28 juli 2018, door Maartje

7 x nieuw en/of niet te missen in Haarlem

28 juli 2018, door Maartje

7 x nieuw en/of niet te missen in Haarlem

Oh Oh Haarlem, mooie stad achter de duinen, wat ben je nimmer saai en immer gezellig. Hoogste tijd voor een update over de lekkerste/ leukste/ knapste/ meest inspirerende en ook nieuwste adressen van de Noord-Hollandse stad, want dat zijn er nogal wat. Niet te missen: de opening van deDAKKAS (hoewel met een kanttekening), de jongste must go van Haarlem. En het Teylers Museum, de oudste must go onder de muggen. Enjoy!

Dedakkas

Dedakkas

Ruim drie jaar (!) heeft Haarlem (en wij ook) moeten wachten maar hij is open hoor! Het lang en vol smart verwachtte deDAKKAS. Het woord zegt het al: deDAKKAS is een weergaloos dakterras bovenop een parkeergarage in Haarlem. IN Haarlem ja, een kwartiertje lopen vanaf het centraal station, lekker centraal dus. Komen doe je er via de parkeergarage en eenmaal boven zijn de oe’s en aah’s niet van de lucht… Wat. Mooi.

Inrichting top, terras top, menukaart top. Alles top. Nouja… Niet helemaal eigenlijk: de service laat op zijn zachtst gezegd nogal wat te wensen over. Sterker nog… We zijn weggegaan zonder broodje te eten. Ja, ze krijgen nog een nieuwe kans hoor, hopen dat het dan beter gaan. En voor een drankje met zicht op de ondergaande zon is het sowieso je beste Haarlemse keus du moment (je kunt kijken tot aan de duinen!). En dat broodje? Dat zal vást een toevalligheidje zijn geweest. We will try again. Lees meer: deDAKKAS

bovenste foto via @lyanvdvlist, foto links @StudioGewoonThuis

Empanadas Maxima

Empanadas Maxima

Zomers, snel, lekker en vernoemd naar onze eigen knuffel-Argentijnse: Empanadas Maxima. Lees meer: Empanadas Maxima

Teylers Museum

Teylers Museum

"

Niet te missen: de opening van deDAKKAS (hoewel met een kanttekening), de jongste must go van Haarlem. En het Teylers Museum, de oudste must go onder de muggen. Enjoy!

"

Restaurant De Zeeuw

Restaurant De Zeeuw

Wat je ook doet, reserveer een avond bij het kleine restaurant De Zeeuw. Voor echt uit eten maar heus geen jasje-dasje bij het nieuwe restaurant van chef Jeroen de Zeeuw, een chef die zijn culinaire sporen verdiende bij zaken als Michel Lambermon, Vrienden van Jacob, De kas, De Posthoorn, Podium onder de Dom en Blue Boy. Hij was mede-eigenaar en chef-kok van Simple in Utrecht en hij schreef twee kookboeken: Vers en Simple. Om maar wat te noemen. En nu dus een zaak met zijn eigen naam. Fancy is de zaak vanwege de kwaliteiten van Jeroen, maar verder is alles lekker informeel, zonder pretenties en vooral bijzonder gastvrij. Maar dus wel met écht wat moois voor je neus. En om je heen: visgraatvloer, donkerblauwe muren en eenvoudige zwarte stoelen. Net even anders dan alle andere zaken. Jeroen heeft smaak en niet alleen in de keuken: een beetje stoere rock-’n-roll op je bord en om je heen, met een fikse dot Parijs of Antwerpen, dat idee. Het menu is een vaste en komt in drie of zes gangen, of wat daartussen zit, met regelmatig wisselende gerechten naar het seizoen en de aanvoer van leveranciers. 

Bouillabaisse sowieso, want die maakt-ie goed. Net als een frisse ceviche en de steak tartaar met piccalilly-sorbet en gepoft spek. Voor vega-vrinden o.a. cannelloni van pompoen met grape- fruit en zuring. Plus snacks en hammen om de avond mee te beginnen. Wijn is geregeld maar – en dat vinden we sinds we negen maanden niet mochten drinken mooi nieuws – De Zeeuw heeft ook een goede selectie écht lekkere (gefermenteerde) groentesappen op de kaart staan. Applaus.
Beelden voor Little Escapes net over de grens door @dochtervandechef

Restaurant Petossi

Restaurant Petossi

Een Brabo in Haarlem? En dan ook nog eens een veel bezongen chef die luistert naar de naam Bart? Hoe kunnen we restaurant Petossi van chef en MasterChef winnaar Bart van Berkel hier niet benoemen. Lees meer: Restaurant Petossi

The Louisiana & New York Deli

The Louisiana & New York Deli

Wie deze site een beetje in de smiezen heeft gehouden, weet dat we in Haarlem maar al te graag aan mogen schuiven bij The Louisiana. We blijven het zeggen. En nu hebben de luitjes achter die zaak een wederom op Amerika georiënteerde zaak open gegooid. New York Deli is de naam, and it’s all about New York i.p.v. het zuiden van de States dit keer. Het échte New York wel te verstaan. Rauwe Brooklyn stijl. In de stijl van het (hier eveneens ernstig gewaardeerde) Katz Deli. Pastrami vooral. The good way. Maar vergeet voor een avond geïnspireerd op New Orleans nog steeds ook The Louisiana niet. Robuust en lekker. Kreeft en hamburgers. En Jambalaya. Vooral jambalaya.

foto links via mrsvenvb rechts via haasbeekbart

Ramen Brothers Noodle Bar

Ramen Brothers Noodle Bar

De jongste van Haarlem? De Noodle Bar van de Ramen Brothers! Goed nieuws want hoewel je misschien had verwacht dat de Amsterdamse noodle hype allang en breed zijn weg naar Haarlem had gevonden, had de stad van de Muggen dus nog geen heuse hippe noodle tent. Tot nu.

Aan de Nassaustraat op nummer 13 openden de broers Wong (what’s in a name) hun Ramen Brothers Noodle Bar. Waarom? Omdat ze over de hele wereld noodles geproefd hadden en vonden dat ze die smaak nu maar eens aan de Haarlemmers aan moesten gaan bieden. De noodles worden zo authentiek mogelijk gemaakt en om een zo consistent mogelijke kwaliteit te kunnen leveren, teamden de boys met restaurant Ishii in Amstelveen (volgens velen een van de beste Japanse restaurants van Nederland, mocht je dat niks zeggen). Zij delen de vers uit Japan geimporteerde noodles met de broers die er zelf hun eigen draai aan geven. Dat doen ze met hun eigen ‘basissaus’ a.k.a. motodare die ze leerden maken van een befaamde ramen chef uit Singapore). Toppings erop zoals verse groente of gegilde Cha siu (varkensvlees) en klaar is je bowl.