23 september 2020, door Maartje

De lekkerste Spaanse adresjes in de randstad

23 september 2020, door Maartje

De lekkerste Spaanse adresjes in de randstad

Een goed gevulde lijst met de beste Spaanse adressen in de randstad. We love Spanje en we zijn tapas fan, natuurlijk, what else, maar ook Cava, en pinxtos. Als het maar lekker is, en met de Spaanse slag op tafel gezwierd. Komtiedanhe. Vamos!

TAPISCO (DEN HAAG)

TAPISCO (DEN HAAG)

Het beste van de Iberische keuken in een historisch pand aan de Haagse Kneuterdijk (alleen die straatnaam al!). Tapas, petiscos (aha, vandaar de naam: tap-isco), cocktails en Spaanse en Portugese wijnen op tafel gezet door sterrenchef Marcel van der Kleijn. Nouja, daar heeft-ie zijn mensen voor natuurlijk maar you get the point. Vanaf 11 uur ’s ochtends zit je hier aan een cortado en tot middernacht kun je hier genieten van authentieke Spaanse en Portugese gerechten. Tapas en petiscos dus, oftewel Portugese kleine hapjes. Empenada’s, gamba piri piri, gilda (dat is de pinxto uit San Sebastian – niet voor niks befaamd), kiphaasje, een macaron van inktvis en tonijn, en meer van dat. En cocktails. Vooral cocktails. Vanaf de verhoogde bank in de zaak kun je koks hun werk zien doen – de leukste plekken. Er is een gigantische wijnklimaatkast samengesteld door een – werd ons verteld… – befaamde Spaanse wijnmaker (Telmo Rodríquez heet-ie). En zon? Achter een smeedijzeren hek is een gezellig terrasje aan de voorkant waar de zon de hele dag op schijnt.

Meer lezen over dit prachtige pand en de andere zaken van de chef van Tapisco? Tadá

BARZZA (’S HERTOGENBOSCH)

BARZZA (’S HERTOGENBOSCH)

Verstopt in een van de mooiste straatjes van Den Bosch vind je Barzza. Tja, deze lijst wordt bijna eentonig, maar ja, wederom pintxos en verse tapas wat de klok slaat hier. De kok van Barzza komt uit Barcelona en draait zijn hand niet om voor traditionele tapas. Hip Spaans biertje ernaast en knappe jongen die ons uit dit schattige steegje krijgt.

BARRICA (AMSTERDAM)

BARRICA (AMSTERDAM)

Halsoverkop verliefd, dat waren we. Verliefd op het eerste gezicht en wel op restaurant Barrica Amsterdam. Deze wine & foodbar met Spaanse en Italiaanse invloeden had net zo goed in Barcelona kunnen staan, zo on-Nederlands is de sfeer. Toegegeven, we hebben deze winter geen sneeuw gezien, maar een beetje buitenlandse warmte is altijd welkom, of niet dan? Stap binnen en je weet dat je goed zit. Dat komt vooral door de gedempte lichten, de alomvertegenwoordigde kaarsen en de enorme flessen wijn op iedere tafel. Die laatste zitten niet vol: nee, daar staat het wijnmenu op geprint. Dat zorgt voor wat minder plek op tafel, maar is o zo charmant. U snapt. Je kunt tot 18:30 reserveren, daarna is het een kwestie van binnenlopen en hopen, nee bidden (ja, echt) dat je een plekje hebt. Reserveer dus maar gewoon even, ben je zeker van een fijne avond. Bij Spaans eten wordt al gauw gedacht aan vlees in alle soorten en maten, maar bij Barrica komt de vegetariër ook aan zijn trekken. De tartaar met bieten, geitenkaas en walnoot is daar een fijn voorbeeld van. Mocht je een date night hebben, of überhaupt met een gezelschap van twee zijn: vraag om een plekje aan het raam. Vertrouw ons maar.

Lees hier meer over de charmante bediening en wijnkaart

LA PERLA ESCONDIDA (BREDA)

LA PERLA ESCONDIDA (BREDA)

Steegje door aan de haven in Breda en je bent er: welkom bij de jongste Spaanse parel van Breda, La Perla Escondida. Via een smalle steeg haaks op de ‘nieuwe’ haven (die tot in lengte van dagen als nieuw betiteld zal worden) kom je op een patio met kaarsverlichting. Steegje door, lampjes volgen en verrast zijn door die heerlijke patio waar de sangria en de cerveza koud staan. Stukje Spanje in het Brabantse Breda, beloofd. Het specialisme van La Perla Escondida? Hoogwaardige tapas en pinchos, alles om te delen. Al wordt dat misschien lastig met pinchos, maar alles kan! Bananenbrood met trélatti kaas anyone? Tip: ga lunchen in het weekend en bestel een paar gangen te veel. Dát is pas vakantie in eigen land.

LAKILA (DELFT)

LAKILA (DELFT)

Stiekem niet alleen maar Spaans, deze schattige plek aan de gracht midden in het historische centrum van Delft. Ook de Italiaanse, Portugese en zelfs Arabische keuken komt voorbij bij Lakila. Ze hebben een behoorlijke menukaart, vol seizoensgebonden kleine gerechten, waaronder manchego met citroenzest, burrata met garnalen, sinaasappel en venkel, allerlei kroketjes met speciale mayo’s, hummus met chorizo, octopus en pimenton, vijgen uit de oven met geitenkaas, pistache, thijm en balsamico, en do we need to go on? Eh ja we need to, want jij wil natuurlijk weten wat je daarbij drinkt? Nou, een van de 17 wisselende wijnen die perfect passen bij de gerechten op de kaart. Een mediterraanse aperitivobar dus, op een prachtig plekje vlak naast de Grote Kerk met sinds kort terras aan de gracht. Genieten.

BAR BERTA (ROTTERDAM)

BAR BERTA (ROTTERDAM)

Net open, en dát in deze tijd! Bar Berta. Geen restaurant, maar een bar, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Ongedwongen genieten van Spaanse hapjes, dat is de bedoeling. Casual aan de bar zoals echte Spanjaarden dat doen met een snel bordje tapa. Huisgemaakte frieten met chorizo en ei, inktvisjes van de plancha, Iberisch buikspek met kikkererwten en Catalaanse worst met crema Catalana toe. En een flinke Spaanse wijnkaart met vermouth, cava, sherry en meer. Als je ons zoekt hangen we hier aan de bar, luidkeels meezingend met een van Bar Berta’s Julio Iglesias LP’s.

La Cerveceria (Amsterdam)

La Cerveceria (Amsterdam)

Vamos! Op naar het Beukenplein in Amsterdam Oost waar je, olé voor Spanje-galore in eige land, La Cerveceria vindt. De zoveelste Spanjaard in eigen land inderdaad, maar dat vinden we op zijn zachtst gezegd helemaal niet erg. La Cerveceria Amsterdam Oost opent op de plek waar tot voor kort Smokin’ Barrels zat. Lekker met de trend mee: burgers move over voor tapas en paella en voor cava en cerveza. De belofte? De menukaart van een traditionele Spaanse tapasbar op een eigentijdse stek. (beeld via@lacerveceria.ams)

Lees meer

Restaurant ñ (Den Haag)

Restaurant ñ (Den Haag)

Op het oude plekje van Spaanse tapas en pinxtos favoriet La Basque (gemis!). Hét restaurant waarvan menigeen verward doch intrigued mompelde: “Ja, er komt daar iets nieuws… maar hoe het heet?” “Alleen de letter n?” “En hoe spreken we dat dan uit?” Afijn, na wat speurwerk bleek de uitspraak fonetisch een soort “njuh” en het pandje – waar mogelijk – nog schattiger opgeknapt dan voorheen. Met romantisch terras voor de deur op het verborgen pleintje achter de Torenstraat, ligt dus restaurant/bistro/bar ñ verscholen. Binnen klein maar fijn, al moet je geen moeite hebben met onbekenden naast je aan tafel, want krap is het wel. Desalniettemin, is het geñieten geblazen bij ñ. Lees meer

(beelden via @restobar_n)

 

Check hier ook deze 3 heerlijke Haagse zaken! En ook leuk, en ook in Den Haag: Tapasrestaurant Tapisco

Pikoteo (Amsterdam)

Pikoteo (Amsterdam)

We blijven ‘m, in al zijn kleurrijke onopvallendheid, te gek vinden: Pikoteo. We loven immer een goed Mediterraans restaurant. Waarom? Omdat de Zuiderlingen net wat beter dan wij (tsja) begrijpen wat Het Goede Leven inhoudt, niet in de minste plaats als het op eten & drinken aan komt. Dus et voilà, daar is Pikoteo en et voilà nummer twee; daar zijn we dus niet meer weg te slaan.

Lees meer

El Olivo (Utrecht)

El Olivo (Utrecht)

Wel Spaans maar echt heus niet alleen maar tapas en Cava wat de klok slaat? Bij El Olivo
in Utrecht moet jij zijn.

De hemel op aarde (Kralingen, Rotterdam)

De hemel op aarde (Kralingen, Rotterdam)

Een favoriet hier op Bart HQ en niet in de minste plaats vanwege de goddelijke tapas hier. Al kan het ook met de immer fijne sfeer te maken hebben. En die naam zegt natuurlijk al genoeg. Op een roze wolk met een quesadilla in de ene, en glas sangria in de andere hand. (Ook genoeg vegetarische opties trouwens!)

Five Brother Fat Amsterdam & Haarlem

Five Brother Fat Amsterdam & Haarlem

Twee, nee, drie redenen: Cava, cava en nog meer cava, allemaal per glas te bestellen of per fles en in iedere prijscategorie. Maar de meeste flessen zijn gewoon open dus proosten maar. De Spaanse tussengerechten, een beetje tapas en een beetje van de moderne keuken uit Midden Amerika, zijn om je vingers bij af te likken.

 

Five Brothers Fat is gezellig! Altijd. Elke dag van de week. Ook in Haarlem.

Lees meer

Pinchobar de Zwarte Vosch (Utrecht)

Pinchobar de Zwarte Vosch (Utrecht)

De Zwarte Vosch is een tapasbar aan de oude gracht, niet in het drukke winkelgedeelte,
maar vanaf het Centraal Station juist links (waar je normaal vaker naar rechts gaat). Wat er zo leuk aan is, is dat het een tapasbar is zoals je hem in Spanje ook zou kunnen vinden, met hapjes in een grote vitrine op de bar en vlees aan haken aan het plafond. Donker is het er ook. Een precies goede plek voor een lekker hapje eten zonder poespas – zo een waar je met vrienden heen gaat, niks opgeprikts, informeel een biertje/wijntje drinken. Op het menu best wel gewoon de standaard dingen. Hier is het brood met aioli en knoflookgarnaaltjes. De hapjes achter de bar bestel je, maar als ze op zijn, zijn ze op. Wat op de menukaart staat, kan de hele avond doorkomen.