2 september 2022, door Maartje

Woensdagmiddag (en weekend! en vakantie!) vertier? Hier! Een lijst met altijd goed adressen

2 september 2022, door Maartje

Woensdagmiddag (en weekend! en vakantie!) vertier? Hier! Een lijst met altijd goed adressen

Ja natuurlijk zijn we DOL (doller dan dol) op onze koters en ja hoor, zeker gaan we met ze lunchen en shoppen en leuke dingen doen die we zelf ook kunnen waarderen - zo zijn we dan ook wel weer. Maar eerlijk is eerlijk: soms willen (en verdienen) die kleuters gewoon ook iets wat écht voor hen bedacht en gemaakt is. Dus wat gaan we doen? Een lijstje Woensdagmiddag (en weekend) vertier! Dit gaan we doen met de kleuters op woensdag en/of het weekend en/of vakantie.

Kasteel Groeneveld, Baarn

Kasteel Groeneveld, Baarn

Sowieso mogen we, met de koters maar zeker ook zonder, graag vertoeven in de ‘Gooi en Vechtstreek’. Niets dan leuks hier, beloofd.

 

Kasteel Groeneveld lichten we er (net als pannenkoekenhuis Hendrik overigens) nog even extra uit (ok, en ook de Hoorneboeg nog even) want het Kasteel staat misschien niet meteen op je to do, en dat is zonde! Het kasteel op een steenworp van Amsterdam en Utrecht is namelijk. niet alleen een plaatje en altijd leuk om te bezoeken, er worden ook nog eens regelmatig allerlei kids activiteiten georganiseerd, het hele jaar door.

Beeld via instagram

mini pretpark / Speelpark Oud Valkeveen

mini pretpark / Speelpark Oud Valkeveen

Oud Valkeveen is dus echt een ontzettend cute, gezellig en heel leuk kleinschalig pretpark niet ver van Amsterdam en Utrecht. Je kunt er alles doen wat je in een ‘echt’ groot pretpark ook kunt maar dan lekker overzichtelijk en kneuterig – in a good way.

Mocht je in Brabant zijn, dan is Pukkemuk (en je dag kan niet meer stuk!) in Dongen ook een hele dikke tip en ook bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen gaat het hele spul (vanaf een jaartje of 3/4) het meer dan naar hun zin hebben.

Spoorwegmuseum Utrecht

Spoorwegmuseum Utrecht

Een museum saai? Dat sowieso niet, maar bij dit museum ben je dan helemaal aan het verkeerde adres hoor. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is meer dan een museum. Geen statische treinen kijken (dit kan natuurlijk ook), maar doen, zien en beleven. Het Spoorwegmuseum heeft alles uit de kast getrokken om op elke mogelijke interactieve manier iedereen te laten ontdekken hoe de trein de wereld heeft veranderd. Klein voorbeeldje: je loopt letterlijk door treinen heen. Er zijn ook attracties en er is een theater. Als kers op de taart ga je terug in de tijd tijdens het vangen en sorteren van de post bij Expeditie Posttrein.

Dus ook al ben je geen treinexpert, of verzamel je geen treinen sinds je klein bent, hier vermaakt iedereen zich. Let’s take the train to het Spoorwegmuseum in Utrecht.

lees meer

en lees ook: dit zijn de leukste musea voor met kids

Het nijntje museum - Utrecht

Het nijntje museum - Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is back in business in een gloednieuw en twee keer zo groot jasje. Stap binnen in je eigen jeugdsentiment en de kleurrijke wereld van nijntje en haar vriendjes. Dit is de plek waar de kids hun fantasie de vrije loop kunnen laten en als jonge avonturiers op ontdekkingsreis kunnen gaan. Zo heeft het museum er een hoop themaruimtes en interactieve verassingen bij. Van tentoonstellingen tot activiteiten zoals: bouwen, verkleden, schilderen en zelfs een 360-graden projectieruimte. Voldoende prikkels dus!

Het museum is ontworpen voor verschillende leeftijdsgroepen maar ook voor kinderen met een beperking. Het is rolstoeltoegankelijk én er is rekening gehouden met alle zintuigen: geurboxen, kleurcontrasten, tactiele materialen, spellen in reliëf en toelichting in Nederlandse Gebarentaal (te gek!). Drink een bakkie koffie in het gezellige museumcafé en neem een kijkje in de museumwinkel voor de echte collectibles.

nijntje museum

Op naar het theater!

Op naar het theater!

Wat er wanneer speelt in het theater wisselt natuurlijk continu, maar we mogen je graag wat google tips geven:

  • Alles van Meneer Monster – lachen zullen ze!
  • Titus en Fien – tot ze er groen van zien. Maar het olijke duo heeft iets wat geen enkele kleuter kan weerstaan. Ze zijn ook lekker actief op YouTube.
  • Boer Boris in het Zuiderzeemuseum
  • De Toverknol in Utrecht, een echt mega leuk kindertheater
  • Aviodrome is een combinatie van museum en theater en vooral voor nieuwsgierige techneutjes in de dop helemaal leuk.
  • Het Ketelhuis in Amsterdam heeft ook altijd een leuk kidsprogramma. Voor peuters en kleuters van 3 t/m 6 jaar hebben ze de speciale Kleuterbios-vertoningen. Om goed te kunnen wennen aan zo’n eerste bioscoopervaring staat het geluid iets zachter, is het licht gedimd en is in- en uitlopen geen probleem.

3x bos/park bij Amsterdam

3x bos/park bij Amsterdam

Het is écht geen straf om een ommetje in de natuur te doen. Oók niet tijdens de ietwat natte, grauwe dagen. Frisse neus halen, kinderen laten uitrazen en genieten van de o zo prachtige natuur. Natuur bij Amsterdam? Ja, die is er. Nee, niet het we all know Vondelpark of het Amsterdamse Bos. Dus bij deze drie leuke bossen/parken in de buurt van Amsterdam!

  • Nationaal Park Zuid Kennemerland – dé perfecte plek om een herfstwandeling in het bos of de duinen te maken. Bij de ingang heb je Kraantje Lek (top voor allerlei lekkers) zitten. Neem vooral een cappuccino to go en laat de kinderen spelen in de speeltuin.
  • Diemerbos – dit is een écht stadsbos (van 260 hectare groot) met voor ieder wat wils. Heerlijk om te lopen, fietsen, sporten, spelen of vogels te spotten. Er is ook een speelbos voor de kids en voor een hapje en drankje kun je aanschuiven bij House of Bird.
  • Amsterdamse Waterleidingduinen – hier kun je urenlang (als de kids dat oké vinden) wandelen, over bestaande wegen en paden, wandelroutes of off road ‘struinings’. Oja, en dé tip om gegarandeerd hertjes te spotten.

Regenvermaak

Regenvermaak

‘t Dondert en ‘t bliksemt en ‘t regent meters… water. Soms heb je van die dagen. Tikkende regendruppels tegen de ruiten en het water sijpelend van de dakgoten. En soms komen die dagen als een gift; lekker bankhangen en de hele dag in de warmte en gezelligheid van het huis blijven plakken. Maar. Maar met kids… Zucht. Dan zit de vork vaak net even anders in de steel. Al zijn we hier tegenwoordig behoorlijk op ge-prepared. Waarmee? Met het allerbeste (you wish dat je weer even kind mocht zijn) regenvermaak ever.

Hier lees je alles over het betere regenvermaak!

Netl de wildste tuin, Flevoland

Netl de wildste tuin, Flevoland

Het zou zomaar kunnen dat je bij het lezen van bovenstaande titel even je wenkbrauwen fronst. Netl? De wildste tuin? Kraggenburg? Moeten we naar Flevoland? Snap. Maar ja, dit is dus echt een hele puike tip want Netl, de wildste tuin, is een gigantisch natuurspeeltuin met camping van wel honderd voetbalvelden groot. Er is een strandje, er staan her en der lukraak geplaatste vliegtuigen en andere ufo’s waar kids op kunnen (en mogen) klauteren én er is een heel relaxed strandpaviljoen. Dat is mooi, want los van alle vaste zaken (zoals hiervoor opgesomd), is er tijdens de vakanties en weekenden zoveel vertier (waar we zelf ook om moeten grinniken) voor het kleine spul dat jullie er nog maar eentje nemen. En nog een. Muziek? Is er ook en krijgt tien punten.

En die camping? Yup, dat is Camping Kallumaan

De Vreemde Vogel, Vlaardingen

De Vreemde Vogel, Vlaardingen

Altijd al eens willen slapen in een echt vliegtuig, een groot vogelhuis, een reuze struisvogel of een pipowagen? Bij De Vreemde Vogel in Vlaardingen doen ze dus precies dat. En ja, dat is – uiteraard – vooral leuk voor kleine koters. Maar dan ook meteen wel écht heel leuk.

Het kinderparadijs dat De Vreemde Vogel heet, is echter ook heus voor de 21+’ers een fijne plek om te vertoeven. Ouders relaxen in een hangmat (genoeg boeken en tijdschriften te leen) of op het (overdekte) terras aan het water. Een plaatje uitzoeken voor op de platenspeler in je buitenkamer kan bij de LP-uitleen en in het winkeltje shop je bijzondere spulletjes voor thuis. En ja, je kunt er ook zonder overnachting terecht: De Vreemde Vogel is op zaterdag en zondag geopend voor lunch en borrel. Oja, ook echt heel erg leuk. Met kindjes vanaf 6 jaar kun je een heuse escape room doen. Iets te spannend? Er zijn ook voor de kleintjes speurtochten.

Speeltuinen in Amsterdam

Speeltuinen in Amsterdam

Never underestimate the power van een goede speeltuin. Daar schreven we al een lijst over: de leukste speeltuinen van Amsterdam.

De Familie Kip, Achterhoek

De Familie Kip, Achterhoek

Ha de Achterhoek! Je zou dit stukje Nederland, dat Duitsland aanraakt, zo over het hoofd zien. Zonde, toch? Ooit gehoord van De Familie Kip? Je wilt het. Een hoeve voor zes tot tien personen in het, midden van het groen in de Achterhoek. De hoeve ligt op een groot stuk grond omringd met grote bomen en twee vijvers. Enne: je viervoeter mag gewoon mee.

De Familie Kip

De IJzeren Man, Vught

De IJzeren Man, Vught

Ah, de IJzeren Man, dat is voor ondergetekende dus keihard jeugdsentiment. Die natuurplas is name­lijk allerminst iets nieuws. Nee joh, een mensenleven geleden skinnydipten we daar al. Des te groter was de verrassing toen we er een kleine dertig jaar later weer eens aanwipten en de IJzeren Man van onze jeugd in geen velden of wegen te bekennen was. We zaten goed, toch? Mais oui, nou en of we dat zaten. De plas kreeg namelijk wat je noemt een upgrade in de vorm van een heus strandpaviljoen, het IJM Strandhuys en die, beste Brabanders die ook al jaren niet meer bij de IJzeren Man zijn geweest, is om door een ringetje te halen. Grote gezellige terrassen (ja, meervoud), meerdere barren (we zijn wel in Brabant, hè), een enorme serre voor als het weer even wat minder is (de IJze­ren Man is, in principe, 365 dagen per jaar open), een buitenzwembad en een klimcentrum. Een kin­derparadijs dus, hoor ik je denken. Dat is niet helemaal onwaar, maar toch te kort door de bocht: een van de redenen waarom we zo gecharmeerd zijn van de plek, is omdat het echt een allemansvriend is. Van flessenopwarm­comfort tot meerdere flesjes op een avond, zeg maar. Tot snel jeugdsentiment, doe ons nog maar een rondje.

Uitwaaiplekken

Uitwaaiplekken

Dit blijft een heerlijke lijst: fijne uitwaaiplekken met kids door het hele land

HET KASLOKAAL + HOF POPPENDAMME, Zeeland

HET KASLOKAAL + HOF POPPENDAMME, Zeeland

Een knap duo dit: beide plekken zijn behoorlijk familieproof (voor de héle familie, niet alleen voor de kids) en gewoon Heel Erg Leuk. En allebei in Zeeland. De naam van Het Kaslokaal vertelt je eigenlijk meteen wat je mag verwachten: in en rond een kas werd een horeca­locatie gecreëerd. Kippen scharrelen er rond de fruitbomen in de tuin en mocht het regenen (het blijft herfst), dan kletteren de druppels op de ramen van de kas – oergezellig en het is mooi meegenomen dat je bin­nen eigenlijk net zo leuk zit als in de tuin. Voor het kleine spul werd een hoek van de tuin ingericht als (smaakvolle) speeltuin, er zijn allerlei lees­- en doe­-boekjes met het thema ‘tuinieren’ en achterin de houten aanbouw werd een speelkeuken ingericht. Alles wordt met veel liefde bereid en dat proef je; alles wat in de kas en theetuin geserveerd wordt, komt uit de kas, de tuin of de omgeving.

Ook te midden van het Zeeuwse landschap, net buiten het kleine dorp Grijpskerke (bij Goes) vind je een grote natuur­ en speelboerderij: Hof Poppendamme. Er zijn springkussens, een zandbak en trampolines. Er huppelen konijntjes door en rond de ‘beleeftuin’ en er zijn aantrekkelijke zithoekjes voor groot en klein. Er staat zelfs een oude caravan om in en door te klauteren.

Met minder weer is De Schuur een cadeau: aan de ene kant een gezellig restaurant met plek zat (understatement), aan de andere kant een smaak­volle binnenspeeltuin vol met vintage hobbelpaar­den, spelcomputers (let wel: de vintage varianten), klimattributen en oldskool spelletjes.

Sowieso is Zeeland onze go to tijdens de vakantie: lees ook 23 x het leukste van Zeeland met kids.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Kinderboerderijen door heel Nederland

Kinderboerderijen door heel Nederland

Oink oink, béééhhhh, kukeleku en knor. Zodra de kleine ook maar één van deze geluiden weet na te bootsen, zit je eraan vast. Beestjes kijken! Want het blijft iets heel bijzonders in de ogen van die kinderkoppies. En dat vinden wij dan weer een schouwspel. Win-win. Maar als ouder hebben we het gelukkig nog wel voor het kiezen. Hallo, dilemma: welke kinderboerderij is dan écht leuk voor kind + ouder? No worry!

We deden het speurwerk voor en vonden de allerleukste kinderboerderijen van Nederland.

DE TUIN VAN DE SMID, Leiden

DE TUIN VAN DE SMID, Leiden

In het weekend hebben we zin in het weekend en buiten het weekend om hebben we nóg meer zin in het weekend. En laat De Tuin van de Smid in (net buiten) Leiden nu laidback lazy sunday schrééuwen, ook op een doordeweekse dag. Laten we zo’n dag even voor je schetsen: parkeer je auto net voor het bruggetje. Waar een fietspad start en de autoweg ophoudt, kom je na een korte wandeling van een halve kilometer op de plaats van bestemming: De Tuin van de Smid. Een heerlijk landgoed met beestjes overal: paarden, pony’s, mekkerende schapen, heel veel tokkende kippen en door de modder rollende varkens tegenover het hok met fazanten en ander gevogelte. Nu al leuk. Maar er is meer, namelijk: De Tuin van de Smidkas. Hier drink je heerlijke koffie, eet je om-je-vingers-bij-af-te-likken taartjes en lunch je uitgebreid.

BRASSERIE OM DE DOBBEN, Friesland

BRASSERIE OM DE DOBBEN, Friesland

Je vindt Brasserie Om de Dobben in natuurgebied Hurdegarypsterwarren – geen zorgen, wij kunnen het ook niet uitspreken en uiteindelijk is dat ook niet waar het om draait. Het belangrijkste is immers de plek en hoe we er ons voelen. Hier was het blijdschap dat de boventoon voerde en wel hierom. Ten eerste is die onuitspreekbare plek simpelweg een plaatje om naar te kijken. Het gebied is een lappendeken van akkers, graslanden, bomen en bloemen waarin allerlei dieren ronddartelen. Er zijn talloze wandel- en fietstochten te volgen en in bepaalde gebieden mag je zelfs van de gebaande paden om zelf rond te dwalen en bloemen en bramen te plukken. Dat hoef je ons geen twee keer te zeggen. Tweede en minstens net zo belangrijke punt is dat de Brasserie zelf een fijne plek is om voor of na de tocht (of allebei) neer te strijken. De koffie is goed en de taartpunten zijn flink. Voor de kids is er een afgeschermde speelweide met houten speeltoestellen en er lopen geitjes rond die geaaid mogen worden.

Strand (en strandtent) hoppen

Strand (en strandtent) hoppen

Ondanks het koudere weer is het strand altijd een goed idee. Waarom? Het strand is ALTIJD kidsproof. Houden we van! Maar we zijn wat extra dol op het originele Strandvier in Monnickendam en het geweldig ingerichte Republiek Bloemendaal in (je raadt het al) Bloemendaal

En verder? Verder lees je hier over onze favoriete strandtenten voor koudere dagen

VILLA KANJEL + omgeving Maastricht

VILLA KANJEL + omgeving Maastricht

Een villa! Een bistro! Een buitenspeeltuin! Een bou­tiquehotel! Groen, Maastricht om de hoek en pas nét open. Wij keuren eigenlijk alles aan Villa Kan­jel goed. De speeltuin werd opgetrokken uit houten palen, staat midden in de natuur (geen auto of ander gevaar te bekennen – en ja, om het water staat een hek) en was het eerste deel dat het stempel ‘klaar’ kreeg van de mensen achter Villa Kanjel. Het terras krijgt tien punten, de speeltuin elf, het eten en de schappelijke prijzen minstens negen en een halve punt. De rest van de verbouwplannen van de monu­mentale villa gingen gestaag door met als resultaat een smaakvol boutique hotel met een handjevol kamers in het Limburgse groen. De kamers moes­ten bovenal ruim zijn zodat er plek is voor iedereen en er geen kamers hoeven te worden bijgeboekt (ontstaan vanuit ergernis van de eigenaresse, die dat zelf maar al te vaak heeft meegemaakt). En er is genoeg plaats voor de kinderen om ’s avonds uit te razen terwijl de ouders op adem komen.

Bonuspunten voor dat heerlijke Maastricht dat er om de hoek ligt. Lees meer: Barts best of Maastricht

Wat we hierboven riepen over Zeeland, mogen we ook over (Zuid)-Limburg roeptoeteren. Of we tips hebben? Mais Oui! Het beste van Limburg op een rijtje!

Kidsproof kastelen in Nederland

Kidsproof kastelen in Nederland

In dit lijstje kunnen we natuurlijk niet de altijd-leuk-om-te-bezoeken kastelen vergeten. So here we are! Geef maar toe, ja jij, er is niets leuker dan een dagje ronddwalen in zo’n enorm (mysterieus) gebouw. Als echte ridder, jonkvrouw, prins(es) of hertog(in) kun je de sfeer van het kasteelleven proeven en ruiken (die geur blijft een dingetje) en samen met de koters ontdekken wat er allemaal schuilging achter de kasteelmuren.

Hier lees je over onze favoriete kidsproof kastelen in Nederland!

HARTJE GROEN, Noord­ Brabant

HARTJE GROEN, Noord­ Brabant

Hartje Groen, dat is een charme­ camping (zo noemen ze zichzelf, wij hebben ’t niet bedacht) in Noord­ Brabant. Maar het is ook een verzamelnaam van een heleboel van het fijnste van het Brabantse land. Zo kun je zelf een tentje opzet­ten bij Hartje Groen, maar dat hoeft niet, want op het terrein staan twee verschillende retrocaravans, genaamd Kip en Lander. In Kip passen twee vol­wassenen en twee kinderen, in Lander twee vol­wassenen en drie kinderen. Fijn: alles staat er al als je aankomt, je hoeft er alleen maar zelf te zijn. De Boshut, de horeca die hoort bij Hartje Groen, is ook voor niet-kampeerders een uitje op zich (lees: wel de voordelen, niet de nadelen van kamperen). En je vind er de beeldschone cabins die de naam ANNA kregen (ga kijken bij Cabin ANNA!) én ook Avontyr is er naast de deur: een kinderparadijs pur sang. Hutten bouwen, verstoppertje spelen en boomklimmen tot ze boe noch bah meer kunnen zeggen. Slapen doe je er in een boomhut (nu we het er toch over hebben: lees ook ‘slapen in een boomhut, dat kan gewoon in Nederland‘)

BUITEN IN DE KUIL, LAAGSE VUURSCHE

BUITEN IN DE KUIL, LAAGSE VUURSCHE

Of je ons artikel over de leukste plekken in de Hollandse natuur al eens doorgespit had? In die lijst is Buiten in de Kuil in Lage Vuursche een van de absolute uitblinkers. En terecht. Het beste van het verhaal? Dat je er áltijd terecht kunt, ook als je bijna nergens anders aan kunt haken. Want buiten. Want afhaal. Want ruimte. En dat is me een topidee joh! Op naar Buiten in de Kuil (maar niet allemaal tegelijk hoor!).

Lees meer: Buiten in de Kuil