Maleisië, Azië13 augustus 2017, door Maartje

De Ultieme Travel Guide voor Maleisië

Maleisië, Azië, 13 augustus 2017, door Maartje

De Ultieme Travel Guide voor Maleisië

Het is één van de meest gemixte Aziatische landen die er zijn én het is één van de meest gemakkelijke Aziatische landen om door te reizen. Ja, ook als vrouw alleen. De Maleisiërs spreken over het algemeen erg goed Engels en dat komt dan weer door het koloniale verleden van Maleisië (het land werd pas rond de jaren ’60 onafhankelijk van Engeland - stukje geschiedenis les, waar je, eenmaal daar, veel meer van mee krijgt. Maar daar zijn wij niet voor). Waar we wel voor zijn? Voor de De Ultieme Travel Guide voor Maleisië

Wie naar Maleisië gaat, start zijn reis hoogstwaarschijnlijk in Kuala Lumpur, een stad die erg internationaal aandoet vanwege de vele expats, die zich hier vestigen. Als je de echte Maleisische experience wilt, raad ik je dan ook aan om niet al te lang in deze stad te blijven hangen. Dat wil overigens niet zeggen dat er niks te doen en beleven is in KL, maar drie dagen zijn op zich voldoende om deze stad en omgeving te ontdekken.

Barts-Boekje-bovenste beeld via planet___x

Kuala Lumpur

Naast ‘highlights’ als de Patronas Towers en de immens grote shopping malls - Berjaya Times Square heeft zelfs een achtbaan ín de mall - zijn deze plekken de moeite waard om te bezoeken.

Barts-Boekje-maleisie 1

Penang: Georgetown

Aan de westkust van Maleisië ligt één van de leukste plekken van het land; het schiereiland Penang met als grootste stad Georgetown. Ook hier is de populatie gevarieerd door het koloniale verleden en die mix zie je in vrijwel alles terug. Zo vind je er verschillende gebedsgebouwen - van Chinese en Hindu tempels tot moskeeën - en is ook het food aanbod uitgebreid en divers met een grote focus op seafood (mijn persoonlijke favoriet). Check hier wat er zoal te doen en beleven is in Georgetown en Penang: favoriet in Maleisie, Penang en Georgetown

Barts-Boekje-cameron highlands

Cameron Highlands

Vanuit Penang gaan de hele dag door bussen naar de Cameron Highlands. Bustickets koop je online voor zo’n 35 RM (ongeveer 8 Euro) en in theorie kun je binnen 5 uur in de Highlands zijn. Maar met een beetje autopech kun je er - zoals ik - ook 8 uur over doen, maar dat is het wat mij betreft allemaal waard.

De Cameron Highlands liggen, zoals de naam al aangeeft, iets hoger, waardoor het er vaak koeler is. Vanwege dit klimaat zijn de Highlands perfect voor het verbouwen van thee en dat is dan ook waar deze plek bekend om staat. Je hoeft hier absoluut geen moeite te doen voor een mooi uitzicht, want vanaf vrijwel elk punt kijk je uit over een prachtig groen landschap vol theeplantages. Mij deed het landschap erg denken aan Lord of the Rings - ja, ik weet dat dat in Nieuw-Zeeland is opgenomen en ja, daar wil ik ook nog heel graag naartoe.

Maar nu het belangrijkste: wat is er zoal te doen in de Highlands? Naast de theeplantages vind je hier ook een regenwoud en er zijn ontzettend veel hiking paden door het gebied. Je kunt het beste bij je accommodatie even een kaart vragen en zij kunnen je ook direct vertellen welke routes wel en niet begaanbaar zijn én wat de afstanden zijn.

Barts-Boekje-butu caves

Bij je accommodatie worden ongetwijfeld tours door de Cameron Highlands aangeboden. Ik raad je aan om de halve dag tour te doen zodat je in de middag tijd hebt om zelf nog een hike te doen bijvoorbeeld, want het leukste is toch altijd zelf ontdekken. De tour die ik deed, brengt je naar de theefabriek en -plantages, de aardbeien farm (neem een aardbeien juice!) en naar Mossy Forest. Dat laatste is net zo cool als het klinkt: een sprookjesachtig bos met bomen vol mos. Helaas gaan veel toeristen hier zomaar zonder gids naartoe, waardoor een groot deel van het woud verwoest wordt. Ga daarom vooral met een tour om het woud in tact te houden en om meer te leren over alle (giftige en vleesetende) planten en bloemen in dit regenwoud.

Je bezoekt de Cameron Highlands echt voor de natuur en niet zozeer voor de dorpjes. Het grootste stadje is Tanah Rata en dat is erg basic qua winkel- en food aanbod, maar er is wel een aantal night markets, die de moeite waard zijn te bezoeken (vraag even na bij je accommodatie). Alcohol is op veel accommodaties niet toegestaan en er zijn dan ook weinig bars met een alcohol licence te vinden in de Highlands. Ik ontdekte de Jungle Bar, een ietwat gekke, maar zeker wel leuke, verborgen bar waar je bij het knisperende haardvuur een biertje kunt bestellen.

Ik raad je aan om twee nachten in de Highlands te blijven en daarna voor meer natuur door te reizen naar Taman Negara National Park (ik heb die niet gedaan vanwege tijdgebrek en slecht weer). Geen zin in natuur? Vanuit de Highlands gaan dagelijks bussen naar Kuala Lumpur.

Barts-Boekje-langkawi

Langkawi

Na de Cameron Highlands pakte ik de bus naar KL en vanuit daar vloog ik in een uurtje naar het eiland Langkawi. Dit is echt het paradijs: witte zandstranden, palmbomen en beach bars. Het bekendste strand is Pantai Cenang en voor restaurants en bars ga je naar de straat parallel aan dit strand. Je betaalt op Langkawi geen belasting over alcohol dus de prijzen zijn wat dat betreft erg gunstig.

Langkawi is niet groot en je kunt het eiland dan ook gemakkelijk binnen een paar dagen verkennen. Huur een brommer, rijd binnen een paar uur over het hele eiland en bezoek dan ook vooral de Telaga Tujuh waterval (zwemmen!).

Barts-Boekje-yellow beach

Voor drankjes met een mooie view over strand en zee ga je naar Yellow Beach Café en voor een goed visgerecht moet je bij Orkid Restaurant zijn. Vlak achter Orkid op het strand zit overigens een té leuke cocktail bar met super vriendelijke barmannen en relaxte muziek. Een must go!

Als je van zon, zee en strand houdt, kun je hier waarschijnlijk eindeloos lang blijven, maar als je graag actief blijft, zijn twee of drie nachten op dit eiland voldoende om even tot rust te komen.

Final note: op Langkawi doen ze niet aan Uber of Grabcar, maar de taxi’s zijn gelukkig betrouwbaar en rijden allemaal op de meter.

Liefs, Renée

 

Bovenste beeld via CNTraveller.com