4 juli 2021, door Maartje

Fijnste niet-verder-vertellen-plek onder (of eigenlijk: boven) de rook van Amsterdam: Strandvier Monnickendam

4 juli 2021, door Maartje

Fijnste niet-verder-vertellen-plek onder (of eigenlijk: boven) de rook van Amsterdam: Strandvier Monnickendam

Eigenlijk hadden we Strandvier 'bewaard' als een van de top in the know adresjes in ons laatste boek: Little Escapes in Nederland. Daar staat-ie uiteraard ook nog steeds in maar toch... Nu het weer steeds lekkerder wordt, móeten we deze  geweldige niet-verder-vertellen-plek onder (of eigenlijk: boven) de rook van Amsterdam ook hier delen: Strandvier Monnickendam. Een niet te missen parel. En nu dus niet verder vertellen he ;-).

Strandvier, Monnickendam

Strandvier, Monnickendam

Dat Monnickendam een schattig dorpje is en alleen al vanwege zijn ligging aan het water een bezoekje waard is, stond allang buiten kijf, maar Strandvier, een precies goed strandtent aan een plas, is een van de redenen die maakt dat we nóg liever en vaker gaan. Strandvier (ja, dat schrijf je aan elkaar) staat in het Hemmeland, een groot stuk groen pal naast Monnickendam, en is door de eigenaren helemaal zelf opgebouwd. Een echte labour of love, zo u wilt. De producten waarmee de koks werken zijn grotendeels lokaal en er wordt gelet op duurzaamheid: hier geen grootschalige tourist trap maar een (h)eerlijke plek met mediterraans eten van de Argentijnse barbecue (die ook zelf is gebouwd, het moet niet gekker worden).

Trek een dag uit en ga in plaats van naar de bekende stadsstranden als Blijburg, waar het barst van de mensen waardoor je het water amper in kunt (Amsterdammers, we kijken naar jullie), naar deze hemel op aarde, maar zo’n tien kilometer erboven.

O, en als je denkt… Huh? Ik ben er toch? Daar waar je je auto parkeren moet. Maar ik zie niks? Klopt! Je moet een klein stukje wandelen en zie daar: je real life oase. Typisch gevalletje kleine moeite, groot resultaat. Ga dan op een van de houten stoeltjes op de veranda zitten en kijk uit op de Gouwzee, of gebruik het als rustpunt tijdens een dagje varen. Je gaat er hoe dan ook blijer weg dan je kwam.