Nederland, Amsterdam19 november 2019, door Margaux van der Mieden

De friet pop-up van Leon&León in Amsterdam Centrum

Nederland, Amsterdam, 19 november 2019, door Margaux van der Mieden

De friet pop-up van Leon&León in Amsterdam Centrum

Waar je ons van 20 t/m 24 november regelmatig kunt vinden? Aan de Nieuwezijds Kolk 25 in Amsterdam. Reden? Ten eerste omdat dit niet ver van Bart HQ is, maar belangrijker nog: het is de plek waar Leon&León een friet pop-up store opent! Friet pop-up? Yup. Daar zit geen woord Chinees bij: you had us at friet, vooral als de belofte is dat het om het betere soort gaat: minder vet bovendien, maar wel net zo lekker. En dat is nog niet alles. Nee nee. Vanaf 17:00 wordt elke dag een heus 'happy hour' ingezet waarbij je een gratis frietje kunt scoren. Ha!

Leon&León

Leon&León

Nog meer decemberkilo’s?! No worries: wat je moet weten is dat de frieten van Leon&León 30% minder koolhydraten, calorieën en vet bevatten. Driewerf hoera in frietland euh… Amsterdam.

Minder vet? Dat zit zo: Leon&León maakt gebruikt van die almachtige airfryer apparaten waardoor de friet in één klap een verantwoorder en toch heul lekkâh snackie is. Ook wordt er met een koolhydraatarme aardappel gewerkt, de ‘Colomba’. Patatje met? Ook bij het kiezen van je saus geen schuldgevoel: die zijn allemaal (redelijk) gezond. 

Komt het frietuurtje (tussen 17:00-18:00) van 20 t/m 24 november agenda-technisch toch niet helemaal goed uit, dan kun je altijd op de dag zelf een puntzak halen voor slechts € 1. EEN EURO. Juist. Dat noemen wij hier de kerstgedachte. DankuSinterklaasje-enzo.

En what about die naam? Leon&León. Waar komt die vandaan? Nou, schrijver Leon de Winter kreeg in 2012 te horen dat hij een lowcarb dieet moest volgen. Dat was schrikken want dit betekende geen friet meer voor Leon. In de schappen bleek ook al niks te vinden van het lowcarb friet-soort. Uitgebreid onderzoek volgde (laat dat maar aan een schrijver over) en samen met zijn neef en hartchirurg León Eijsman (aha) kwamen ze erachter dat er koolhydraatarme aardappelen geteeld worden. De ‘Colomba’ dus. Reden voor het gouden duo om het heft in handen te nemen. Et voilà, na een ontwikkelingsproces van zeven jaar (!!) is Leon&León eindelijk een feit. Een moment dat zo de geschiedenisboeken in kan.

Afijn, minstens twintig redenen om naar de Leon&León frietvijfdaagse te gaan van 20 t/m 24 november. Op woensdag vindt de opening plaats en vanaf donderdag t/m zondag is de pop-up geopend van 12:00-19:00. De pop-up is op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Go, go, go!