Bonaire20 december 2023, door Isa de Laat

Waarom Bonaire je volgende foodie-bestemming is

Bonaire, 20 december 2023, door Isa de Laat

Waarom Bonaire je volgende foodie-bestemming is

Snorkelen, duiken, flamingo's en surfen; veel toeristen weten tegenwoordig Bonaire om die redenen wel te vinden. Ja, heerlijk, en dat altijd warme weer ook. Maar als de verse vis zo uit de zee komt rollen, de traditionele Caribische keuken wordt vertegenwoordigd evenals de Aziatische en Midden-Oosterse keuken, en wanneer je tijdens dat eten ook uitzicht hebt op zee, dan is het niet gek dat Bonaire door de World Food Travel Association (WFTA) is gecertificeerd als Culinaire Hoofdstad.

 

Lang verhaal kort: er zijn zóveel redenen waarom Bonaire jouw volgende foodie-bestemming zou moeten zijn. We sommen er een handje vol op (en de rest lees je hier: Barts Best of Bonaire)

Omdat Jonnie en Thérèse Boer er een restaurant hebben

Omdat Jonnie en Thérèse Boer er een restaurant hebben

En de naam is… trommelgeroffel… Brass Boer Bonaire. Hoe kan de naam ook anders? En hoe kan het ook anders dan dat ze hier weer de plank raak slaan? Op het terrein van Delfins Beach Resort, vind je het Bonaire-based restaurant van Nederlands horeca-iconen Jonnie en Thérèse Boer. Die ken je wellicht van Restaurant De Librije in Zwolle, maar ze hebben dus zoveel meer. Waaronder dit restaurant. En Brass Boer Bonaire is niet alleen leuk voor mensen die op het resort verblijven. Ben je mal! Juist niet. Nee, hier zakt iedereen neer voor Hele Lekkere Gerechten. Het liefste het Brass Boer menu van 6-gangen, waaronder twee klassieke gerechten van De Librije. Natuurlijk gepaard met de befaamde rosé van Thérèse Boer.
Bij Delfins hebben ze ook een kleine zaak, een take-away, met de lekkerste sappen van het eiland. En nu we het toch over sap hebben, voor veel mensen dé manier om de dag te beginnen. Weet dan dat je bij Brass Boer de morgen opperbest start met de belangrijkste maaltijd van de dag. Voor de minder grote trek bestel je iets a la carte, maar voor de volledige experience pak je gewoon het Brass Boer Menu (voor het ontbijt dus – zo zo zo goed), waar je je eigen ontbijtmenu uit vijf categorieën samenstelt. Toast kip kerrie, een pittig ei (briljant lekker), croissant naar keuze, vitamine shot en appeltaartje. En dan moet de dag nog beginnen…

Omdat Restaurant Chefs maanden van tevoren vol zit...

Omdat Restaurant Chefs maanden van tevoren vol zit...

…en dat niet voor niets is. Zeg maar gerust omdat het er steengoed is. Wederom onderdeel van, in dit geval, het adults only Bamboo Boutique Hotel. Als je bij Restaurant Chefs naar binnen wilt, mag je even spieken in het bijbehorende hotel dat je moet doorkruisen.

Bij het lezen van dit artikel moet je dus meteen op de ‘ik wil reserveren’ knop van de website klikken, want we zijn niet de enige die fan zijn van het restaurant. Een reservering weten te bemachtigen? Dan ben je verzekerd van een culinair 5-gangen avontuur met verse ingrediënten, om je vingers bij af te likken. En je bent verzekerd van een plekje aan de chefs table. De enige plaatsen van het restaurant zijn aan de hoge bar op comfortabele krukken. Dat is geen nah, maar yay. Geloof ons maar en druk op die knop.

Restaurant Chefs

Omdat er heel veel foodtrucks zijn

Omdat er heel veel foodtrucks zijn

Ja zeg, daarvoor kunnen we toch ook naar de festivals in Nederland?! Nope, op Bonaire is het anders. Want deze zijn in tegenstelling tot de festivals, ook zonder drankje op, knetter goed. En voor een knetter lekker prijsje. De beste? Here you go:
  • Pastechi and More: verse pastechi (gehaktpasteitje). Een must try als je op het eiland bent.
  • Smooth Operators: zo hop, de verse smoothies worden voor je neus bereid. Veel variatie aan smaken en een garantie voor een relaxte vibe.
  • Kite City Food Truck: wat je ook doet, deze moet sowieso op je to do. De vers bereide tonijn hier, we denken er nog steeds aan…
  • Stoked Foodtruck: de burgers… Bestel maar, bestel maar, bestel maar.
  • King Kong Bonaire: geen burger gehad bij Stoked? Of zin in nog eentje? Je volgende kun je het beste bij King Kong Bonaire halen.
  • Pita Madre: een van de lekkerste broodjes van het eiland bij Pita Madre op Bonaire. De vegetarische bieten hummus, top product.

Omdat de andere restaurants ook fantastisch goed zijn

Omdat de andere restaurants ook fantastisch goed zijn

Tuurlijk, we hebben de crème de la crème van de restaurants wel benoemd. Maar er zijn nog wel wat andere highlights qua restaurants die we moeten benoemen:
  • Number Ten Bonaire (ontbijt en lunch): trouw aan de bammetjes van thuis? Heerlijk brood met huisgemaakte tonijnsalade scoor je bij Number Ten in Kralendijk. Je nipt hier ook aan misschien wel de lekkerste koffie van het eiland.
  • The Captain’s Table: complimenten aan de chef, want het diner hier zit goed in elkaar. Met verse vis en wat andere eilandtoppers suggereren wij vooral om het diner van de chef te pakken.
  • La Balandra in Harbour Village: ‘ik heb de zon zien zakken in de zee lalalala’. Sorry not sorry voor het in je hoofd krijgen van dit liedje. Maar de beste zonsondergang van het eiland pak je mee bij La Balandra. Wel even reserveren, dan mag je hier ook zonder dat je hotelgast van Harbour Village bent dineren. Vraag sowieso even naar the catch of the day en baseer daar je keuze voor diner op.

Bonaire nog niet uitgespeeld? We hebben ook nog een lekkere Barts Best Of lijst met meer Bonaire tips.