25 februari 2018, door Barts Boekje

Weekendje Veluwe

25 februari 2018, door Barts Boekje

Weekendje Veluwe

Er even tussenuit kan zo gepiept zijn. Je stapt in de auto. Als je er geen hebt - geen probleem - huur je er een van de buren. En het avontuur kan beginnen. Linksaf richting de kust kan. Rechtsaf richting de Veluwe kan ook. Want weekendjes de natuur in zijn natúúrlijk altijd een goed idee. Wat je tijdens een weekendje Veluwe dan zoal kunt doen, waar je kunt slapen en eten, hebben wij vast voorgekauwd. Je bent er zo en er is bredere keus dan je zou denken.

Slapen

Mooi Veluwe staandOp zo’n anderhalf uur van Rotterdam, een uurtje van Amsterdam en iets langer dan een half uur van Utrecht, vind je Hotel Mooi Veluwe. Zo’n tien minuten van het stadshart van Putten ligt dit familiehotel midden in de bossen. En dat is precies waar we naar op zoek zijn. Toch? Middenin de bossen en toch genoeg restaurantjes en vermaak in de omgeving. Mooi Veluwe valt onder Eden Hotels. Huh, wie? Voorheen draaide deze groep hotels – opgezet door opa en nu gerund door de kleinzoon – onder de naam Hampshire Hotels. Die ook nog bestaan maar deze familietak heeft weer fijn de originele naam gekregen. En dat kleinschalige, familiegevoel is precies wat ze willen uitstralen. Onder Eden Hotels vallen ook het American en The Manor in Amsterdam, Babylon in Den Haag en Designhotel Maastricht. En nog 8 andere hotels in het land. Anyway, Mooi Veluwe ligt in de bossen dus. En wat is het lekker wakker worden ‘s ochtends op je eigen terrasje tussen de fluitende vogels met een croissantje en een boek. (Vanaf €70 per nacht)

Zit bovenstaand hotel vol? Kan gebeuren. Je kunt op de Veluwe ook slapen in een Tiny House (vanaf €140 per nacht) of slapen in het bos (vanaf €150 per nacht).

Doen

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Tja, een weekendje Veluwe kan natuurlijk niet zonder een lekkere wandeling. De Hoge Veluwe is een van de 20 nationale parken van ons land. En de Veluwe is een van de grootste. De bossen, heidevelden en stuifzanden zijn perfect om die neuzen even op te frissen. Ben je met kinderen is een van de verhalenwandelingen leuk.

Het Kröller-Müller Museum
Of je nu nog nooit geweest bent – handje omhoog - of al járen niet meer, je bent in de buurt van het Kröller-Müller. Van Gogh, Monet, Picasso, Mondriaan en de immense beeldentuin maken dit weekend toch nét iets meer bijzonder.

Paleis Het Loo 1

Paleis Het Loo
Ooit was het een echte koninklijke casa, maar sinds ruim dertig jaar is het open voor publiek. En dus was het tijd om Paleis Het Loo te vernieuwen. Tot 2021 is het paleis gesloten voor publiek. Zo lang? De tuinen, stallen en restaurants zijn wel geopend van 30 maart tot 30 september. Leuk dus als je wel van wat groen houdt.

Eten

’t Nonnetje Harderwijk
Tweesterren Michelin gaan eten, why not? Soms is jezelf kietelen wat je nodig hebt. En bij ’t Nonnetje in Harderwijk weten ze heel goed hoe dat moet. Je kunt een kleine lunch-versie doen met twee gangen voor €45 of drie voor €55. En dit net zo gek maken als je wilt tot zeven gangen verrukking. You only live once. Pluspunten voor 't Nonnetje vanwege de optie om deze Michelin-beleving geheel vegetarisch te doen.

De Waag Putten
In zes minuutjes zit je vanaf bovengenoemd hotel Mooi Veluwe aan een bordje lekkers in het altijd gezellige Putten. Knus en prima eten. Het klassieke restaurant type waar je sowieso goed te eten krijgt. De Waag heeft een overdekt terras – hallo Hollandse zomer – en tevens – hallo koude winter – knisperende open haard.

Boshuis drie 1

Boshuis Drie Ermelo
Die stevige wandeling vanuit je hotel kun je inzetten richting Boshuis Drie. Het bereiken van deze 17-eeuwse voormalige boerderij in het bos is je missie voor een warme chocomel mét slagroom. Een lunch- en dinerkaart met gouwe ouwe als bospaddestoelensoep, kroketten op brood, pannenkoeken en allerlei soorten wild staan paraat.

Loetje Gorssel
Ok, het is de Veluwe een beetje uit. De Achterhoek noemen ze het hier. Valt wel mee hoor, zo ver achter in de hoek is het niet. Voor een onvervalst stukje bief weet je in Nederland waar je wezen moet. Bij Loetje Gorssel kun ook blijven slapen, voor het geval je geen genoeg van Loetje kunt krijgen.

Schenkers 1

Schenkers Apeldoorn
We love kneuterig. Maar van een portie hipheid op z’n tijd zijn we ook zeker niet vies. Schenkers in de binnenstad van Apeldoorn is er voor koffie, lunch en een borrel. En is toch wel dé plek voor je hippe shotje latte art.

Liefs,
Nina