9 december 2016, door Maartje

9 x uit eten met Kerstmis Amsterdam

9 december 2016, door Maartje

9 x uit eten met Kerstmis Amsterdam

Er is natuurlijk veel om te doen... Kerstmis. Mocht het zelf bereiden van je kerstkalkoen je nou een worst wezen: voila, 9 x uit eten met Kerstmis, in Amsterdam. En: gewoon gelijk te reserveren. Kan niemand je plannen meer torpederen. Hoppa.

barts-boekje-park-2

Park
Park heeft een knappe combinatie gevonden van het chique (blauw fluwelen stoelen, wit gesteven tafelkleden en ingedekte tafel met hoge wijnglazen) en knus (hallo hang-open-haard), hip (gietvloer, cognackleurig leer, planten, planten, planten), ruim en gezellig (bam-niet-te-missen-bar-in-het-midden en gekleurde vintage stoelen). Perfect voor kerstmis. En dan is daar ook nog eens zo'n menu waar je u tegen zegt: kreeftenbisque, gebakken eendenlever, geroosterde kalkoenborst met kastanjes en als toet? Pure chocolade cake met gekarameliseerde ananas. Park is open op kerstavond. Park Cafe Restaurant

RIJKS
Het restaurant is onderdeel van het Rijksmuseum en dus bij voorbaat al iconisch. Het is er, zeg maar, de jonge manier van chique uit eten gaan: hoogstaand en voor-die-speciale-gelegenheid en toch niet ingewikkeld of hooghartig. Alles is oer-Hollands maar dan anders, zoals een Hollandse garnalen met soja en ketjap, gerookte osseworst en avocado met geitenhangop, om maar wat te noemen. Tot en met de wijnen die uitsluitend van Nederlandse wijnboeren komen. Dus dat is een mooie plek voor de feestdagen. Open op zowel kerstavond als 1e en 2e kerstdag maar reserveer snel. Het gaat heel hard met de tafeltjes. Rijks Restaurant

reserveer-online-copy

barts-boekje-john-dory-amsterdam

John Dory
Op alle fronten heerlijk! Ten eerste kun je aanschuiven voor een beter dan best menu op kerstavond: een vissig zes gangenmenu waar je u tegen zegt. We willen niet te veel verklappen maar... Coquilles, tarbot, wijnarrangement, nou ja, doe ons daar maar wat van. Tijdens de kerstdagen is John Dory helaas gesloten maar, maar!, je kunt wel een kerstmenu voor thuis bestellen. Het enige dat je hoeft te doen is het pakket op 24 december bij John Dory ophalen en thuis verwarmen. Kind kan de kerstwas doen. Een hele chique was. John Dory:

reserveer-online-copy

Bistro Bleu
In één van de ALLERleukste en knapste straatjes van Amsterdam, de Prinsenstaat, is Bistro Bleu, een Franse down to earth lunch- en diner stek. Bleu is zo’n lekker adres waar je ongecompliceerd wat gaat eten, waar je meer dan vriendelijk geholpen wordt en waar het gewoon heel lekker is, zonder gedoe. Houden we van. En zeker met de kerstdagen. Alle dagen is Bistro Bleu geopend en kun je kiezen uit een a la carte vier gangenmenu. Bistro Brasserie Bleu:

reserveer-online-copy

barts-boekje-venus-en-adonis

Venus en Adonis
Ook alle kerstdagen geopend. Yes yes yes. Surf & Turf. Vis van de houtskoolgrill. Steak. Black Tiger gamba’s (YUM). Sharing is caring (voorgerechten op een plank voor de betere delers – aanrader!) Old school garnalencocktail (like!). Vin Naturel’s (o.a.). Hartje Jordaan. Een ‘andere’ vibe dan die we nu wel weer kennen, beetje klassiek, tikkeltje hip, heel keurig en in geen geval stijf. Prachtig logo. The Floor Thing in kannen en kruiken. Chocolade truffeltaart. Chocolade truffeltaart. Chocolade truffeltaart. En de inrichting is Precies Goed Gezellig. Ja. Dat verdienen we met Kerst:

reserveer-online-copy

Restaurant Breda
Een chefsmenu tijdens de kerst bij Breda. Kiezen doe je uit drie menu’s: Basic, Extra of Full Monthy. Wat wel een beetje duidelijk maakt wat wat is; ‘heel goed’, ‘en dan nog iets meer’ en ‘knappe jongen die het op kan’. Hoera ook voor de wijnkaart waar o.a. Vin Naturals opstaan, magnums en halve flessen. Magnum want het is feest. Alleen gesloten op de 26e maar verder kun je je helemaal rond eten met Kerstmis bij Breda. Restaurant Breda

cafecaronCafé Caron
Wat een geweldige toko is het, ons Café Caron (wij mogen ons zeggen). Als je aankomt, ziet het er van buiten al gezellig uit. Binnen: een overvolle bar, een druk restaurant en zo’n gezellige, stomende keuken waar je naar binnen kunt kijken. Het restaurant heeft dat huiskamersfeertje en eenmaal op je plek wil je eigenlijk ook niet meer weg. De familie Caron, jaja, zonen, vader en moeder, équipe de famille, zorgt goed voor je. Begin aan de bar met een oestertje, charcuterie of iberico rilette (niet overslaan) en ga dan lekker aan tafel (zorg er dus voor dat je van te voren niet gegeten hebt). Escargots met zeeduivelbeignets (zo zo zó lekker), suprême zwartpootkip (echt suprême) of gesmoorde prei (klinkt niet aantrekkelijk, is wel aantrekkelijk). Zet daar een fles wijn bij. Of twee. En dat mag want het is Kerstmis. Reserveer heul snel, Café Caron is open met kerstavond en tweede kerstdag, maar die tweede die zit al vol:

reserveer-online-copy

jacobsz

Jacobsz
Alert alert: alleen open op kerstavond dus wees snel want dat zit uiteraard zo vol. Jacobsz, zo’n restaurant in de categorie waar we o zo van houden: Het Betere Restaurant. Van de (drie) mannen achter Staets, het pop-up restaurant dat uiteindelijk ruim een jaar in het prachtige Felix Meritus huisde. Wat je er gaat eten? Denk seizoensgerechten, 3-gangen menu’s voor zo’n 30 euro en piekfijne wijnen voor instapprijzen. Waar? In het monumentale pand Rechthuis de Herberg, aan de Middenweg. Alles is mooi, alles is lekker dus alles is piekfijn geregeld voor kerstavond. Wat nou zelf koken? Jacobsz

Swych
Bij Swych draait het allemaal op de betere groenten. Dat klinkt goed, ook even iets gezonds op de feestdagen. Op het menu crashend BBQ aardappel als voorgerecht bijvoorbeeld, geroosterde bloemkool, geroosterde spitskool, paddestoel met zuurdesem en zwarte olijven. Dat wil je. Zowel op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag geopend. Reserveren doe je hier:

reserveer-online-copy