Nederland, Limburg2 juni 2022, door Bo Peters

Helden van Helden: de (zorg) wijngaard Vinea Cura

Nederland, Limburg, 2 juni 2022, door Bo Peters

Helden van Helden: de (zorg) wijngaard Vinea Cura

Als we ergens blij van worden, is het dat ultieme vakantiegevoel in eigen land.  Best of both worlds, zeg maar. Hoe het klokje immers thuis tikt… enfin. Schreven we eerder al over knallers van wijngaarden, liefhebbers van wijn kunnen weer een nieuwe must-visit aan hun lijst toevoegen. Een héééle speciale deze keer. En dat in ons eigen, geliefde kikkerlandje. Hallo Nederlandse druif; welkom bij Vinea Cura Helden van Helden in Limburg. De eerste zorgwijngaard van Nederland.

De alsmaar groeiende wijngaarden over de glooiende Limburgse heuvels hebben inmiddels ook het dorp Helden bereikt. Niet dat we klagen over die groeiende aantal wijngaarden in d’n lande, verre van zelfs. Laat maar doorkomen, die gebottelde flessen wijn van eigen bodem.

Wat deze wijngaard dan oh-zo-speciaal maakt? It’s all-in the name, om te starten: ‘Vinea Curea’ betekent namelijk letterlijk ‘de wijngaard van de zorg’. Enerzijds refererend naar de zorg die een wijngaard vraagt, anderzijds naar de mensen die er werken: mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier hun plekkie. Bij Helden van Helden. Een plek om te werken, betrokken te zijn bij de maatschappij én zich persoonlijk te ontwikkelen. De eigenaren van de wijngaard werkte beide ruim 40 jaar (handjes op elkaar voor dit!) in de zorg – naast het hebben van hun eigen hobbywijngaard – en voilà: daar werd dit idee geboren. Op de vruchtbare grond in Limburg. De wijngaard speelt een centrale rol in de dagbesteding. Al kunnen deze Helden ook werken bij de boerderijdieren (riep iemand ‘ezeltjes?’: present!), in de horeca (sinds april 2022 geopend, gloedje nieuw dus), houtbewerking (het interieur wordt zelf gemaakt, leuheuk) of moestuin.

De lunch die je geserveerd krijgt op het heerlijke terras – met je snoet altijd in de zon, zeg maar zo’n terras – bestaat vooral uit producten van deze moestuin.

Bij de Helden van Helden wordt niemand buitengesloten, heeft iedereen een passende plek en staat het welzijn van zowel mens als natuur centraal. Kijk, daar houden we van. Dan nog even over de looks en feel van Vinea Cura: man oh man, het is heerlijk. Rondstruinen door de wijngaarden en op het terrein – wat oprecht leuk is – en waar het lieve, gastvrije personeel je dolgraag te woord staat. Ga voor een wijnproeverij van een van hun zelfgemaakte wijnen of voor een borrel met een glaasje bubbels, uiteraard ook uit eigen wijngaard, on the side.

Laten we eerlijk zijn: plekken en producten met een mooi verhaal – die ook nog eens knap zijn, laten we wel wezen – zijn de allerfijnste. Het immer ultieme vakantiegevoel, wat een wijngaard toch oproept, is tevens present. Kan niet missen dus.