11 februari 2020, door Maartje

De lekkerste Spaanse adresjes in de randstad

11 februari 2020, door Maartje

De lekkerste Spaanse adresjes in de randstad

Een Spanjeweek op Barts Boekje is - uiteraard - niet compleet zonder een lijstje met de lekkerste, fijnste, gezelligste en gewoon de beste Spaanse adressen in de randstad. Tapas natuurlijk, what else, maar ook Cava, en pinxtos. Als het maar lekker is, en met de Spaanse slag op tafel gezwierd. Komtiedanhe. Vamos!

La Cerveceria (Amsterdam)

La Cerveceria (Amsterdam)

Vamos! Op naar het Beukenplein in Amsterdam Oost waar, olé voor Spanje-galore in eigen land, La Cerveceria opent. De zoveelste Spanjaard in eigen land inderdaad, maar dat vinden we op zijn zachtst gezegd helemaal niet erg. La Cerveceria Amsterdam Oost opent op de plek waar tot voor kort Smokin’ Barrels zat. Lekker met de trend mee: burgers move over voor tapas en paella en voor cava en cerveza. De belofte? De menukaart van een traditionele Spaanse tapasbar op een eigentijdse stek. (beeld via @lacerveceria.ams)

Lees meer

Restaurant ñ (Den Haag)

Restaurant ñ (Den Haag)

Op het oude plekje van Spaanse tapas en pinxtos favoriet La Basque (gemis!). Hét restaurant waarvan menigeen verward doch intrigued mompelde: “Ja, er komt daar iets nieuws… maar hoe het heet?” “Alleen de letter n?” “En hoe spreken we dat dan uit?” Afijn, na wat speurwerk bleek de uitspraak fonetisch een soort “njuh” en het pandje – waar mogelijk – nog schattiger opgeknapt dan voorheen. Met romantisch terras voor de deur op het verborgen pleintje achter de Torenstraat, ligt dus restaurant/bistro/bar ñ verscholen. Binnen klein maar fijn, al moet je geen moeite hebben met onbekenden naast je aan tafel, want krap is het wel. Desalniettemin, is het geñieten geblazen bij ñ. Lees meer

(beelden via @restobar_n)

 

"

Check hier ook deze 3 heerlijke Haagse zaken! En ook leuk, en ook in Den Haag: Tapasrestaurant Tapisco

"

Pikoteo (Amsterdam)

Pikoteo (Amsterdam)

We blijven ‘m, in al zijn kleurrijke onopvallendheid, te gek vinden: Pikoteo. We loven immer een goed Mediterraans restaurant. Waarom? Omdat de Zuiderlingen net wat beter dan wij (tsja) begrijpen wat Het Goede Leven inhoudt, niet in de minste plaats als het op eten & drinken aan komt. Dus et voilà, daar is Pikoteo en et voilà nummer twee; daar zijn we dus niet meer weg te slaan. Lees meer

El Olivo (Utrecht)

El Olivo (Utrecht)

Wel Spaans maar echt heus niet alleen maar tapas en Cava wat de klok slaat? El Olivo in Utrecht is al jaren je man.

De hemel op aarde (Kralingen, Rotterdam)

De hemel op aarde (Kralingen, Rotterdam)

Een favoriet hier op Bart HQ en niet in de minste plaats vanwege de goddelijke tapas hier. Al kan het ook met de immer fijne sfeer te maken hebben.

Five Brother Fat Amsterdam & Haarlem

Five Brother Fat Amsterdam & Haarlem

Twee, nee, drie redenen:

  1. Cava cava en nog meer cava, allemaal per glas te bestellen of per fles en in iedere prijscategorie. Maar de meeste flessen zijn gewoon open dus proosten maar
  2. De Spaanse tussengerechten, een beetje tapas, een beetje van de moderne keuken uit Midden Amerika, zijn om je vingers bij af te likken.
  3. Five Brothers Fat is gezellig! Altijd. Elke dag van de week. Ook in Haarlem.

Lees meer

Pinchobar de Zwarte Vosch (Utrecht)

Pinchobar de Zwarte Vosch (Utrecht)

De Zwarte Vosch is een tapasbar aan de oude gracht, niet in het drukke winkelgedeelte, maar vanaf het Centraal Station juist links (waar je normaal vaker naar rechts gaat). Wat er zo leuk aan is, is dat het een tapasbar is zoals je hem in Spanje ook zou kunnen vinden, met hapjes in een grote vitrine op de bar en vlees aan haken aan het plafond. Donker is het er ook. Een precies goede plek voor een lekker hapje eten zonder poespas – zo een waar je met vrienden heen gaat, niks opgeprikts, informeel een biertje/wijntje drinken (streep door wat niet van toepassing is). Op het menu best wel gewoon de standaard dingen (anders dan bij Vintage). Hier is het brood met aioli en knoflookgarnaaltjes. De hapjes achter de bar bestel je maar als ze op zijn zijn ze op. Wat op de menukaart staat, kan de hele avond doorkomen.