20 april 2021, door Imara Milatz

Een nieuw groeiend lijstje: de allerfijnste terrassen van heel Nederland

20 april 2021, door Imara Milatz

Een nieuw groeiend lijstje: de allerfijnste terrassen van heel Nederland

Yes, weer lekker ongegeneerd mensen kijken. ZIN IN. Dit zijn onze ab-so-lu-te favorites van 't land. Met many more to come: want het terrassenseizoen is net begonnen! Het aftellen is begonnen en we kunnen niet wachten tot 28 april om af deze fijne plekken weer eens op te zoeken. Schrijf mee en reserveer je plekje op één van deze topterrassen.

 

 

Rotterdam

Rotterdam

 • Harbour club: pourquoi? The Harbour Club wordt vastgeplakt aan het water en dat betekent een groot buitenterras erbij inclusief een nog beter uitzicht over mooi Roffa.
 • Restaurant Parkhotel: het wordt de verborgen parel van de stad genoemd. Of dat zo is, mag je zelf invullen. Wel mag er best gesteld worden dat de joekel van een stadstuin (voor stadse begrippen) een heerlijk ontsnappingsplekje is. Bijkomstig dat alles er knap aangekleed werd en dat ze er heerlijks op de kaart hebben. Dan kan het niet meer misgaan.
 • Ballroom Rotterdam: we zijn een beetje ‘op’ die knappe binnenplaats van Ballroom. Kijk nou die zwart/wit tegelvloer. Plus het juiste neusje voor de Franse patio erin verwerkt. Hier snappen ze het. Voor wie wilt, maken ze er Gin Tonics, in een soort vazen (en lekker dat ze zijn).
 • Coffeelicious: we love’n het zaakje sowieso, maar het terras (dát terras) heeft onze betere vriend ook. Er zit namelijk een verrassend ieniemieni binnentuintje in. Niet groot, wel groot genoeg. Voor je koffiemomentje natuurlijk. Als winnaar van de koffie top 100 kan die bak alleen maar goed zijn.

 

"

Rotterdam is leuk. Rotterdamse terrassen zijn ook leeeeuk. Enne terrassen in de vorm van Rotterdamse binnentuinen zijn nog leeeeeuker. LUX bijvoorbeeld, een beste tuin waar ook de hele buurt graag gebruik van lijkt te maken en ongelofelijk heerlijk eten geserveerd wordt. For starters: heerlijk vers brood vanuit de eigen bakkerij. Of Restaurant De Tuin van de Vier Windstreken (die naam zegt al genoeg).

"
 • Buiten: ook al zo leuk. Je zit er namelijk op van die kekke blauwe tafels. En de sfeer is altijd zo heerlijk ongedwongen.
 • Garden of Bird: er werd een nieuwe tuin aangelegd welke -broodnodig- getest gaat worden. Een heerlijke urban jungle met hangstoelen, picknicktafels die precies die juiste vibe dat je even alles de boel laat. Die emails komen morgen wel weer.
 •  Alfredo’s Taqueria: een tropische tuin in Nederland, da ken nie! Mis! Alfredo’s Taqueria heeft er een – een kakafonie van kleur en gezelligheid. Wel geheim. Tot nu…
 • Weelde: is een groot favoriet waar je bijna met je snuffert in het zand valt. Dan zit je goed en bevind je je bij Zandbar. Maar ontdek verder, want recreatiegebied Weelde heeft van alles spannends in petto. Oh, en dus een mega fijn terras in het groen.

Den Haag

Den Haag

 • Rootz: om de hoek van de Grote Markt staat dit oude koetshuis voorzien van groot terras. Hier kun je kiezen uit 240 Belgische of Nederlandse bieren, waaronder hun eigen Rootz bier.
 • Martes: hallo allerleukst miniatuur terrasje van Den Haag. Grootste reden waarom we hem hier noemen: je zit er op een bruggetje: per-fect. Als de zon er ook is tenminste. Of neem dan gewon een sjaaltje mee.
 • Capriole cafe: verstopt aan de Fokkerhaven, mét terras aan het water, kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Én Capriole Café heeft een serieuze koffiebar, met eigen koffiebranderij.
 • Walter Benedict: franse klassiekers zoals Steak Tartare, Moules Frites, Boeuf Bourguignon, Côte de Boeuf voor twee, een gevulde Portobello, Crèpes Gratin én een booming terras als side dish. En als geheim toefje bovenop de hele boel, vind je er een snoepje van een binnentuin.
 • Schlemmer: fijn stadstuintje met een paar tafeltjes waar het heerlijk toeven is. Druk, dat kan het er wel zijn. Op tijd reserveren voorkomt teleurstelling – je wilt hier niet na ongedane zaken weer weglopen.

 

"

Het begint al een behoorlijk lijstje te worden om uit te kiezen, maar we hebben meer voor je in petto. De rest van Nederland in de vorm van de lekkerste terrassen voorgeschoteld. Alstublieft.

"

Noord-Holland

Noord-Holland

 • Rust Wat, Blaricum: poeh poeh, nou nou. Dat is zwaar vertoeven hiero, #not. Aan de oevers van een grote vijver, te midden van ‘t Gooi, staan tafels en stoelen te wachten om gereserveerd te worden. Er zullen fijne wijnen geschonken worden, aangevuld met heerlijke gerechten. Heerlijks als truffelpasta, risotto of vissigs als coquilles en gebakken tonijn… Lunchen op dit terras is een pre.
 • ‘t Ruiterhuys, Castricum: loslopende varkens, schapen en kippen, uitzichten op de naburige weilanden en een kaart met voor ieder wat wilds – lokaal bier, een fijne wijnlijst en hapjes en gerechten waar we blij van worden.
 • Aan de Poel, Amstelveen: klopt, aan een poel. Naam snappen we. Nu de rest nog. Piekfijne gerechten (kan niet anders met twee Michelin sterren) en een lekker terras aan die zojuist genoemde poel. Dat klopt ook.
 • t’ Schippersrijk, Uitgeest: eten aan het water is leuk, eten aan een haventje is stiekem nóg leuker. Lekker bootjes gluren hier. Of zelf aan komen meren met je eigen schipje. Decadent én gezellig zitten.
 • Rooftop bar ROEFF, Hilversum: twee vlaggen aan de gevel betekent dat je heerlijk in de zon kunt zitten op het nieuwe terras van Roeff. Cocktails, groen, veel hout – zo jungle vibe je de dag wel door.

Zuid-Holland

Zuid-Holland

 • Restaurant Woods: ooh la la Leiden, wat doet U nou? Romantiek daar onder die molen. Met de benen bijna in het water. Daar tussen die twee prachtigheden (snapje ene kant molen en andere kant het water) zit je te zitten. En te eten. En te drinken, want lord wat weten ze hier van een goed wijntje.
 • Burgerzaken, Leiden: Leuke naam, dat is één. Leuk ‘vergane glory gone pittig goed’ terras, dat is twee (kijk maar eens op rechts) en lunchen, borrelen, dineren met vreselijk goedgelukte gerechten. Dat is drie.
 • Galerie café Leidse Lente, Leiden: het is altijd lente in Leiden. Wel aan dit adres tenminste. Heerlijkste sfeertje, informeel op zijn kloffie’s met het juiste randje hip. We like.
 • WSHS, Relais & Châteaux Weeshuis, Gouda: ongetwijfeld het allermooiste terras van Gouda. Op de binnenplaats van dit hotel kun je terecht op het terras van restaurant LIZZ, waar de zon de hele dag schijnt en de lekkerste terrasstoelen staan. Middenin het centrum, maar uit de -toeristische- drukte.

 

 • Het prentenkabinet, Leiden: ook wel het pretkabinet als je het aan ons vraagt. Vooral in de lente en de zomer, als het terras geopend is. Ze noemen het zelf een park-terras en daar doet het recht aan. De zon lijkt er altijd te schijnen en het plekje is altijd een goeddoenertje.
 • Olivier, Leiden: ofwel Olievjee. Als we in Leiden zijn wanneer de zon schijnt, dan zitten we steevast aan de Franse tafeltjes van Olivier. Gezelligheid als ‘bedrukkende’ sfeer. Happen, snacken, bieren en wijnen in overvloed. Hebben we meer nodig? Neuh hoor, that’s it. Of eigenlijk: Olivier is it.
 • De Bokkedoorns, Overveen: daar in het leuke Overveen huisvest zich een heerlijk verstopt terras. Het is er Frans (dus het is er haute cuisine). De tafels zijn rond, de stoelen zijn van riet en het eten is er sterwaardig (is echt zo). O en wie goed spiekt ziet een glimps van water, dan heb je het gezellige meertje in het decor gespot. Culinaire topsport onder de terraszitters.

Overijssel

Overijssel

 • Pelle’s, Deurningen: een allround fantastisch terras met veel groen. Tikt alle kritiekpunten aan. Al zijn de tafeltjes en stoeltje niet helemaal naar onze smaak. Maar ach, lekker eten en een leuk binnenplaatjes and we’re good. Komt ook zeker door de fantastische bierkaart.
 • Huis Vermeer, Deventer: hartstikke hartje Deventer, dat verdient een heerlijk terras. Huis Vermeer is er en brengt het leukste terras aan de stad. Vooral (lees vóóral) de kneiter gezellige binnentuin. Rotan kuipstoelen, parasolletjes en alles tiptop tot in de puntjes verzorgd.
 • Wellerwaard, Deventer: uitkijken over de Welle en met je voetjes in het zand. Kids kunnen een piratenspeurtocht doen, dus extra tijd voor een goede brunch of een vroege borrel. Vakantiegevoelletje hoor.

Utrecht

Utrecht

 • Louis Hartlooper Complex: waar het normaliter altijd vol zit omdat iedereen weet dat het er met de eerste zonnestralen leuk en lekker is. Juist, dat is Louis. Na je biertje en borreltje nog even binnen een filmpje pakken (er is een bios) en de dag is alweer voorbij.
 • Klein Berlijn: beton, primaire kleuren. Kortom, je waant je in Klein Berlijn. Het allerliefst wandel je door naar de verborgen binnentuin. Psst – ook nog aan het water. Klein Berlijn, je bent fijn.
 • Bistro Karel 5: Wow. Ontdek de idyllische officierstuin, verstopt achter de monumentale kloostermuren. Echt een unieke middag beleven? Hierheen vertrekken. En lekker alles over je heen laten komen.
 • Tuincafé Botanica: terrassen in een botanische tuin? You had me at hello. Precies dat is Botanica. Vanaf het zonnige terras tuur je zo de botanische tuinen over. Heerlijk. Picknicken op zijn knapst. En, gelukkig, met je billen op een lekkere stoel.
 • Ledig Erf: een (onovertroffen) biercafé in Utrecht met pickicktafels = TOP.
 • Hygge: hygge betekent zoveel als gezellig in het Deens, en laat dit terras nou ontzettend gezellig zijn met al z’n kussens, lieve tafeltjes en uitkijkend op een groen veldje.
"

Voor nog meer leuke terrassen en fijne lunch in Utrecht moet je echt even hier kijken. Plezier gegarandeerd.

"

Utrecht (provincie)

Utrecht (provincie)

 • ‘t Kalkoentje, Rhenen: toch wel een uniek plekje. Met het intieme terras kunnen er niet heel veel mensen neerstrijken. Which is good, alles voor onszelf. Pal aan de rivier, heerlijke wijnen ter niet te vergeten detail en alles behoorlijk romantisch. Juist tijdens de lunch. Wat het is, weten we niet. Iets met kromgegroeide bomen, een knap wit huisje, ronde knisperende wit gedekte tafels en verder alleen maar het groen van de natuur. Mogen we al?
 • Eemlust, Baarn: nog zo’n parel aan het water. Op een veranda, óp de Eem, vinden de heerlijkste zomerdagen plaats. Ontbijten, lunchen, borrelen, dineren, de hele mikmak. Steak tartaar? Doen! Kaasplateau? Heerlijk! Cocktailkaart? Niet vergeten!
 • Slangevegt, Breukelen: ooh, Utrecht. Gaat niet goed. Veelsteveel lekker terras in de provincie te vinden. Slangevegt doet leuk mee met tafelen aan het water. En een mooi terras in een mooie tuin, voor een prachtig pand. Het houdt niet op.
 • Down Under, Nieuwegein: nog meer waterpret, maar dan in Nieuwegein. Down Under is hoe het leuks heet. Het uitgestrekte terras met lekkere (witte, wat er meteen leuker uit ziet) picknicktafels, nodigt uit voor een fris biertje en borreltje voor erbij. Neem de kids mee want ook qua recreatie is er more than enough.
"

Ook in provence d’ Utrechte: hier vinden we de heerlijkste boerderij-stijl cafe/restaurantjes mét heerlijk terras. De Veldkeuken in Amelisweerd mag bijvoorbeeld nooit overgeslagen worden. Of Loft 88 (boerderij tuin), ook al zo een ongelofelijk práchtig verhaal.

Ook leuk is Strand Oog in Al. Hier zit je lekker aan het water met uitzicht op een kek bruggetje.

"

Brabant

Brabant

 • Thuis, Dinteloord: ah, thuiskomen in Dinteloord. Hartje Dinteloord, it is. Met de zon d’r op is het terras wat ze ‘zalig’ noemen. Het liefst wel met een goede rosé erbij. Maar dat komt wel goed. En de menukaart erbij. Van kleine hamburgers, tonijn en garnalen tot soep, gebakken mosselen en quiche.
 • Orangerie Mattemburgh, Hoogerheide: grenzend aan een dijk van een prachtpand, daar waar het terras de natuur kust, vind je één van Neerlands lekkerste terrassen. Alles klopt. Van gerechten tot aan het uitzicht. Van de stoelen en tafels tot aan het allerleukste personeel.
 • Wolfslaar, Breda: het is er zo eentje waar je graag met je koppie naar het pand gedraaid zit, in plaats van naar de zon. Kan ook niet anders, het terras is het verlengstuk van een oude koetshuis. Op de mooiste zomeravonden is het hier lang tafelen onder het genot van een diner met ingrediënten uit eigen moestuin.
 • Zoetelief, Den Bosch: als je ergens niet aan de zon ontkomt, is het een dakterras. Perfect dus voor de eerste lentestraaltjes en met een prachtuitzicht. Wijn in de ene hand, bitterbal in de ander en proost!

 

 • Theehuis Bloem, Den Bosch: Geef ons zon plus een lekker groen veldje, speels geplaatste -geinige- ligstoelen, lekkers in het vuistje en we komen de hele dag niet meer van ons plekkie af. Bloem is er zo één. Geinig servies (is leuker eten) en bijzonder lekkere scones maken het plaatje af.
 • Café Herman, Den Bosch:  het is er leuk, het is er simpel en ze hebben er een terras. Dingdingding! Herman wint een plekje op de terrassenlijst. Bonuspunten voor het dakterras bovenop de Watertoren. En bonuspunten voor de kaart. Waar we vooral dol zijn op de pizza hapjes.
 • ‘t Jagthuijs, Ulvenhout: lief gevonden door ons. Vooral om de -jawel- lieve binnentuin. Ook leuk, ‘t Jagthuijs beloofd dat allesallesalles in hun keuken te bereiden is. Dat valt best te proeven. Velouté van asperges? Is er top! En de toet? Die doet het ook goed.

Limburg

Limburg

 • Kasteelje Hattem: we willen er spontaan (opnieuw) van in het huwelijks bootje stappen. Kasteeltje Hattem is –you guessed correctly– een lief kasteeltje (funfact: kleinste van Nederland) in het leuke Hattem. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er lunchen én heerlijk terrassen. Met het zonnetje erbij is het heerlijk toeven tussen de eeuwenoude bomen.
 • Restaurant Diverso, Nederweert: op een hele andere, niet kasteel, boeg: Diverso is ook leuk. Vooral omdat er daar achterin het terras een behoorlijke steenoven staat te shinen. Dat betekent pizza night.
 • Het Maashotel, Broekhuizen: gewoon fantastisch eten, punt. En een terras aan het water, punt. Nouja ‘punt’, niet zomaar aan het water, maar aan de Maas. En daar wil je aan terrassen, geloof maar.
 • Kasteel Terworm, Heerlen: romantisch much? Mais oui oui, zie maar eens het beeld op link. Da’s niet niks. Natuurwatertje erbij, wijntje in de hand. Snacks, heel veel snacks, even je favoriete plekje van het terras veroveren en de dag is mooi. 

 

 • Alt Arce, Arcen: verstopt in het pittoreske Arcen vinden we een leuk plekje, met veranda, aan het water. Alt Arce is de naam en betekent: een heerlijke dag. Dat denken we dan, want een heerlijke dag ‘bestel’ je hier met hun heerlijke Limburgse vlaaien en koffie voor dabei.
 • Het Badpaviljoen, Domburg: Blof zong het al – aan de Zeeuwse kust zit je helemaal goed. Een pracht van een uitzicht dus, wijn, verse vis. Een groot terras in de zon. Wat wil een mens nog meer?

Friesland

Friesland

 • ‘t Gerecht, Heerenveen: prachtig riant terras, locatielocatielocatie en het allerliefste personeel. Ze maken er een feestje van aan je tafel. Plus Heerenveen is leuk. Maar then again, eigenlijk is heel Friesland leuk. Afijn, ‘t Gerecht voorziet in alle gemakken. En meer, want ja óók wat betreft de gerechten zit je goed.
 • Stek, Leeuwarden: gevestigd in een oud brugwachtershuisje aan de overkant van het park (de Noorderplantage- ook leuk!) daar vind je een nieuwe favoriet onder alle Ljouwerts (en ver daarbuiten) – Stek it is. Daar staat dus een huisje, simpelweg opvallend knap te staan zo aan de waterkant. Als de zon schijnt is het er extra druk, en dat snappen we best.

 

 

 • Lev by Mike, Winterswijk: when in Gelderland, stop dan bij Lev by Mike in Winterswijk, beloofd oke? Heerlijke locatie, met je tenen bijna in het aangelegde strandbad, én heerlijk eten. Zoals ze zelf zeggen – good food, good mood.  Spekkie naar ons bekkie. Go go go, Winterswijk.
 • Bistro de Olliemölle, Borculo: stiekem nog een tikkeltje leuker is Olliemölle. Misschien is het de naam, misschien is het de kaart. Maar als we heel eerlijk mogen wezen zit het ‘m vooral in de locatie. Een heerlijk onontdekt pareltje in een gehucht van een dorp. Kijk, daar houden we nou van. Er wordt rijkelijk geschonken en heerlijk gekookt. Dat helpt natuurlijk ook mee.
 • Avenarius, Ruurlo: is het een hotel? Is het een restaurant? Beide! Best of both worlds, zullen we maar stellen. Terras? Simpeltjes, maar ruim opgezet, zodat je er lekker riant met je tafelgenoot kan blijven hangen. En blijf gerust tukken, de bedden schijnen als wolkjes te slapen…
 • Welgelegen, Groenlo: lekker eten, drinken, borrelen, bootje varen, feestje vieren, vergaderen, ja bij Welgelegen kan het allemaal. Een grote oevertuin met eigen kas voor de verse kruiden. De ene terrastafel in de tuin, de andere half overdekt uitkijkend over de Groenlose gracht (met heaters), fijn! 
 • Millinger Theetuin, Millinger aan de Rijn: trappetjes, kronkelende paadjes, verborgen hoekjes. Bij Millinger Theetuin is het lekker rond(ver)dwalen in de sprookjesachtige tuin. Knappe kussentjes in mooie printjes, het is er bijna on-Nederlands. Bijna?! Hartstikke, bij Millinger vertrek je voor even naar Marokko. Maar dan met een hint van verwoekerde planten en oogverblindend groen. We zijn een beetje verliefd geworden, geloven we…

Arnhem

Arnhem

 • FortVier, Arnhem: o how we love a goed terras aan het water. In Arnhem moet (moet? ja moet) je dan bij FortVier wezen (beelden via inschuytgraaf.nl), een strandtent zonder echt strand maar met echt zand en echte strandtent vibes aan de rand van de stad. De borrelplank hier is een aanrader. Just saying.
 • The Green Rose, Arnhem: oh, wat zit dit in een lief straatje. The Green Rose heeft een no waste policy en daar worden we helemaal blij van – groente en fruit wordt gefermenteerd, het eigen vee wordt van kop tot staart gebruikt en groente komt natuurlijk van de burenboeren. (W)eten dat het goed zit dus.
 • Kasteel Kerckebosch, Zeist: Het doet er niet toe hoe lang, maar hoe goed men geleefd heeft’, zo luidt het motto van Kasteel Kerckebosch. Die plek werd nog niet zo lang geleden gerenoveerd, maar alles is er nog steeds onmiskenbaar ‘kastelerig’. Honden zijn toegestaan en dat laten we ons geen twee keer zeggen, wij nemen de viervoeter maar al te graag mee om de omgeving te verkennen. Word je ook wel heel makkelijk gemaakt daar, gezien het kasteel vlak bij natuurgebieden de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn staat, dat barst van de rivieren, bossen, dorpen, kastelen en meer van zulks.

Zeeland

Zeeland

 • De Werf, Veere: naast dat je er Zeeuws tafelt op z’n heerlijkste vorm, beschikt de Werf over een waanzinnig terras. Dat zit hem vooral in de locatie. Want De Werf, waar het terras naar de zon lijkt te stralen in plaats van andersom, grenst aan Veere’s kneuterige haventje. Heerlijk. Nooit meer weg, willen we.
 • HoneyPie, Middelburg: Een kleurrijk, girly but cool, theehuis. De zaak heeft een flink terras op een drijvend ponton. Aan de overkant huur je een bootje en extra leuk – je kunt een picknickmand to go meenemen. Of blijf lekker zitten en geniet van je heuse chocolate tea.

 

 

Drenthe

Drenthe

 • Klasbak Zuid-Laren: je kunt je ochtend niet beter beginnen dan met een lekkere kop koffie op het mega zonnige terras.

Huh, miste je Amsterdam? Amsterdammers als we zijn, botsen we hier vaak (soms geheel per ongeluk) tegen de leukste terrassen aan, en dat werd een beste verzameling. Mokum krijgt dus zijn eigen fijne verzameling terrassen en goede plekken.