Spanje, Madrid14 mei 2019, door Maartje

4 x eten en drinken in Madrid

Spanje, Madrid, 14 mei 2019, door Maartje

4 x eten en drinken in Madrid

Madrid is namelijk niet voor niks de hoofdstad van Spanje (we mogen onszelf graag Spanjo-fielen noemen, in plaats van Francofielen uiteraard): de stad is, net als de rest van het land, vreselijk leuk. Hip als je wil, authentiek als je daar zin in hebt. Posh (want iedereen moet soms een klodder onvervalste posh aan zijn leven toevoegen) en onbetaalbaar hier en daar en lekker no-nonsense plus spotgoedkoop aan de andere kant.

Gran Clavel

Gran Clavel

Wie binnenkomt bij Gran Cavel zou zomaar kunnen denken dat het restaurant aan het toeristische Gran Vía er al jaren staat. Tenminste zo’n 60 jaar al. Mis. Gran Cavel opende de deuren in 2018. Een nieuw project dus, en toch heeft Gran Clavel karakter. Traditioneel mees cool en verrassend met “oude” gerechten in een 2018-19 jasje. De zaak is een vermutería, een wijnbar en een restaurant in een. De laatste, het restaurant, is de meest traditionele en is onderdeel van het Iberostrar Hotel. Dat roze-mintgroene plaatje hiernaast is genomen in de wijnbar. De gerechten in het restaurant zijn eenvoudig en goed, wat verrassend is want zoals in iedere grote stad, is ook in Madrid de stelregel dat je voor goed en betaalbaar eten ver van het toeristische centrum moet blijven. Gran Cavel is de uitzondering op de regel.

Propaganda 12

Propaganda 12

Wijn? Propaganda 12. Heus. Italiaanse wijn om precies te zijn. Best gek in een land dat zelf ook heus prima wijnen heeft maar toch… De moderne en kosmopolitische wijnbar die Propaganda 12 is, mag je eigenlijk niet missen. De heren-dames hebben wijnen van Piemonte tot Sicilië en een kleine 300 wijnen vanuit Toscane.

Bang voor een vloeibaar diner hoef je niet te zijn: er is ook een verleidelijk menu dat bestaat uit Italiaanse voorgerechten, worstjes, kazen, tonijntartaar, ceviche en wat meer krachtige gerechten zoals verse pasta van de dag of vis (ook van de dag) -curry.

Faraday

Faraday

Faraday is je Madrileense topkeuze als het gaat om een ​​knettergoeie kop koffie. Vinden doe je de zaak aan de Calle San Marcos in de populaire wijk Chueca. Snelle disclaimer: er is geen alcohol te verkrijgen, dus als je op zoek bent naar vino en cañas, loop dan verder. Maar als je op zoek bent naar koffie met een kick, geserveerd in een omgeving die je doet vergeten dat je naar een G & T verlangde, dan is Faraday je man. Er staan luxe lederen stoelen, er is vinyl (te koop) en er is koffie. Om je heen zitten de lokale ZZP’ers op hun mac’s te rammelen.

Grosso Napoletano

Grosso Napoletano

We doen gewoon nog een keertje Italie in Madrid want weinig zo dankbaar als een voordelige, goed vullende en overheerlijke authentieke pizza when stedentrippin’. In dit geval mogen pizzaliefhebbers allemaal naar Grosso Napoletano aan de Santa Engracia-straat. Hier worden authentieke Napolitaanse pizza’s in een houtgestookte oven gebakken, met de hand gekneed van het lang gegist deeg en voorzien van San Marzano-tomaten en DOP Mozzarella di bufala. Het restaurant heeft een eenvoudige inrichting met industriële, New Yorkse accenten. Het menu is eenvoudig: pizza’s, traditionele Italiaanse hapjes zoals carpaccio en desserts zoals Nutella pizza. Mocht je het wat vinden, dan hebben de eigenaren nog een restaurant in Hermosilla Street, in de wijk Salamanca.