30 mei 2020, door Imara Milatz

Een nieuw groeiend lijstje: de allerfijnste terrassen van heel Nederland

30 mei 2020, door Imara Milatz

Een nieuw groeiend lijstje: de allerfijnste terrassen van heel Nederland

Yes, weer lekker ongegeneerd mensen kijken. ZIN IN. Dit zijn onze ab-so-lu-te favorites van 't land. Met many more to come: want het terrassen seizoen is nog lang niet voorbij! Na een zomer in Nederland met veel zon en wat regen zijn we er weer helemaal klaar voor, de sunshine komt weer tevoorschijn. Dus hop van terras naar terras, wijntje hier, bitterbal daar en geniet van die heerlijk (na)zomer.

 

Rotterdam

Rotterdam

 • Harbour club: pourquoi? The Harbour Club wordt vastgeplakt aan het water en dat betekent een groot buitenterras erbij inclusief een nog beter uitzicht over mooi Roffa.
 • Restaurant parkhotel: het wordt de verborgen parel van de stad genoemd. Of dat zo is, mag je zelf invullen. Wel mag er best gesteld worden dat de joekel van een stadstuin (voor stadse begrippen) een heerlijk ontsnappingsplekje is. Bijkomstig dat alles er knap aangekleed werd en dat ze er heerlijks op de kaart hebben. Dan kan het niet meer misgaan.
 • Ballroom Rotterdam: we zijn een beetje ‘op’ die knappe binnenplaats van Ballroom. Kijk nou die zwart/ wit tegelvloer. Plus het juiste neusje voor de franse patio erin verwerkt. Hier snappen ze het. Voor wie wilt, maken ze er Gin Tonics, in een soort vazen (en lekker dat ze zijn).
 • Coffeelicious: we love’n het zaakje sowieso, maar het terras (dát terras) heeft onze betere vriend ook. Er zit namelijk een verrassend ieniemieni binnentuintje in. Niet groot, wel groot genoeg. Voor je koffiemomentje natuurlijk.

 

"

Rotterdam is leuk. Rotterdamse terrassen zijn ook leeeeuk. Enne terrassen in de vorm van Rotterdamse binnentuinen zijn nog leeeeeuker. LUX bijvoorbeeld, een beste tuin waar ook de hele buurt graag gebruik van lijkt te maken en ongelofelijk heerlijk eten geserveerd wordt. For starters: heerlijk vers brood vanuit de eigen bakkerij. Of Restaurant De Tuin van de Vier Windstreken (die naam zegt al genoeg).

"
 • Buiten: oook al zo leuk. Je zit er namelijk op van die kekke blauwe tafels. En de sfeer is altijd zo heerlijk ongedwongen.
 • Garden of Bird: er werd een nieuwe tuin aangelegd welke -broodnodig- getest gaat worden. Fingers crossed dat ze de heerlijke hangstoelen en gezellige picknicktafels (die combo is en blijft on point) meenemen naar Garden of Bird two point ‘oh’. 
 •  Alfredo’s Taqueria: een tropische tuin in Nederland, da ken nie! Mis! Alfredo’s Taqueria heeft er een. Wel geheim. Tot nu…
 • Weelde: is een groot favoriet waar je bijna met je snuffert in het zand valt. Dan zit je goed en bevind je je bij Zandbar. Maar ontdek verder want recreatie gebied Weelde heeft zich de afgelopen tijd herpakt en belooft nog veel meer spannends in petto te hebben.

Den Haag

Den Haag

 • Rootz: om de hoek van de Grote Markt staat dit oude koetshuis voorzien van groot terras. Hier kun je kiezen uit 240 Belgische of Nederlandse bieren, waaronder hun eigen Rootz bier.
 • Martes: hallo allerleukst miniatuur terrasje van Den Haag. Grootste reden waarom we hem hier noemen: je zit er op een bruggetje: per-fect. Als de zon er ook is tenminste.
 • Capriole cafe: verstopt aan de Fokkerhaven, mét terras aan het water, kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Én Capriole Café heeft een serieuze koffiebar, met eigen koffiebranderij.
 • Walter Benedict: franse klassiekers zoals Steak Tartare, Moules Frites, Boeuf Bourguignon, Côte de Boeuf voor twee, een gevulde Portobello, Crèpes Gratin én een booming terras voor ernaast. En als geheim toefje bovenop de hele boel, vind je er een snoepje van een binnentuin.
 • Schlemmer: mini tuintje met een paar tafeltjes waar het heerlijk toeven is. Druk, dat kan het er wel zijn.

 

"

Het begint al een behoorlijk lijstje te worden om uit te kiezen, maar we hebben meer voor je in petto. De rest van Nederland in de vorm van de lekkerste terrassen voorgeschoteld. Alstublieft.

"

Noord-Holland

Noord-Holland

 • Rust Wat, Blaricum: poeh poeh, nou nou. Dat is zwaar vertoeven hiero, #not. Aan de oevers van een grote vijver, te midden van ’t Gooi, staan tafels en stoelen te wachten om gereserveerd te worden. Er zullen heerlijke wijnen geschonken worden, aangevuld met heerlijke gerechten. Heerlijks als truffelpasta, risotto of vissigs als coquilles en gebakken tonijn… Dineren op dit terras is een pre.
 • Brasserie DenK, Santpoort: ze noemen het een engelse tuin. Het zij wat, want het gaat om het gevoel. Mooi, is wat we het vinden. Een uitgestrekt terras aan een bizar knap gebouw. Of is het het totaalplaatje? En daar hoort frisse lucht, goede wijn, finger food en natuur bij. Hebben ze…
 • Aan de Poel, Amstelveen: klopt, aan een poel. Naam snappen we. Nu de rest nog. Piekfijne gerechten en een lekker terras aan die zojuist genoemde poel. Dat klopt ook.
 • t’ Schippersrijk, Uitgeest: eten aan het water is leuk, eten aan een haventje is stiekem nóg leuker. Lekker bootjes gluren hier. Of zelf aan komen meren met je eigen schipje.

Zuid-Holland

Zuid-Holland

 • Restaurant Woods: ooh la la Leiden, wat doet U nou? Romantiek daar onder die molen. Met de benen bijna in het water. Daar tussen die twee prachtigheden (snapje ene kant molen en andere kant het water) zit je te zitten. En te eten. En te drinken, want lord wat kennen ze hier van een goed wijntje.
 • Burgerzaken, Leiden: Leuke naam, dat is één. Leuk ‘vergane glory gone pittig goed’ terras, dat is twee (kijk maar eens op rechts) en lunchen, borrelen, dineren met vreselijk goedgelukte gerechten. Dat is drie.
 • Galerie café Leidse Lente, Leiden: het is altijd lente in Leiden. Wel aan dit adres tenminste. Heerlijkste sfeertje, informeel op zijn kloffie’s met het juiste randje hip. We like.

 

 • Het prentenkabinet, Leiden: ook wel het pretkabinet als je het aan ons vraagt. Vooral in de Lente en de zomer, als het terras geopend is. Ze noemen het zelf een park-terras en daar doet het recht aan. De zon lijkt er altijd te schijnen en het plekje is altijd een goeddoenertje.
 • Olivier, Leiden: ofwel Olievjee. Als we in Leiden zijn wanneer de zon schijnt, dan zitten we steevast aan de franse tafeltjes van Olivier. Gezelligheid als ‘bedrukkende’ sfeer. Happen, snacken, bieren en wijnen in overvloed. Hebben we meer nodig? Neuh hoor, that’s it. Of eigenlijk: Olivier is it.
 • De Bokkedoorns, Overveen: daar in het leuke Overveen huisvest zich een heerlijk verstopt terras. Het is er frans (dus het is er haute cuisine). De tafels zijn rond, de stoelen zijn van riet en het eten is er sterwaardig (is echt zo). O en wie goed spiekt ziet een glimps van water, dan heb je het gezellige meertje in het decor gespot.

Overijssel

Overijssel

 • Pelle’s, Deurningen: een allround fantastisch terras. Tikt alle kritiekpunten aan. Al zijn de tafeltjes en stoeltje niet helemaal naar onze smaak. Maar ach, lekker eten en een leuk binnenplaatjes and we’re good.
 • Huis Vermeer, Deventer: hartstikke hartje Deventer, dat verdient een heerlijk terras. Huis Vermeer is er en brengt het leukste terras aan de stad. Vooral (lees vóóral) de kneiter gezellige binnentuin. Rotan kuipstoelen, parasolletjes en alles tiptop tot in de puntjes verzorgd.

Utrecht

Utrecht

 • Louis Hartlooper Complex: waar het normaliter altijd vol zit omdat iedereen weet dat het er met de eerste zonnestralen leuk en lekker is. Juist, dat is Louis. Na je biertje en borreltje nog even binnen een filmpje pakken (er is een bios) en de dag is alweer voorbij.
 • Klein Berlijn: beton, primaire kleuren. Kortom, je waant je in Klein Berlijn. Het allerliefst wandel je door naar de verborgen binnentuin. Psst: en aan het water. Klein Berlijn, je bent fijn.
 • Bistro Karel 5: Wow. Ontdek de idyllische officierstuin, verstopt achter de monumentale kloostermuren. Echt een unieke avond beleven? Hierheen vertrekken. En lekker alles over je heen laten komen.
 • Tuincafé Botanica: terrassen in een botanische tuin? You had me at hello. Precies dat is Botanica. Vanaf het zonnige terras tuur je zo de botanische tuinen over. Heerlijk. Picknicken op zijn knapst. En, gelukkig, met je billen op een lekkere stoel
 • Museum café Ginkgo: een lekker terras voor het statige Mueseum gebouw. Een paar verdwaalde tafeltje en kriskros stoelen eromheen geparkeerd. Simplistisch en speels: precies zoals we het hopen van een museum café.
 • Ledig Erf: een (onovertroffen) biercafé in utrecht met pickicktafels = TOP.

Utrecht (provincie)

Utrecht (provincie)

 • ’t Kalkoentje, Rhenen: toch wel een uniek plekje. Met het intieme terras kunnen er niet heel veel mensen neerstrijken. Which is good, alles voor onszelf. Pal aan de rivier, heerlijke wijnen ter niet te vergeten detail en alles behoorlijk romantisch. Zelfs tijdens de lunch. Wat het is, weten we niet. Iets met kromgegroeide bomen, een knap wit huisje, ronde knisperende wit gedekte tafels en verder alleen maar het groen van de natuur. Mogen we vanavond weer?
 • Eemlust, Baarn: nog zo’n parel aan het water. Op een veranda, óp de Eem, vinden de heerlijkste zomerdagen plaats. Ontbijten, lunchen, borrelen, dineren, de hele mikmak. Steak tartaar? Doen! Kaasplateau? Heerlijk! Cocktailkaart? Niet vergeten!
 • Slangevegt, Breukelen: ooh Utrecht. Gaat niet goed. Veelsteveel lekker terras in de provincie te vinden. Slangevegt doet leuk mee met tafelen aan het water. En een mooi terras in een mooie tuin, voor een prachtig pand. Het houdt niet op.
 • Down Under: nog meer waterpret, maar dan in Nieuwegein. Down under is hoe het leuks heet. Het uitgestrekte terras met lekkere (witte, wat er meteen leuker uit ziet) picknicktafels, nodigt uit voor een fris biertje en borreltje voor erbij. Neem de kids mee want ook qua recreatie is er more than enough.
"

Ook in provence d’ Utrechte: hier vinden we de heerlijkste boerderij-stijl cafe/ restaurantjes mét heerlijk terras. De Veldkeuken in Amelisweerd mag bijvoorbeeld nooit overgeslagen worden. Of Loft 88 (boerderij tuin), ook al zo een ongelofelijk práchtig verhaal.

Ook leuk is Strand Oog in Al. Hier zit je lekker aan het water met uitzicht op een kek bruggetje.

"

Brabant

Brabant

 • Thuis, Dinteloord: ah, thuiskomen in Dinteloord. Hartje Dinteloord, it is. Met de zon d’r op is het terras wat ze ‘zalig’ noemen. Het liefst wel met een goede rosé erbij. Maar dat komt wel goed. En de menukaart erbij. Van kleine hamburgers, tonijn en garnalen tot soep, gebakken mosselen en quiche.
 • Orangerie Mattemburgh, Hoogerheide: grenzend aan een dijk van een prachtpand, daar waar het terras de natuur kust, vind je één van Neerlands lekkerste terrassen. Alles klopt. Van gerechten tot aan het uitzicht. Van de stoelen en tafels tot aan het allerleukste personeel.
 • Wolfslaar, Breda: het is er zo eentje waar je graag met je koppie naar het pand gedraaid zit, in plaats van naar de zon. Kan ook niet anders, het terras is het verlengstuk van een oude koetshuis. Op de mooiste zomeravonden is het hier lang tafelen onder het genot van een diner met ingrediënten uit eigen moestuin.

 

 • Theehuis Bloem, Den Bosch: Geef ons zon plus een lekker groen veldje, speels geplaatste -geinige- ligstoelen, lekkers in het vuistje en we komen de hele dag niet meer van ons plekkie af. Bloem is er zo één. Geinig servies (is leuker eten) en bijzonder lekkere scones maken het plaatje af.
 • Café Herman, Den Bosch:  het is er leuk, het is er simpel en ze hebben er een terras. Dingdingding! Herman wint een plekje op de terrassenlijst. Bonuspunten voor het dakterras bovenop de Watertoren. En bonuspunten voor de kaart. Waar we vooral dol zijn op de pizza hapjes.
 • ’t Jagthuijs, Ulvenhout: lief gevonden door ons. Vooral om de -jawel- lieve binnentuin. Ook leuk, ’t Jagthuijs beloofd dat allesallesalles in hun keuken te bereiden is. Dat valt best te proeven. Bouillabaise? Is er top! En de toet? Die doet het ook goed.

Limburg

Limburg

 • Kasteelje Hattem: we willen er spontaan (opnieuw) van in het huwelijks bootje stappen. Kasteeltje Hattem is –you guessed correctly– een lief kasteeltje (funfact: kleinste van Nederland) in het leuke Hattem. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er dineren én heerlijk terrassen. Met het zonnetje erbij is het heerlijk toeven tussen de eeuwenoude bomen.
 • Restaurant Diverso, Nederwaart: op een hele andere, niet kasteel, boeg: Diverso is ook leuk. Vooral omdat er daar achterin het terras een behoorlijke steenoven staat te shinen. Dat betekent pizza night.
 • Het Maashotel, Broekhuizen: gewoon fantastisch eten, punt. En een terras aan het water, punt. Nouja ‘punt’, niet zomaar aan het water maar aan de Maas. En daar wil je aan terrassen, geloof maar.
 • Kasteel Terworm, Heerlen: romantisch much? Mais oui oui, zie maar eens het beeld op link. Da’s niet niks. Natuurwatertje erbij, wijntje in de hand. Snacks, heel veel snacks, even je favoriete plekje van het terras veroveren en de dag is mooi.
 • Alt Arce: verstopt in het pittoreske Arcen vinden we een leuk plekje, met veranda, aan het water. Alt Arce is de naam en betekent: een heerlijke dag. Dat denken we dan, want een heerlijke dag ‘bestel’ je hier met hun heerlijke Limburgse vlaaien en koffie voor dabei. 

 

Friesland

Friesland

 • ’t Gerecht, Heerenveen: prachtig riant terras, locatielocatielocatie en het allerliefste personeel. Ze maken er een feestje van aan je tafel. Plus Heerenveen is leuk. Maar then again, eigenlijk is heel Friesland leuk. Afijn, ’t Gerecht voorziet U in al uw gemakken. En meer, want ja óók wat betreft de gerechten zit je goed.
 • Stek, Leeuwarden: gevestigd in een oud brugwachtershuisje aan de overkant van het park (de Noorderplantage- ook leuk!) daar vind je een nieuwe favoriet onder alle Ljouwerts (en ver daarbuiten) Stek it is. Daar staat dus een huisje, simpelweg opvallend knap te staan zo aan de waterkant. Als de zon schijnt is het er extra druk, en dat snappen we best.

 

 

Gelderland

Gelderland

 • Lev by Mike, Winterswijk: when in Gelderland, stop dan bij Lev by Mike in Winterswijk, beloofd oke? (vroeger de  Strandlodge). Heerlijke locatie, met je tenen bijna in het aangelegde strandbad, én heerlijk eten. Een stuk laagdrempeliger dan de vorige zaak maar zeker net zo leuk. Go go go Winterswijk.
 • Bistro de Olliemölle, Borculo: stiekem nog een tikkeltje leuker is Olliemölle. Misschien is het de naam, misschien is het de kaart. Maar als we heel eerlijk mogen wezen zit het ‘m vooral in de locatie. Een heerlijk onontdekt pareltje in een gehucht van een dorp. Kijk, daar houden we nou van. Er wordt rijkelijk geschonken en heerlijk gekookt. Dat helpt natuurlijk ook mee.
 • Avenarius, Ruurlo: is het een hotel? Is het een restaurant? Beide! Best of both worlds, zullen we maar stellen. Terras? Simpeltjes, maar ruim opgezet zodat je er lekker ruim met je tafelgenoten kan blijven hangen. Enne blijf gerust tukken, de bedden schijnen als wolkjes te slapen…
 • Millinger Theetuin, Millinger aan de Rijn: trappetjes, kronkelende paadjes, verborgen hoekjes. Bij Millinger Theetuin is het lekker rond(ver)dwalen in de sprookjesachtige tuin. Knappe kussentjes in mooie printjes, het is er bijna on-Nederlands. Bijna?! Hartstikke, bij Millinger vertrek je voor even naar Marokko. Maar dan met een hint van verwoekerde planten en oogverblindend groen. We zijn een beetje verliefd geworden geloven we…
 • Welgelegen, Groenlo: lekker eten, drinken, borrelen, bootje varen, feestje vieren, vergaderen, ja bij Welgelegen kan het allemaal. Een grote oevertuin met eigen kas voor de verse kruiden. De ene terrastafel in de tuin de andere half overdekt uitkijkend over de Groenlose gracht (met heaters), fijn! Vier het leven en geniet. 

Zeeland

Zeeland

 • De Werf, Veere: naast dat je er Zeeuws tafelt op z’n heerlijkste vorm, beschikt de Werf over een waanzinnig terras. Dat zit hem vooral in de locatie. Want De Werf, waar het terras naar de zon lijkt te stralen in plaats van andersom, grenst aan Veere’s kneuterige haventje. Heerlijk. Nooit meer weg willen we.
 • HoneyPie, Middelburg: Een kleurrijk, girly but cool theehuis. De zaak heeft een flink terras op een drijvend ponton. Aan de overkant huur je een bootje en extra leuk je kan een picknickmand to go meenemen. Of blijf lekker zitten en geniet van je heuse chocolate tea.