6 maart 2020, door Lise Steegmans

Barts Boekenclub: daar zijn we weer

6 maart 2020, door Lise Steegmans

Barts Boekenclub: daar zijn we weer

Ding dong, het is boekenweek. En zoals je weet, lezen we bij Bart graag een boek. In de trein, in het vliegtuig, in de lobby. Of gewoon thuis op de bank of in bed, dat is eigenlijk de meest voorkomende plek. Maakt ook niet uit, met een goed boek zit je overal lekker. En omdat het zondag (morgen 8 maart) Internationale Vrouwendag is, gooien we het maar gelijk over die boeg. Soort van. Lees gerust verder, dan ben je al op helft. Welkom bij Bart's Boekenclub.

Zij van Jennifer Weiner

Zij van Jennifer Weiner

Nu zijn de boeken in dit lijstje sowieso al tips, maar als we je er eentje mogen tippen, dan is het deze. Zij van Jennifer Weiner. Zij gaat over twee zusjes, Jo en Bethie, die je volgt van hun kindertijd tot latere jaren. Allebei vertellen ze om beurten over verschillende periodes uit hun leven. Dat is best interessant, want zoals dat bij zussen betaamt hebben ze ieder een andere kijk op hun leven.

Jo en Bethie zijn namelijk heel close met elkaar, maar ook heel verschillend. Oudere zus Jo is de tomboy die op vrouwen valt, zusje Bethie is de brave schone die niets liever wil dan een huisje-boompje-hetero leven. Zodoende hebben de zusjes een andere kijk op dingen, maar delen ze ook dezelfde ouders en opvoeding. En het zijn typische zusjes: Jo heeft eigenschappen – al dan niet uiterlijk – die door Bethie worden bewondert en andersom voelt Jo steken van jaloezie naar Bethie toe omdat zij precies de dochter is waarvan haar ouders wensten dat Jo het zou zijn.

En beide zussen komen op hun weg naar het volwassen leven obstakels tegen. Van verwachtingen, rolpatronen en seksisme tot aan misbruik, Zij maakt alles bespreekbaar. Dat klinkt misschien wat zwaar – met meer dan 400 pagina’s is het ook een zwaar boek – maar het is vrij luchtig geschreven. Dat maakt het een vlot boek en, dit menen we, het blijft tot de laatste bladzijde verrassen. Zij dus.

Zij, via Boekerij (€ 19,90)

Wij zijn Angela, inleiding door Marcia Luyten

Wij zijn Angela, inleiding door Marcia Luyten

Als het Internationale Vrouwendag is en je nadenkt over internationale vrouwen, dan kom je vroeg of laat bij Angela Merkel uit. Zij is slim, sober, stevig en barmhartig. En laat niet met zich sollen, ook niet door boze mannen zoals die gekke oranjemeneer uit Amerika of die norse sjakie uit Rusland. Angela is niet bang en zeker niet hysterisch, een prima voorbeeld dat wat ons betreft lijdend mag zijn tijdens de women’s march in Amsterdam.

In Wij zijn Angela komen elf vrouwen aan het woord, die ieder iets schrijven over hun kijk op Angela. De een (Manon Uphoff) schrijft een brief aan de bondskanselier, de ander (Wilma de Rek) probeert haar bewondering voor deze vrouw onder woorden te brengen. Maar ook haar tenue, haar metamorfose van mutsige melkmeid tot ‘polished Powerfrau’ wordt onder de loep genomen, door natuurlijk de enige echte Cécile Narinx. En dan weet je stiekem eigenlijk wel dat het goed zit met dat boek.

Wij zijn Angela, via Uitgeverij Pluim (€ 19,99)

Onverwacht door Jenni Hendruks & Ted Caplan

Onverwacht door Jenni Hendruks & Ted Caplan

De oorspronkelijke titel luidde eigenlijk Unpregnant en die vinden we net iets beter dan Onverwacht. Dit boek gaat namelijk over Veronica Clarke, een Amerikaanse tiener die zich klaarstoomt voor een smetteloze studententijd aan ivy league universiteit Brown. Maar net voordat ze klaar is met haar highschool blijkt ze zwanger. Na lang nadenken kiest Veronica voor een abortus, want teen mom past niet in haar vocabulaire, noch in haar toekomstplannen, noch in de verwachtingen van haar ouders.

Onverwacht is een typisch young adult boek. Dus denk aan korte dialogen waarin heel veel gebeurd en makkelijke zinnen vol clichés. Máár, het gaat ook op een luchtige manier over abortus en daar mogen we best wat meer over lezen. Zeker in aantocht van Internationale Vrouwendag. Prima cadeau voor je nichtje dus.

Onverwacht, via Uitgeverij Gottmer (€ 17,99)

Negra (avonturen van een Hippie) van Guenter Lansink

Negra (avonturen van een Hippie) van Guenter Lansink

Dit dunne, maar leuke boek staat vol verhalen van het leven van Hippie Guenter Lansink. Samen met zijn ezel, Negra (aah vandaar de naam) en de rest van zijn beestenboel maakt hij avonturen mee. Vermakelijk en af en toe sneu. De verhalen spelen zich af in Marokko, Ibiza, Frankrijk en Afrika. Met vallen en opstaan zet hij zijn avonturen verder. Soms zonder een cent op zak en andere dagen genoeg om een huis te kopen. Om een voorbeeld te geven: op Ibiza kocht hij een oude boerderij en toverde die om tot zijn eigen stulpje waar kippen, geiten en zijn ezel rondliepen. Daar maakte hij verrukkelijke geitenkaas waar het hele eiland verliefd op werd. Zijn ezel Negra moest hij achterlaten toen Ibiza verleden tijd werd en had toen Baba (zijn hond) als nieuwe vriend. Baba vergezelde hem mee door de barre en spannende tocht door de Marrokkaanse woestijn. Ik kan door blijven schrijven over de leuke verhalen. Not going to. Zelf lezen is veel leuker! Het een feel good van begin tot het einde (ook al waren sommige momenten hartverscheurend) door de luchtige manier van schrijven. Het is een geboren verhalenverteller als je het ons vraagt.