5 juni 2022, door Maartje Diepstraten

Wel, niet en welke zonnebrand smeren met Holland & Barrett

5 juni 2022, door Maartje Diepstraten

Wel, niet en welke zonnebrand smeren met Holland & Barrett

Zonnebrand is de laatste tijd veel in de media. Wel smeren of toch niet? En welke zonnebrand is dan het beste voor je? We zijn de draad een beetje kwijt en zetten graag wat informatie voor je op een rij. Een beetje kennis van Holland & Barrett en een beetje makkelijke taal van Bart. Wel, niet en welke zonnebrand smeren met Holland, Barrett & Bart.

 

We luisteren graag naar de pro's. Eerder leerden we al hoe onze weerstand te boosten en hoe we onze sportroutine helpen met voeding.

Smeren maar

Smeren maar

De meeste professionals – wij niet, dus we luisteren braaf – zeggen niet te lang in de zon, liever niet zonnebaden tussen twaalf en drie en draag beschermende kleding als hoedjes of UV-kleding voor kindjes. Check. Daarna luidt het devies: om de paar uur of na het zwemmen insmeren met zonnebrand. Waarbij je kunt smeren met reguliere zonnebrand of natuurlijke zonnebrand. Reguliere zonnebrand heeft chemische zonnefilters en deze zijn schadelijk voor het leven in de zee. Ook trekken de filters in je huid en worden ze in verband gebracht met uiteenlopende klachten als huidirritatie. Huidklachten en zielige vissen willen we niet.

Natuurlijke zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand

Wat we wél willen is een gezonde, zongebruinde huid. En die beschermen we graag met natuurlijke zonnebrandcrème. Zonnebrand op basis van minerale filters legt als het ware een beschermlaagje óp je huid. Een laagje waardoor schadelijke UV-A en UV-B stralen van je huid worden weerkaatst. Minerale zonnebrand bevat ook geen chemische stoffen die de huid kunnen irriteren. Beter voor je huid én voor het leven in de zee, doordat er geen chemicaliën als oxybenzone en octinoxaat in zitten die de koraalriffen en vissen schaden.

Go-to store

Go-to store

Nu rekenen we onszelf niet tot natuurlijke verzorgingsexperts, maar de mensen van Holland & Barrett wel. Wil je meer informatie, dan kunnen ze je in een winkel of via een videogesprek verder adviseren over hoe je gezond zonnebrand smeert. Of je dropt je favoriete merken zonnebrand meteen in je mandje:

  • Hier al jaren favoriet, want geen poespas: Naïf is ook te koop bij Holland & Barrett. Voor kindjes en volwassenen en ze hebben ook een 100% parfumvrije variant.
  • Holland & Barrett lanceert deze lente ook een eigen zonnebrand met minerale filter. 100% Mineral Sun Screen van H&B is vrij van chemicaliën, vegan en cruelty free. De crèmes hebben SPF 15, 30 en 50
  • Het Belgische merk Biosolis heeft waterproof zonnebrand met minerale filters in SPF 30, 50 en 50 voor kindjes en gevoelige huid.
  • Earth-Line Argan Sun heeft bescherming voor gezicht en lichaam met 100% natuurlijke non-nano minerale filters. Argan-, kokos-, macadamia olie en sheabutter verzorgen de huid ook nog eens.

After sun care

After sun care

Kom je na een fijne dag buiten met een lichtrood tintje, dan is het wijs om aftersun te smeren. Bij een echte zonverbranding is een lauwe douche aan te raden (koud sluit de poriën af en warm verhit nog meer, dus lauw). Met of zonder douche, na een zonnebad je huid insmeren met een hydraterende en verkoelende aftersun is sowieso fijn. Gewone bodylotion is vaak vetter en houdt daarmee de zonnewarmte vast. Terwijl aftersun (op waterbasis) je huid juist afkoelt. In veel aftersun zit aloë vera en dit heeft ontstekingsremmende, kalmerende en hydraterende eigenschappen. Bijna pure aloë vera smeren of je aloë plantje opensnijden kan ook. Key is dat met aftersun de huid weer kan herstellen en uitdroging tegengaat. Smeer jezelf dus maar lekker in.