Nederland, Amsterdam2 mei 2017, door Maartje

Asperges @ Proeflokaal A. van Wees Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 2 mei 2017, door Maartje

Asperges @ Proeflokaal A. van Wees Amsterdam

Nog een keer, voor de duidelijkheid: als er iemand aan ons vraagt waar je nu (nu nu nu) moet gaan eten, uitgebreid tafelen dus, dan zeggen we Café Caron in de Pijp. En als iemand ons vraagt waar je een echt lekkere hap en een borrel moet doen, dan antwoorden we zonder twijfel Proeflokaal A. van Wees Amsterdam. Want o zo verfrissend ongecompliceerd bullshitloos, op de gezelligste, oud-Hollandse manier mogelijk, maar dan wel van nu (nu nu nu). Volgt u hem nog? Van Wees. Daar wil je wezen. Dat 'daar' is knettertjecentraal, binnen de 9-straatjes-zone op de Herengracht. Kom je uit Amsterdam, dan ben je er ongetwijfeld al honderden keren langsgefietst want het proeflokaal is letterlijk een gouwe-ouwe: al in 1973 opende de familie van Wees op nummer 319 Proeflokaal A. van Wees, toen nog onder de noemer ‘de Admiraal’. Nog niet zo lang geleden werd de zaak overgenomen door een jonge, door ons geliefde, horecagozer, Bram de Vries die een en ander, nouja, hetzelfde liet, maar wel met een eigentijdse update. Deed 'ie precies goed. 

Barts-Boekje-proeflokaal a van weesNog steeds is Proeflokaal A. van Wees met recht dé plek om kennis te maken met de roemruchte Amsterdamse jenevercultuur (alle jenever wordt nog steeds, net als vroeger, gedistilleerd in de Jordaan en de originele so called broekpomp die gebruikt werd bij het destilleerproces zit nog steeds in de bar), om te borrelen, te kaasfonduen (! maar echt!) en om gewoon een biertje te drinken.

En...In stijl van het oud-Hollandse skip-de-flauwekul-mentaliteit van Bram en consorten serveert Van Wees de komende tijd asperges zoals het hoort. Op de klassieke manier: Hollandse asperges met ham van Brandt & Levie worstmakers, krielaardappels, een eitje, peterselie en hollandaisesaus. Bam. Kost dat? €19,50. Dief van je eigen portemonnee. En zoals Van Wees zegt wacht niet te lang want het aspergeseizoen duurt slechts een maand of twee...

Proeflokaal A. Van Wees