10 maart 2022, door Sanne Carbaat

Pop up Bar Piquette Amsterdam: hét Franse zomerterras aan het IJ, Amsterdam

10 maart 2022, door Sanne Carbaat

Pop up Bar Piquette Amsterdam: hét Franse zomerterras aan het IJ, Amsterdam

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: giga terras aan het water, verboden drankje in samenwerking met Chateau Amsterdam en op het menu niets dan lekkers. Huh? Verboden drankje? Yup. Dat zit zo: bij een typische Franse boerenpicknick (het watertanden begint al) wordt het verboden drankje 'piquette' geserveerd, een licht alcoholisch én licht sprankelend wijnproduct dat Franse boeren vroeger maakten van de resten van druiven. Aha. Door oude regelgeving is het drankje verboden, maar het team van Bar Piquette Amsterdam wil het oude dogma doorbreken. Klinkt goed. Bar Piquette opende zijn deuren op vrijdag 28 mei 2021 en is nu weer van donderdag tot zondag geopend.

 

Santé!

Wie, wat, waar?

Wie, wat, waar?

Dat Franse drankje mag van oudsher alleen door de boeren en hun familie gedronken worden. Niet omdat er zoveel alcohol inzit, maar omdat het drankje niet voldoet aan de eisen om ‘wijn’ te produceren. Volgens de regels mag een product de term ‘wijn’ krijgen, als het uit het sap van druiven wordt gemaakt én niet als het product van de schillen wordt gemaakt – wat dus het geval is bij piquette. Tom Veugen van Chateau Amsterdam vond het zonde dat niet iedereen van de smaak kan genieten dat nog uit het restproduct gehaald kan worden. En toen duidelijk werd dat de regelgeving de belemmerende factor was om piquette op de markt te krijgen, ontstond het idee om een bar te beginnen samen met de mannen van Tosti Horeca. Waar natuurlijk piquette geserveerd wordt, maar dan de Amsterdamse versie. Tiptop in orde hoor: beetje zurig, fris en droog en omdat ‘ie dus weinig alcohol heeft, is de volgende ochtend ook een stuk aangenamer.

Het concept dat het drankje alleen door de boeren en hun familie gedronken mag worden, hebben de eigenaren meegenomen naar de bar in Amsterdam Noord. Hier waarderen ze het boerenleven en worden producten geserveerd in Franse stijl. Wat dacht je van een baguette met homemade dips en verschillende smaken boter? Of groentechips en olijven? Allemaal voor een prikkie. Waar je de pop up vindt? Aan de rand van ‘t IJ uitkijkend op Amsterdam Centraal.

Bar Piquette

Terrassen game is strong! Lees meer over de leukste terrassen in Amsterdam en Utrecht. Of fijne take-out koffie adresjes in Amsterdam? Lees verder.