16 november 2018, door Maartje

Zondag in en rond Amsterdam: hier is het feestje

16 november 2018, door Maartje

Zondag in en rond Amsterdam: hier is het feestje

NB: het is nog een beetje een incompleet rijtje. Wel heel veel leuks maar nog lang niet alles van al dat leuke in de stad. Dat is semi-expres: 1) we are only human en hebben net zoveel uren op de klok als jij. En 2) dan hebben we je volgende week weer wat te tippen! En de week daarna. En daarna...

Tips? Stuur een mailtje naar maartje@bartsboekje.com. Joe!

Zondag bij Nieges

Zondag bij Nieges

Zo leuk vinden we ‘m, die zondag bij Nieges, dat ie bovenaan mag, al is dit natuurlijk een lijstje in willekeurige volgorde. Dat gezegd is het een feit dat Zondag bij Nieges precies aanvoelt wat we willen op zondag: van het ouderwetse. Met goede muziek (niet moeilijk, gewoon echt leuk), leuke gezellige mensen (naast je en ook in de bediening, een verademing vonden we dat) en comfort food op je bord. En spelletjes. Heel veel spelletjes op elke tafel in de zaak. Lees meer: Zondag bij Nieges

Baut Burger Fest: zondag 25 november

Baut Burger Fest: zondag 25 november

Niet veel verder in Amsterdam West, aan de Spaarndammerstraat, is ook BAUT zo’n adres waar je elke (zon)dag van het jaar zomaar een gat in de dag kan slaan. Vooral nu de dagen korter en donkerder worden en BAUT die heerlijke tikkie donkere zaak is die daar nou precies goed bij aansluit. Iedere zondag zoals gezegd, maar de 25ste november nog net iets meer: die dag is het namelijk BAUT BURGERFEST. Het idee: the best of BAUT’s burgers: een aantal van de hamburgers die bij de voorgaande BAUT locaties op het menu stonden en nog wat meer, en alleen het allerlekkerste. Maar dat niet alleen: naast burgers is er ook bier, bierpong en natuurlijk, zoals de BAUT kenners inmiddels van de tent gewend zijn: muziek.

En er is meer: mocht je nu een keiharde hamburgerfanaat zijn, doe dan mee met de winactie: iedereen mag via fecabook zijn of haar favoriete (meest ‘epic’) hamburgerrecept inleveren. De lekkerste, volgens team BAUT, komt op de kaart tijdens BAUT BURGERFEST en de winnaar mag met vijf vrienden aan komen schuiven om het resultaat te beoordelen.

Winterstrandtenten

Winterstrandtenten

Wat ik dus ook écht je reinste zondagmiddag-besteding vind, is even de stad uit. Op naar het strand. Moet je natuurlijk wel even weten waar je terecht kunt… Logisch. Vandaar een lijstje met 15 strandzaken die gewoon het hele jaar door open zijn. Bovendien is het seizoen waarop je met de hond het strand niet op mag voorbij: eigenlijk kun je je loebes vanaf nu overal mee naar toe nemen (wat het off-strandseizoen eigenlijk nog leuker maakt). En anders leen je er toch ergens een? Have fun!

15 x strandtenten in de winter

Como & Co Winter, Noordwijkerhout

Como & Co Winter, Noordwijkerhout

Deze staat op ons lijstje: op naar Noordwijkerhout. Nee, dat is wederom geen Amsterdam maar dat is toch wat Amsterdammers doen op zondag? De stad uit? Sluit bovendien mooi aan op het strand-uitwaaigevoel van hierboven. Want aan het water van het Oosterduinsemeer ligt Como & Co, tussen Noordwijk en Zandvoort, zo’n 40 minuten rijden vanaf Amsterdam. Bovendien heeft de zaak zichzelf net helemaal winterproof gemaakt: warme dierenkleedjes op de comfortabele stoelen, haardvuur aan en voor de liefhebbers speciale wildavonden tijdens het wildseizoen. Voor die laatste moet je wel even reserveren; op is uiteraard op. Dat heb je met wild. Maar verder is het precies zo’n heerlijke terugtrekplek. Zondagmateriaal al met al.

Zondagmattinee bij Vuurtoreneiland

Zondagmattinee bij Vuurtoreneiland

Alleen het woord al: zondag matinee. Daar krijg je toch trek van? En restaurant Vuurtoreneiland behoeft waarschijnlijk helemaal geen uitleg meer. In de winterdagen vinden we de zondag nog net iets meer aan te raden: dan zie je nog eens wat en het eiland is nóg mooier als de schemering rond een uurtje of 17 al inzet. Wel (flink ver) van te voren reserveren. Maar dan heb je ook wat. Kost dat? 5-gangen menu € 50,- + boottocht € 15,- + wijnarrangement + water/koffie/thee = € 100,- per persoon. Ben je klaar en heb je de perfecte zondag te pakken.

Bij Storm Amsterdam

Bij Storm Amsterdam

Amsterdam Blijburg is niet meer. Amsterdam Roest is niet meer. Althans: Roest verhuist naar Amsterdam Noord dus dat is goed nieuws alleen daar hebben we nu nog even niks aan. Dus wat moet je dan. Nou, naar Bij Storm dus! Die is nog steeds en die is nog steeds top! Er wordt gedanst in de kleine uurtjes en als de oogjes (nog wat) klein zijn, of de kleintjes zijn mee op de hort op op zondag, dan zijn er stoofpotjes en Boeuf Bourguignon, spelletjes en een warme haard buitenhaard aan de IJdijk op nummer 10. Bovendien wordt er bij Bij Storm ook op de kleintjes gelet. Letterlijk: er is altijd een daghap voor 7,50. Kijk. Daar kun je mee thuiskomen. Of de deur voor uit eigenlijk.

Stork, Hangar, Pompet, Kef... Allemaal naar Amsterdam Noord

Stork, Hangar, Pompet, Kef... Allemaal naar Amsterdam Noord

Je zou denken dat ik hier graag het nieuwe Gary Loen in Amsterdam Noord zou willen tippen. Wil ik ook heus wel maar op zondag is Gary dicht, dus dat zou een gekke tip zijn in dit lijstje. Maar het is wel Amsterdam Noord dat altijd dat heerlijk mini-break gevoel geeft. De stad even uit en toch ook niet. Meer dan volop zondag-zaken, al springt vooral het gezellige Hangar er uit (regelmatig live muziek op zondag!), of niet veel verder visrestaurant Stork: veel te vaak vergeten en toch o zo lekker, gezellig en groot; de hele familie mee! Het is immers zondag). O, en mocht dat nou precies zijn waar je zin in hebt, maar Noord niet in willen, denk dan ook weer eens aan Café-Restaurant Amsterdam; ook nog nooit niet leuk. Al tippen we nu dus Stork. We blijven bij de les. Of ga de betere kaas kanen bij Fromagerie Abraham Kef, ook precies goed voor de luie zondag. En over die familie/ vrienden/ honden/ het hele spul mee gesproken: Pompet in het Noorderpark is echt zó leuk. Ik zou bijna willen zeggen: niet gaan. Meer plek voor ons. 

En verder dit natuurlijk: 18 x Amsterdam Noord

Tour de Loetje (door heel Nederland)

Tour de Loetje (door heel Nederland)

Wat wij hier dus ook een ontzettende zondagse zaak vinden, is het al-oude Amsterdamse Café Loetje. Want wie is toch die man die op zondag het vlees snijdt enzo. Vega-dagen ja, maar op zondag mag het, die biefstuk, vinden wij. En wat beter dan Loetje? Op en top Amsterdams en de leukste blijft the origional one achter het Rijksmuseum (over zondagzaken gesproken; perfecte combi!) maar het stikt van de heerlijke Loetje locaties, in en rondom Amsterdam. Wat heet: je kunt er zelfs een tour de Loetje van maken. Lees meer: Tour de Loetje