Maleisië, Azië9 augustus 2017, door Maartje

FAVORIET IN MALEISIË: PENANG & GEORGETOWN

Maleisië, Azië, 9 augustus 2017, door Maartje

FAVORIET IN MALEISIË: PENANG & GEORGETOWN

Hoor je Azie, dan denk je Bali. Of Thailand. China misschien? Het grootste werelddeel op aarde heeft nogal wat pracht en praal te bieden, maar vlak ook Maleisië. 'Ons' Renée ging die kant op. Kwam, zag, overwon en deelt. Graag gedaan. Deel 1: favoriet in Maleisië: Penang en Georgetown.

Aan de westkust van Maleisië ligt één van de leukste plekken die ik tijdens mijn reis door Maleisië bezocht. Namelijk, het schiereiland Penang met als grootste stad Georgetown. Net als in andere delen van het land is de populatie op Penang gevarieerd door het koloniale verleden. En die mix zie je in vrijwel alles terug. Zo vind je er verschillende gebedsgebouwen - van Chinese en Hindu tempels tot moskeeën - en is ook het aanbod qua eten uitgebreid en divers met een grote focus op seafood (mijn persoonlijke favoriet).

Barts-Boekje-georgetown

Georgetown is de plek waar alles gebeurt. Hier vind je alle food courts, winkels, barretjes en restaurants. Het stadscentrum, dat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, wordt gekenmerkt door gebouwen in Victoriaanse stijl en veel street art. Ook hier zie je het koloniale verleden op verschillende manieren terug in het straatbeeld. Ik raad je dan ook aan om de stad te verkennen door lekker rond te lopen door de verschillende straten en mini-wijken van Georgetown. Vrijwel elk (3D) kunstwerk dat je op straat tegenkomt, geeft je iets meer informatie over de geschiedenis van Penang. Je loopt dus eigenlijk door een soort openluchtmuseum!

Barts-Boekje-Georgetown Food

Als je een low-budget verblijf zoekt, zijn er genoeg opties in Georgetown. Ik verbleef in Ryokan Boutique hostel om de hoek van Love Lane, dé straat die ’s avonds tot leven komt. Hier vind je genoeg leuke barretjes met live muziek en cocktails. Mijn favoriet? Mike’s Place

Barts-Boekje-tipsy tiger

Het food aanbod op Penang is al net zo gevarieerd als de inwoners. Chinees, Thais, Indiaas, Vietnamees en Indonesisch; je vindt nergens zoveel verschillende Aziatische keukens naast elkaar als in Maleisië. Het breedste aanbod vind je bij de foodcourts, waarvan Red Garden Food Court mijn favoriet is. Ga overdag naar Chew Jetty en breng ook daar een bezoek aan de overdekte food market vlakbij het water.

Barts-Boekje-chewjetty

Ga voor een mooi uitzicht naar de Kek Lok Si tempel. Deze tempel ligt op een berg buiten Georgetown en is wat mij betreft echt veel mooier, rustiger en goedkoper dan de bekende Penang Hill. De tempel ligt zo’n 8 km van Georgetown en je komt hier het makkelijkste met de bus (laatste deel moet je even omhoog lopen).

Voor een goede koffie ga je naar Mugshot (a.k.a. The Mugshot Café) en als je ’s avonds zin hebt in een traditionele (vegetarische) Chinese steampod raad ik je Sangeetha Restaurant aan. Overdag loop je deze ‘garage’ zo voorbij, maar ’s avonds zit het hier opeens vol locals en toeristen. De tent zelf ziet er absoluut niet bijzonder uit, maar het eten.. oh my!

Barts-Boekje-georgetown street art en six senses

Als je even behoefte hebt aan een Westerse shop-ervaring, ga je naar Sixth Sense. De sieraden, kleding en interieur items uit deze winkel gaan dírect op je wishlist.

Wil je graag backpackers ontmoeten? Dan ga je naar Antarabangsa Enterprise. Deze tent zit op een ietwat gekke, verborgen locatie in Georgetown en is het best te omschrijven als een liquour store plus. En die plus staat dan vooral voor het gezelschap dat je daar ontmoet en de spotgoedkope biertjes die je daar kunt kopen. Iedereen schuift hier gemakkelijk aan op de plastic stoeltjes die voor de deur staan en ook onder locals is deze plek populair.

Barts-Boekje-penang

Final note: Ik zou in eerste instantie twee nachten in Georgetown blijven, maar plakte hier uiteindelijk nog een nacht aan vast, omdat ik het zo naar mijn zin had. Ik kan me heel goed voorstellen dat je hier gerust vier of vijf nachten wilt blijven. In dat geval kun je ook nog naar het National Park en de Botanische tuinen. De stranden van Penang zijn niet écht de moeite waard, maar als je een scooter of fiets huurt, kun je prima wat strandjes bezoeken.

Liefs, Renée

bovenste beeld rechts @iserotu