maart 2024, door Teun Tielen

Zon, zee en vitamine D: op deze Spaanse eilanden moet je wezen in 2024

Van zon, zee en vitamine D knapt vrijwel iedereen op. Wanneer je naar een eiland gaat, sla je drie vliegen in een klap. We zetten een aantal bekende en minder bekende Spaanse exemplaren op een rij. Op deze Spaanse eilanden moet je wezen in 2024.

Ibiza

Ibiza

Dat Ibiza een van de meest populaire eilanden is betekent niet dat je er met een boog omheen moet zwemmen. Bovendien is het er buiten het hoogseizoen relatief rustig en zijn de temperaturen er een stuk aangenamer dan in Nederland. Je kunt een trip naar dit eiland zo trippy maken als je zelf wilt. Nachten doorhalen in de club, mediteren op een berg, een beetje van beide, of juist helemaal iets anders doen. In het noorden van het eiland vind je prachtige natuur en gaat het er een stuk gemoedelijker aan toe dan in het zuiden, waar de meeste clubs staan. Ook in het westen wordt veel gefeest. Vooral in San Antonio (don’t say we didn’t warn you). Het oosten van Ibiza is geliefd onder families en marktgangers.

Barts Ibiza eBoekje

Mallorca

Mallorca

Net als Ibiza biedt Mallorca een mix van natuur en feest. Het eiland heeft voornamelijk zandstranden, is family proof, net wat minder hippie dan Ibiza en over het algemeen ook een stuk betaalbaarder. Mallorca is groter en uitgestrekter dan Ibiza en is een walhalla voor fietsliefhebbers. Zelfs voor Hollandse fietsliefhebbers, dat zegt genoeg. Fietsen, feesten, flierefluiten… de ideale bestemming voor het afwisselen van fiestas en siestas.

Barts Mallorca + Menorca eBoekje

Formentera & Menorca

Formentera & Menorca

Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. Klein maar fijn, dat wel. Uitgaan kun je er niet, heel hard chillen des te meer. Behalve verscholen baaien, zandstranden en mooie natuur heeft dit eiland niet heel veel te bieden. Maar hé, op 19km moet je ook niet heel veel willen neerplanten. Zoek je rust en zon? Dan is dit de ideale bestemming. Toch liever meer reuring? Ibiza is om de hoek, dus na een korte boottocht sta je er zo weer middenin. Ook Menorca is een beetje een ondergeschoven kindje vol onontdekte plekjes. Nog lekker rustig, maar allesbehalve saai.

Barts Mallorca + Menorca eBoekje

Tenerife en El Hierro

Tenerife en El Hierro

Van de Balearen door naar de Canarische Eilanden. Iets verder vliegen, maar dan heb je ook wat. Tenerife is het eiland waar in 2008 het Siam Park haar deuren opende. Inderdaad, dat is die plek die nog steeds wordt bestempeld als een van de beste waterparken ter wereld. Scoor je gegarandeerd punten mee bij je kids. Tenerife heeft (gelukkig) nog veel meer te bieden, zo vind je er prachtige stranden en kun je er genieten van traditionele en iets minder traditionele gerechten. Vanuit Tenerife kun je door naar El Hierro. Dit kleine eiland is nog vrij onbekend, waardoor het een aanrader is voor wandelaars en mountainbikers die toeristische trekpleisters willen vermijden maar wél willen genieten van ongerepte natuur.

 

Fuerteventura

Fuerteventura

Canarische Eilanden of Cariben? Dat is wat je je bijna zou afvragen wanneer je op Fuerteventura bent. Dit eiland, de warmste uit deze lijst, is een walhalla voor surfliefhebbers. Naast zon (die schijnt hier het hele jaar door) en golven vind je er onder andere dolfijnen en walvissen, en worden er een hoop activiteiten georganiseerd. Niet het meest rustige eiland, wel eentje waar je je zeker niet zult vervelen.

Lanzarote en La Palma

Lanzarote en La Palma

Het ene strand is het andere niet. Lanzarote is anders dan de andere eilanden in deze lijst omdat de witte zandstranden worden afgewisseld met zwarte vulkanische stranden. Lanzarote staat dan ook voornamelijk bekend vanwege de bijzondere landschappen. Wil je ooit een keer gezien hebben. In tegenstelling tot Lanzarote is La Palma (niet te verwarren met Palma de Mallorca) hartstikke groen. Het staat niet voor niets bekend als ”La Isla Bonita”. Hoewel je zelfs hier een paar lavastranden vindt, kun je je er vooral onderdompelen in het lokale eilandleven van – en met – de vriendelijke Palmeros.